Pieni suuri teko: Kauppias tarjosi Mojtaballe tukea uuteen alkuun

”Olin ihan yksin siellä merellä, vaikka ihmisiä olikin ympärillä. Silloin tajusin, ettei minulla ole merkitystä.” Mojtaba Mohseni tuli pakolaisena Suomeen 16-vuotiaana muun perheen jäädessä Afganistaniin. Kauppias Paulamaria Äärynen-Tuominen vaikuttui nuoren miehen asenteesta ja tarjosi hänelle töitä kaupoiltaan.

Mojtaba Mohsenin vantaalainen kummiperhe on ollut tukena monissa arjen asioissa hänen tultuaan Suomeen. Kun Mohseni kertoi haaveestaan saada työpaikka koulun ohella, kummiperhe lähetti Vantaan K-Market Ylästön ja Kartanonkosken kauppiastuttavalleen Äärynen-Tuomiselle suosituskirjeen Mohsenin palkkaamiseksi.

"Kutsuin Mojtaban haastatteluun ja tännehän tuli niin positiivinen nuori mies, että emmehän me voineet mitään muuta kuin aloittaa yhteistyö, kauppias kertaa kevään 2018 tapahtumia."

Suomen kieli linkkinä sopeutumisessa

Mohseni tuli Afganistanista yksin Suomeen pakolaisryhmän mukana. Pakomatka kulki Turkin ja Kreikan kautta edemmäs Eurooppaan ja lopulta Suomeen. Tilanteet matkalla olivat kaoottisia eikä kenenkään voinut tukeutua.

"Minä en tiennyt mihin olen menossa. Me kuljimme kumiveneellä, junalla, bussilla, jalan ja kiipeilen. Olin joka päivä eri tyyppien kanssa, Mohseni kertoo."

Pelottavin hetki pakomatkalla sattui Välimerellä, kun noin 40-henkistä pakolaisjoukkoa kuljettaneen kumiveneen moottori hajosi. Oli epäselvää, menikö moottori rikki vai loppuiko siitä bensa.

"Olin ihan yksin siellä merellä, vaikka ihmisiä olikin ympärillä. Silloin tajusin, ettei minulla ole merkitystä. Jos kuolen, maailma ei muutu mihinkään."

Oli hyinen joulupäivä vuonna 2015, kun Mohseni saapui vastaanottokeskukseen Vantaalle. Muutos aiempaan elämään oli suurta. Suomessa ihmiset, tavat, kieli ja ilmasto olivat todella erilaisia.

"Suomeen tultuani minulla oli kaksi vaihtoehtoa. Olisin voinut jäädä vastaanottokeskuksen huoneen nurkkaan miettimään, miksi minun elämästäni on tullut näin vaikeaa tai miksi minulla ei ole ketään. Tai voisin mennä opiskelemaan suomen kieltä."

Mohseni aloitti peruskoulun keväällä 2016 ja valmistui sieltä kaksi vuotta myöhemmin. Keväällä 2021 hänestä tuli ylioppilas suomenkielisestä lukiosta.

Yhtä matkaa kulkien

Mohseni on asunut Suomessa nyt kuusi vuotta, josta hän on työskennellyt Äärynen-Tuomisen kaupoissa reilut neljä vuotta. Alussa työnkuvaan kuului kaupan perustoimintoja kuten kuorman purkua ja hyllytystä, mutta nykyisin hän vastaa kaupan toiminnasta vuorossaan. Kauppias kehuu edistystä huikeaksi. Suomeen tullessaan Mohseni ei osannut sanaakaan suomea, mutta kielen kehitykseen on auttanut työ asiakkaiden parissa. Asiakaspalvelutyön lomassa Mohseni vaihtaa usein asiakkaiden kanssa kuulumisia.

"Silloin ihan alussa oli varmasti pientä ennakkoluuloa tai sellaista arastelua. Mutta nykyisin meidän asiakkaamme rakastaa häntä, kertoo kauppias."

"Kaupan hommista olen oppinut aika paljon. Sen lisäksi myös suomen kieli on kehittynyt pikkuhiljaa. On mukavampi keskustella suomalaisten kanssa suomen kielellä kuin englannin kielellä, Mohseni kertoo."

Yhteisten työvuosien aikana kauppias on ollut Mohsenin apuna myös arkihaasteiden kanssa. Häneltä ei ole jäänyt huomaamatta, jos Mohseni on ollut allapäin tai vaitonainen.

"Paulamaria on aina sanonut minulle, että jos on ongelmia, niin kerro minulle. Hän on ollut tukena, Mohseni kiittelee."

Tulevasta syksystä Mohseni on erityisen innoissaan, sillä hän on juuri aloittanut opiskelut rakennustekniikan insinööriksi Metropoliassa.

"Ymmärrän, kuinka suuri mahdollisuus minulla on olla Suomessa. Voin opiskella ja harrastaa mitä haluan. Tämä mahdollisuus on annettu ja voin tuhlata sen tai ottaa sen avosylin vastaan, Mohseni sanoo."

"Me kuljemme edelleen yhtä matkaa eli me sopeutamme jatkossakin työntekoa hänen opiskeluihinsa, iloitsee kauppias."

Paulamaria Äärynen-Tuominen on toiminut Vantaalla K-Market Ylästön ja K-Market Kartanonkosken kauppiaana vuodesta 2017.

JULKAISTU   16.9.2022

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?