Pullojen palauttaminen on arjen helpoimpia ekotekoja

Suomalaiset ovat tunnollisia juomapullojen palauttajia: yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy meillä kiertoon. Avainasia kierrätyshalukkuudessa on panttiin perustuva palautusjärjestelmämme. Myös tiheä kauppaverkosto ja uudet tehokkaat kaatoautomaatit lisäävät kierrätyksen helppoutta.

Suomessa palautetaan kauppoihin ja edelleen kiertoon joka vuosi yli kaksi miljardia pantillista juomapakkausta. Palautuksillakin on sesonkinsa, sillä eniten pulloja palautetaan helleaikaan kesällä. Alkuvuodesta monen viettämä tipaton tammikuu puolestaan näkyy palautusluvuissa, sillä vähiten pulloja palautetaan helmikuussa.

Suomalainen panttiin perustuva palautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus, ja Suomi onkin maailman ykkösmaita juomapakkausten kierrätyksessä.

”Pantti on hyvä kannustin kierrätykseen. Kierrätyshalukkuuteen vaikuttavat muutkin asiat, esimerkiksi lähimmän palautuspisteen sijainti ja kuinka hyvin sen palautusautomaatit toimivat. Myös tottumukset ja asenteet vaikuttavat: Suomessa pullojen palauttamiseen opitaan lapsesta asti, ja sitä pidetään tärkeänä”, sanoo pantillisten pullojen kierrätysjärjestelmistä vastaavan Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Uudet tehokkaat kaatoautomaatit nopeuttavat palautusta

Asiakkaat voivat palauttaa pulloja ja tölkkejä kaikkiin K-ruokakauppoihin. Viime vuonna K-ruokakauppojen asiakkaat palauttivat ennätysmäärän tölkkejä ja pulloja kiertoon, yhteensä noin 660 miljoonaa kappaletta.

Isompien pullomäärien palautus on nykyisin entistä helpompaa, sillä monesta K-Citymarketista löytyy uusi, tehokas kaatoautomaatti, johon voi kaataa kerralla kassillisen tyhjiä muovipulloja ja tölkkejä.

”Asiakkaat ovat todella tyytyväisiä tähän uuteen, vaivattomaan palautustapaan. Palautus sujuu merkittävästi totuttua nopeammin, sillä laitteeseen voi kaataa kerralla peräti 100 muovipulloa ja tölkkiä. Ainut muistettava seikka on, ettei kaatoautomaattiin voi palauttaa lasipulloja”, kertoo kehityspäällikkö Tiina Kotipelto Keskosta.

Pullonpalauttajan muistilista

  • Palauta pullot korkillisina, jotta myös korkit saadaan kiertoon.

  • Huomioi myös, että Pirkka-juomatiivistepullot, tuorepuristettujen mehujen muovipullot sekä Pirkka Parhaat smoothie-pullot ovat nykyisin pantillisia.

  • Hyödynnä lukuisissa K-Citymarketeissa käyttöönotettuja Tomran R1-pullonpalautuslaitteita. Voit kaataa laitteeseen yli sata tölkkiä ja muovipulloa kerrallaan.

  • Entä jos lahjoittaisit panttisumman ensi kerralla hyväntekeväisyyteen? Monessa kaupassa panttirahat voi helposti lahjoittaa johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen, esimerkiksi paikalliselle urheiluseuralle tai Lions Clubille.

JULKAISTU   21.6.2022

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)