Pieni suuri teko: Miia on K-Market Puhakan ykköstykki hyllytyksessä

”Meillä on yhteiskunnassa paljon töitä, jotka ovat samanlaisia päivästä toiseen. Ja meillä on ihmisiä, jotka rakastavat sellaista. Tätä erilaisuutta kannattaisi hyödyntää ihan kaikkien”, Turun K-Market Puhakan kauppias Maria Puhakka painottaa. Yli 10 vuotta Puhakan kaupalla töissä ollut Miia Ruohonen on tästä oiva esimerkki.

Miia Ruohonen aloitti K-Market Puhakassa vuonna 2013 Monenlaisia tuloksentekijöitä -hankkeen yhteydessä. K-kauppiasliiton Kehitysvammaliiton kanssa yhteistyössä perustamalla hankkeella raivattiin esteitä kehitysvammaisten työllistymisen tieltä. Ruohonen oli ollut aiemmin työharjoittelussa ruokakaupassa ja kokenut työn omakseen.

"Siitä sitten lähdettiin kokeilemaan, josko vakituinen työsuhde onnistuisi hänelle", kauppias sanoo.

Ruohonen arvostaa rutiineja. Kauppias kertoo, että perehdytettäessä oli tärkeää opastaa työtehtävät yhtenäisellä tavalla. Kun alkuun löytyi selkeät rutiinit, niin yhteistyö lähti sujumaan jouhevasti.

"Maria oli ensimmäinen Turun alueella hankkeeseen tarttunut kauppias. Me ammattilaiset saimme kokemuksesta työllemme valtavasti pontta. Varsinkin, kun Miian työt lähtivät sujumaan kaupalla niin hyvin", Ruohosen yhteyshenkilönä toimiva Turun vammaispalvelun työhönvalmentaja Tarja Ahonen kertoo.

Tärkeä lenkki työyhteisössä

Ruohonen työskentelee Puhakan kaupalla vakituisena osa-aikaisena työntekijänä. Kauppias saa Ruohosen työllistämiseen palkkatukea. Työtehtäviin kuuluu hyllyttämistä sekä yleistä kaupan siistimistä. Työhön Miia tarttuu aina ilolla ja tarmolla.

"Miiasta mikään työtehtävä ei ole tylsä. Hän pikemminkin usein sanoo, että eihän tuotteet itse hyllyyn kävele", kauppias kertoo.

"Työni on helppoa ja kiinnostavaa. Päiviin tulee myös puuhaa, kun on työpaikka, mihin mennä", Ruohonen jatkaa.

Työn parhaiksi puoliksi Ruohonen mainitsee työkaverit, jotka auttavat ja joiden kanssa on mukava höpistä. Kauppias kuvaa Ruohosta kaupan ilopilleriksi, joka tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen.

"Miia ei tunne sellaista ajatusta, että joku olisi inhottava tyyppi. Hän ottaa kaikki vastaan samanarvoisina ihmisinä."

Ruohosesta on kasvanut kymmenen vuoden aikana tärkeä osa kaupan työyhteisöä.

"Työnantajana minulle on tärkeintä, että kaikki viihtyvät töissä ja asiat hoituvat suunnitellusti. Kun miettii Miian roolia siinä, niin joka päivää tietää mitä saa."

Ruohonen on luova persoona, joka tykkää paljon kädentöistä. Hänet on valittu vuoden kehitysvammaiseksi taiteilijaksi Varsinais-Suomessa, ja hänellä on myös tulossa näyttely Aboa Vetukseen syksyllä.

Erilaisuus rikastuttaa

Myös Kehitysvammaliitossa ollaan tyytyväisiä, että Monenlaisia tuloksentekijöitä -hankkeella on aikaansaatu pysyviä tuloksia.

"Kymmenen vuotta jatkunut työsopimus on hieno osoitus siitä, että kehitysvammaisen työntekijän työpanos on aidosti tarpeellinen ja hyödyllinen. Kehitysvammaisten työvoimapotentiaali kannattaisikin nyt ottaa käyttöön ennakkoluulottomasti, kun monilla aloilla kärsitään työvoimapulasta", Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Susanna Hintsala sanoo.

Puhakkakin kannustaa työllistämään ihmisiä erilaisista taustoista. Kehitysvammaisissa on valtavasti potentiaalia käyttämättä. Kaupan töistä löytyy monipuolisesti työtehtäviä kaikille osaamisalueille.

"Kehitysvammainen työntekijä ehdottomasti rikastuttaa työyhteisöä. Ihan olemuksellaan, mutta myös erilaisilla toimintatavoillaan."

Kauppiaasta on tärkeää, että kauppa kantaa oman vastuunsa lähiseudun asukkaista.

"Kaupalla on minusta aina omanlaisensa yhteiskunnallinen vastuu alueen ihmisistä ja erityisesti niistä, jotka eivät muuten pärjää tässä yhteiskunnassa kauhean hyvin. On hienoa, että pystymme kauppana näin kantamaan oman osamme", Puhakka kertoo.

Maria Puhakka on toiminut Turun K-Market Puhakan kauppiaana vuodesta 2007. Puhakan perhe on pitänyt K-Market Puhakkaa 44 vuotta. K-kauppiasliiton ja Kehitysvammaliiton Monenlaisia tuloksentekijöitä -yhteistyöhankkeen aikana vuosina 2012–13 työllistyi 27 kehitysvammaista palkkatyöhön K-kauppoihin ympäri Suomea. Hankkeen ansiosta K-ryhmään saatiin myös pysyvä toimintamalli kehitysvammaisten työllistämiseen K-kauppoihin.

JULKAISTU   26.5.2023

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?