huoltovarmuus kauppias nosto

Murkinan ostaminen luo turvaa poikkeusaikana

Kun koronakriisi iski, kävivät suomalaiset heti ostamassa kaapit täyteen ruokaa. Sen huomasi myös Pauli Jaakola kaupassaan. Yhtenä päivänä K-ruokakauppoihin toimitettiin 16 000 kuutiota eli 800 rekkalastillista tavaraa.

RIITTÄÄKÖ MEILLÄ RUOKA? Siinä kysymys, joka nousi nopeasti mieleen, kun koronakriisi iski voimalla myös Suomeen. Poikkeustilan pelossa monet suuntasivat kauppaan ja ostivat kaapit täyteen pastaa, jauhelihaa, kuivaruokia, hiivaa – ja vessapaperia.

Tilanne muuttui kaupoissa päivässä, tarkalleen ottaen keskiviikon 11.3. ja torstain 12.3. välisenä aikana.

– Keskiviikkoiltana pysähdyin hämmästelemään, miten reippaasti viisarit olivat sinä päivänä värähtäneet ja kauppa oli alkanut käydä. Torstaina kauppaan tulikin jo käsittämätön ryntäys ja hyllyt tyhjenivät erittäin kovaa vauhtia, kertoo Helsingin Konalan K-Supermarketia pitävä kauppias Pauli Jaakola.

Ruoan ostaminen toi ihmisille turvaa, kun ei ensihädässä osattu muutakaan tehdä, eikä tiedetty mitä vielä on edessä.

Toki kyse oli, erityisesti kaupunkilaisten kohdalla, myös siitä, ettei varautumista ole enää juuri harrastettu. Kaupoissa käydään usein ja vapaasti mihin vuorokaudenaikaan vain, kokkaamisessa käytetään paljon puolivalmisteita, ja syöminen on siirtynyt yhä enemmän ravintoloihin.

Rauhoittelijat olivat oikeassa. Hamstraamiselle ei ole ollut suurta syytä, sillä ei ruoka Suomesta ihan hevillä lopu.

Tilaukset alkoivat sinkoilla

Kun Konalan K-Supermarketissa alkoivat hyllyt tyhjentyä, Pauli Jaakola ryhtyi tilaamaan lisää tavaraa. Tilaukset alkoivat sinkoilla nopeasti muuallakin.

K-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Ari Akseli kertoo, että koko K-ryhmän jakelukeskuksessa hankittiin lisää varastotilaa, kuljetusten määrää lisättiin ja kuormien kokoa kasvatettiin.

– Yhtenä päivänä K-ruokakauppoihin toimitettiin 16 000 kuutiota tavaraa, mikä on noin 800 rekkalastillista. Normaalina päivänä määrä on alle puolet tästä, Akseli kertoo.

K-ryhmän varastoissa tavaraa oli valmiina jonkun verran, mutta ei sielläkään niin paljon. Siksi tilauksia otettiin vastaan myös esimerkiksi Snellmanin lihajalostuksessa.

roland snellman46

– Kiireisimmän viikon viikonloppuna laitoimme kaasun pohjaan ja teimme lähes kellon ympäri töitä, jotta pystyimme vastaamaan nopeasti lisääntyneeseen kysyntään. Muutamissa tuoteryhmissä, kuten jauhelihassa, kysyntä oli jopa viisinkertaista, Snellmanin lihajalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellman kertoo.

Snellmanin perheyhtiössä tuotantolinjalle lähti hommiin myös konttorin väki, K-ryhmän jakelukeskuksessa lisätyövoimaa saatiin joustavan työvoimapoolin ansiosta ja Konalan K-Supermarketissa kaupan työntekijät itse ehdottivat kauppiaalle, voisivatko jäädä tekemään pidempää vuoroa ja täyttämään hyllyjä sitä mukaa, kun uutta tavaraa tuli sisään.

Kun hätä on suuri, täytetään kaapit

Hamstrausvaihe kesti Suomessa noin kaksi viikkoa. Sen jälkeen tilanne rauhoittui selvästi. Ihmiset alkoivat ostaa ruokaa jälleen normaaleja määriä – ja monipuolisesti eri asioita. Tai no, melkein normaalisti.

Kaupan alalla on kiinnostuneena seurattu, mitä kaikkea suomalaiset poikkeusoloissa ostavat.

– Pastat ja riisit menivät ensimmäisenä. Myös jauhoja ja hiivaa on mennyt paljon. Ihmiset ovat selvästi ryhtyneet kotona ollessaan leipomaan enemmän, Pauli Jaakola sanoo.

Varastoista on pystytty ammentamaan vielä oikein hyvin, ja suosikkituotteitakin on riittänyt kaikille. Ruoka ei lopu.

Snellmanilla avuksi ovat tulleet esimerkiksi pakkasvarastot, johon muutenkin säilötään lihaa esimerkiksi tulevien sesonkien, kuten pääsiäisen tai vapun varalle.

– Lihaa vapautuu kauppoihin myös ravintoloista, kun niissä sitä ei voida tällä hetkellä niin paljon hyödyntää, Roland Snellman kertoo.

Laaja valikoima pelastaa

Ruoan riittävyydessä kannattaa myös huomioida se, että vaikka juuri oma suosikkituote olisi hetkellisesti lopussa, on todennäköisesti jäljellä monia muita mahdollisia rinnakkaistuotteita.

– Tuotevalikoima on nykyaikana valtava. Sokeri- tai suolahyllyltä löytyy valtavasti erilaisia tuotteita. Aiemmin oli lähinnä yhtä jodisuolaa. Sama pätee kaikissa tuotteissa. Vaikka Vaasan Ruispalat olisi loppu, voi tarjolla edelleen olla monia muita ruisleipiä, K-ryhmän päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli sanoo.

Tuotteiden määrällä pelaaminen on myös keino varmistaa ruoan riittävyys. Hamstrausviikkojen aikana tehtiin tietoisia päätöksiä kaventaa valikoimaa, jotta kapasiteetti riitti tuottamaan kysytyimpiä tuotteita.

– Esimerkiksi broilerisuikaleita tilattiin vain muutamalla suosikkimarinadilla ja jauhelihan kohdalla tehtiin lähinnä suosituinta, 400 gramman pakkauskokoa. Näin voitiin tuottaa nopeammin ja enemmän, Akseli kertoo.

Toisaalta Ruispala-laarin hetkellinen tyhjeneminen antoi mahdollisuuden myös pienille leipomoille saada osuutensa suuresta kysynnästä. Ari Akseli kertoo hyvän mielen esimerkin.

– Eräskin K-kauppias sai puhelun pieneltä leipomolta, josta kysyttiin, voisiko kauppa ostaa heidän leipiään enemmänkin. He leipoivat sitten yön yli, toivat täyden pakettiautollisen tavaraa ja kaikki meni heti.

Lue lisää

JULKAISTU   30.4.2020TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Milka Alanen ja Päivi Karjalainen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?