Pieni suuri teko: Lähikaupan jätskikiskalla pääsee oppimaan työelämää

”Meidän jäätelökioski on monelle nuorelle ensikosketus työelämään. Siinä pääsee konkreettisesti näkemään ja kokemaan, mitä työnteko on”, kertoo kuopiolaisen K-Market Pirtin kauppias Keijo Ollikainen. Ronja Varis on yksi paristakymmenestä nuoresta, joita kauppias palkkaa kesätöihin.

Kuopion Saaristokaupungin kulmalla sijaitsevan K-Market Pirtin pihalla jäätelökioski on jokakesäinen juttu. Kauppias haluaa tarjota alueen asukkaille lisäpalveluita, mutta jäätelökioski antaa myös mahdollisuuden työllistää nuoria enemmän kuin mitä vain kaupan puolelle olisi tarve. Pirttiin tuleekin kesätyöhakemuksia vuosittain paljon.

"Alueella asuu paljon lapsiperheitä ja nuoria, joten myös kesätöitä hakevia löytyy. Toisaalta näyttäisi siltä, että nuorten kesken on kiirinyt tieto siitä, että Pirtissä on nimenomaan hyviä kesätöitä tarjolla", kertoo kauppias iloisena.

Ollikainen on kaupan avauksesta lähtien halunnut tarjota mahdollisimman monelle nuorelle kesätyöpaikan. Hän palkkaa kesäisin noin 15 - 20 nuorta kaupalle ja jäätelökioskille muutaman viikon mittaisiin pesteihin, jotta usea paikallinen nuori pääsee tutustumaan työelämään ja saa työkokemusta.

Elämän ensimmäinen työpäivä

Ronja Variksella on edessään elämänsä ensimmäinen oikea työpäivä. Varis oli TET-harjoittelussa Pirtissä keväällä ja haki kauppiaan vinkkaamana jäätelökioskille kesätöihin. Ilmassa on innostunutta jännitystä. On aurinkoinen alkukesän päivä, joten asiakkaita ja sitä myöten kiirettä on tiedossa.

"Tykkäsin kaupan porukasta ja tämä seutu on tuttua, joten jäätelökiskalle on kiva tulla töihin", kertoo Varis.

Jäätelökioskilla Varista on vastassa kolmatta kesää Pirtissä työskentelevä Siina Jauhiainen, joka perehdyttää Variksen kioskin töihin. Tänä kesänä Jauhiainen työskentelee pääosin kaupan puolella ja lisäksi perehdyttää uudet jäätelökioskin työntekijät.

"Asiakkaat ja työyhteisö ovat mukavia, ja kun on samalla kaupan puolella töissä, niin työkavereita on paljon. Ei tarvitse olla yksin. Ja onhan tuo ulkona työskentely ja jäätelöidenkin teko kivaa", ynnää Jauhiainen työn hyviä puolia.

Työpäivän aikana Jauhiaisen opeissa Varikselle käy tutuksi muun muassa tavaroiden paikat, allergeenien tiedot sekä kassakoneen käyttö.

"Aurinkoinen ja kiireinen päivä oli kyllä, joten monenlaista ehti opetella. Mulla on luottavainen fiilis tulla tänne. Oli ihan superkivaa", Varis kertoo työpäivän jälkeen.

"Mehän ollaan oltu tässä vasta muutama tunti. Pallot onnistuvat lähes täydellisesti ja kassan käyttökin sujuu jo. Mielestäni erinomainen aloitus, ei voi kuin olla ylpeä", Jauhiainen kehuu uutta kollegaansa.

Päivästä Varikselle jäi erityisesti mieleen yksi nuori asiakas.

"Se pikkutyttö oli niin onnellinen. Lapsen silmät oikein laajenivat, kun hän näki jätskipallon. Se kyllä oli ihan huippua", kertoo Varis nauravaisena.

”Nuorten työllistäminen on yksi K-kauppiuuden parhaita puolia”

Jäätelökioski on auki kaupan aukioloaikojen mukaan, joten kioskia pyöritetään hiljaisimpina aikoina kaupan henkilökunnan voimin. Sateisella säällä jäätelökioskin puolelle sovitut työvuorot tehdään pääosin kaupan puolella, jolloin kesätyöntekijöille karttuu monipuolisesti työkokemusta.

"On rikkaus tehdä töitä nuorten kanssa ja tavallaan kouluttaa heitä työelämään sekä valmentaa sen tuomiin haasteisiin. Nuorten työllistäminen on yksi K-kauppiuuden parhaita puolia", sanoo Ollikainen.

Ollikainen arvostaa nuorten uteliaisuutta ja halua oppia uutta. Apua ja neuvoa kysytään ja neuvojen vaihtamisen jälkeen nuoret saattavat pian itsekin ehdottaa omaa tapaa asian hoitamiseen.

"Intohan tarttuu sieltä, että ollaan valmiita myös siirtymään ehkä omalle epämukavuusalueelle ja laittamaan itsensä todella likoon ja kysymään ja kyseenalaistamaan asioita", kehuu kauppias.

K-kauppias Keijo Ollikainen on toiminut kuopiolaisen K-market Pirtin kauppiaana vuodesta 2017. K-ryhmä työllistää tänäkin kesänä noin 6000 nuorta kesätöihin ympäri Suomen.

JULKAISTU   21.6.2022

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?