pihlaviitala pif

Pihla Viitala: Vähemmän lihaa

Näyttelijä Pihla Viitala on vähentänyt lihansyöntiä ympäristösyistä.

”ISÄNI ON METSÄNHOITAJA, ja meillä on aina painotettu ympäristöstä huolehtimista ja sitä, miten luontoa kohdellaan. Lämmitämme talon maalämmöllä, kierrätämme ja kompostoimme.

Aina kun mahdollista, valitsen työmatkoihin junan lentämisen sijaan. Lihansyönnin vähentäminen on kuitenkin ollut merkittävin muutos omaan elämääni – sellainen, jonka tunnen päivittäin.

Ilmastonmuutoksen lisäksi minuun ovat vaikuttaneet videot huonosti voivista eläimistä karsinoissaan. Muutama joulu sitten tuli olo, että en halua syödä kinkkua.

Lisäksi tilastot ovat kertoneet lihansyönnistä faktoja, josta en välttämättä ole ollut aiemmin niin tietoinen. Lihansyöntini on tippunut minimiin, ja ylipäänsä käytän paljon aiempaa vähemmän eläinperäisiä tuotteita.

Esimerkiksi maito on vaihtunut soija- ja kauramaitoon. Rakastan kuitenkin ranskalaisia juustoja, joten kaikkia eläinperäisiä tuotteita en ole vielä pystynyt jättämään.

Kananmunat haemme naapurista. Kun syön lihaa, pyrin valitsemaan aina luomua.

OLEN LAPSESTA ASTI tykännyt kokata. Pari vuotta sitten olisin kuvitellut, että lihan poisjättäminen olisi iso aukko ruoanlaitossa, mutta se on ollut yllättävän kivutonta.

Tälläkin viikolla havahduimme, että emme ole syöneet kertaakaan lihaa. Olen huomannut, että nykyään en vain valitse ruokakaupasta lihaa osaksi aterioita.

Onneksi kasvisvaihtoehdot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Kun niitä on paljon, ei lihaa enää kaipaa. Perheessäkään kukaan ei ole huudellut lihan perään.

Vielä muutama vuosi sitten ei ollut esimerkiksi nyhtökauraa. Sitäkin pitää tosin oppia maustamaan. Teen siitä vietnamilaista nuudelisalaattia, soijarouheesta spagettikastiketta.

Lisäksi olemme tehneet paljon uunikasviksia ja ottaneet yrtit mukaan ruoanlaittoon. Kun olen oppinut kokkaamaan kasviksista, olen aina iloinen huomatessani, että tässäkään ruoassa ei ollut yhtään lihaa ja silti se oli ruokaisaa.

OLEN RIEMUINNUT NIISTÄ miljoonista uusista kasvisresepteistä, joita löytää kirjoista ja netistä. Juuri suunnittelin, mitä kasvispohjaista kokkaan vanhempieni 40-vuotishääpäiville.

Olen hieman monomaanikko ja teen samaa ruokaa monta päivää putkeen. Nyt löysin pähkinäisen ja yrttipainotteisen thaisalaatin, jota ajattelin tehdä juhliin.

Ajattelen, että kun lapset ja lapsenlapset tulevat myöhemmin kyselemään, mitä itse teit ilmastonmuutoksen estämiseksi, olisi noloa sanoa, että en mitään. Koen kuuluvani sukupolveen, jolle on enemmänkin itsestäänselvyys, että pitää tehdä jotain.

Pitää luopua saavutetuista eduista ja keskittyä siihen, mitä vaihtoehtoja on saada yhtä paljon nautintoa. Ja niitä onneksi on.

Kuka ja mistä tunnetaan

Näyttelijä Pihla Viitala näyttelee lahkojohtaja Maria Åkerblomia elokuvassa Marian paratiisi, jonka ensi-ilta on 4.10.2019.

Tämän opin kantapään kautta

Vaikka seisoisin vieressä, poltan pinjansiemenet ja pähkinät yrittäessäni paahtaa niitä. Ne menevät aina mustaksi, ja pitää ostaa uudet.

JULKAISTU   25.9.2019TEKSTI   Taina AhtelaKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?