Pieni suuri teko: Lemiläiset menevät sekaisin kesäjahdista

K-Market Särän kauppiaan Kalle Kouvon kesäjahti on monelle lemiläiselle nuorelle kesän kohokohta. Kirkonkylälle ja metsäpoluille kätketyt 200 tuotelappua saa lapset ja vanhemmatkin ylös, ulos ja etsimään.

"Konttasin puiden alla ja kun lappu lopulta löytyi, niin huusin ja kiljuin yksin metsässä", kuvaa vuosi sitten kesäjahdin pääpalkinnon, Kontio Cruiserin, tuotelapun löytänyt Siiri Jukanen.

Jukanen seurasi ahkerasti kauppiaan TikTokissa antamia vinkkejä etsintöihin ja tunnisti pääpalkinnon sijainnista vinkkaavassa pätkässä vilahtaneen Lemin taajama-alue-kyltin.

"Olin kuullut aiemmalla TikTok-videolla heinäsirkkojen sirinää, joten kiertelin ja merkkasin ylös paikkoja, joissa siritys kuului. Muutaman tunnin etsinnän jälkeen onnisti ja löysin lapun."

Kauppiaan liikkeet syynissä jahdin alla

Kauppias Kalle Kouvo järjesti 3 000 asukkaan Lemillä Etelä-Karjalassa kesäjahdin nyt kolmatta kertaa. Alueen nuoret osaavat jo varautua tulevaan jahtiin ja osa pitää kauppiaan kertoman mukaan häntä silmällä juhannuksesta eteenpäin; josko vaikka näkisi jonkun lapuista piilotettavan.

Kesäjahtiin osallistuu kaikenikäisiä lemiläisiä lapsesta vaariin. Monesti näkee kaveriporukoiden lisäksi perheitä kiertämässä yhdessä tai isovanhempia lastenlastensa kanssa.

"Kesäjahdin tavoitteena on saada nuoret ja lapset ulos liikkeelle. Olen myös törmännyt siihen, että ei olekaan lapsia ollenkaan mukana. Tämä on ihan kaikille tarkoitettu", kertoo Kouvo.

Kauppias on asunut Lemillä koko ikänsä ja pienenä poikana kolunnut kylän nurkat tarkkaan. Hän kehuskeleekin, että osaa etsiä maastosta erinomaisia piilopaikkoja, jottei tuotelappuja löydetä liian helposti. Jahdin alkamisesta Kouvo kertoo sosiaalisessa mediassa. Lisäksi hän käyttää erityisesti TikTok Liveä sijaintivinkkien antamiseen ja muutenkin etsijöiden aktivoimiseen. Noin kuukauden kestävän kisa-ajan lopulla julkaistaan kartta viimeisten löytämättömien rastien osalta.

"Sain kerran kyläläiseltä viestiä vinkkivideon julkaisun jälkeen, että olen sekoittanut kylän ihan tyystin. Vinkkipaikalla oli silloin valehtelematta 200 henkilöä etsimässä pääpalkintoa", muistelee kauppias hymyillen.

Tuotelapun löytäjät saavat lappua ja kiinnitysnarua vastaan kaupalta kuvan mukaisen tuotteen veloituksetta. Tuotepalkintojen lisäksi tarjolla on vuosittain yksi isompi pääpalkinto, joka oli tänä vuonna PlayStation 5.

Kesäjahdista kylän yhteisiä muistoja

Alun perin kesäjahdin idea jalostui koronavuonna 2021 järjestetystä menestyksekkäästä pääsiäisjahdista. Kauppiasta on kiitelty paljon, että hän on saanut nuoret liikkeelle tietokoneiden äärestä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piiri palkitsi Kouvon vuonna 2021 Vuoden teko -tunnustuksella kiitoksena lapsiperheiden hyväksi tehdystä työstä.

"Kalle jatkaa vain pääsiäismunajahtia ja kesäjahtia. Nämä ovat tosi hyviä ja hienoja tempauksia kauppiaalta. Ei varmaan monessa kylässä tai kaupungissa ole tällaisia touhuja", iloitsee lemiläinen Hanne Rissanen.

Kouvolle on kauppiaana tärkeintä ihmiset ympärillä. Kesäjahdin aikana tapahtuu aina yhtä sun toista, ja niistä on jäänyt hänelle monia mukavia tarinoita kerrottavaksi.

"Parasta kesäjahdissa on se ilo ja riemu, mitä se lapsille ja nuorille antaa. Kesäjahdista jää hyviä muistoja minulle, mutta myös lapsille ja muille kyläläisille. Se on ihan parasta."

Kalle Kouvo on toiminut Lemin K-Market Särän kauppiaana vuodesta 2020. Kallen isoisä Paavo Kouvo perusti kaupan Lemille vuonna 1958, ja isä Juha Kouvo ja nykyisin Kalle, ovat jatkaneet kaupan pitoa.

JULKAISTU   11.8.2023

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?