Pieni suuri teko: Kauppias kylvi talkoolaisten kanssa niityn pörriäisille

"Ennen kaikkea tässä on kyse luonnon monimuotoisuudesta. Pörriäiset saavat niityn, missä voivat huilata, käydä syömässä ja jatkaa sitten matkaa", kertoo K-Citymarket Lohjan kauppias Silja Törrönen. Hänen kauppansa pihalta poistettiin kurtturuusu ja kylvettiin kotoperäinen niitty tilalle.

Suurin osa ravintokasveista, mitä me syömme, ovat pörriäisten pölyttämiä. Jos pörriäisille ei ole riittävästi ruokaa eli kukkasia, niin silloin ne eivät pysty elämään. Tällöin luonnon monimuotoisuus köyhtyy. Suomessa pörriäisten tilanne on nykyisellään hälyttävä.

"Monimuotoinen kotoperäinen kasvisto tuo mukanaan pörriäiset. Pörriäisten perässä tulevat myöskin linnut ja nisäkkäät, joten pörriäisten olojen parantaminen on ensiarvoisen tärkeää", kertoo Lassila & Tikanojan kiinteistöhuollon viherpalveluiden aluejohtaja Satu Sokkinen.

Luonnon palauttaminen kaupunkiympäristöön

K-Citymarket Lohjan pihalta poistettiin viime syksynä useiden tuhansien neliöiden alalta vieraslaji kurtturuusua, joka levittyään luonnontilaiselle alueelle taannuttaa Suomen omaa luonnon monimuotoisuutta. Kurtturuusun tilalle ei istutettu pensaita ja nurmikkoa tai laitettu kivetystä, vaan kauppias piti asiakkaille avoimet talkoot, jossa kylvettiin alueelle niittyä.

"On poikkeuksellista, että kaupan pihaan ei laitetakaan istutuksia, vaan kylvetään niittyä ja annetaan sen vapaasti kasvaa", kertoo kauppias.

Talkoisiin osallistuneet saivat kokea kylvön ilon ja voivat ihastella tulevana kesänä kukkien loistoa kaupan pihalla.

"Näin me tehdään muutosta yhdessä. Vaikka tämä on pieni teko, niin ehkä kun yksi näyttää mallia niin loput lähtevät perässä", iloitsevat Törrönen ja Sokkinen.

Sokkinen näkee perinteisen pihanrakennuskulttuurin vanhanaikaisena ja kannustaa tuomaan luonnon takaisin raskaasti rakennettuun ympäristöön. Niittymaisemalla Lohjan K-Citymarketin pihan luonto palautuu osittain luonnon sille alun perin tarkoittamaan tilaan.

"Meidän pitää tuoda luonto takaisin lähelle. Tällä lailla hyödytään me, mutta ennen kaikkea tulevat sukupolvet. Me eletään huomisen vuoksi", korostaa Sokkinen.

Juuri monimuotoisuus erottaa niityn nurmikosta. Nurmikossa on muutamaa heinälajia ja kukkia satunnaisesti, kun taas niitty on kukkia täynnä. Perhonen pystyy lentämään 200 - 300 metriä kunnes sen pitää päästä syömään, jottei se menehdy. Samalla kun perhonen ruokailee, niin se pölyttää kukkasen.

"Perhoset ja muut pörriäiset pölyttävät myös meidän puutarhan omena- ja kirsikkapuut. On todella merkityksellistä, että eliöstö saadaan mahdollisimman suureksi ja monilajiseksi", korostaa Sokkinen.

Valitut kasvit vaikuttavat myös monella muulla tavalla. Maan biotooppi eli luontotyyppi on erilainen, jos maassa kasvaa monenlaisia kasveja verrattuna yhteen kasvilajiin. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta voimakkaat sateet lisääntyvät tulevaisuudessa. Pelkät nurmikot tulvivat monimuotoisia istutuksia helpommin.

”Pienillä teoilla voi itse vaikuttaa”

Törrönen arvostaa luonnon läheisyyttä omassa lähiympäristössään. Luonnossa pääsee rentoutumaan ja saa ajatukset pois arjen kiireistä. Kauppias käy lähialueille kalastamassa, marjastamassa sekä koiran kanssa lenkkeilemässä. Törrönen näkee, että kauppiaalla on iso rooli oman lähiympäristön luonnon hyvinvoinnin osalta. Kaupalla on panostettu kierrätykseen ja pyritty olemaan esimerkkinä muille.

"Minusta on tärkeää, että luonnossa alkuperäiset lajit ja eläimistö saavat oman elintilansa ja säilyvät. Luonto on tässä Lohjalla tosi lähellä ja meidän on tärkeä pitää siitä hyvää huolta."

Niityn kylvötöihin osallistui myös kauppiaan kuusivuotias Emil-poika. Pojalleen kauppias haluaa opettaa luonnon huomioimista arjen teoilla muun muassa opettamalla keräämään roskat luonnosta sekä lajittelemaan roskat.

"Haluan, että Emil oppii ymmärtämään, ettei luonto ole itsestäänselvyys tuleville sukupolville. Pienillä teoilla voi itsekin vaikuttaa, että luonto pysyisi hyvänä ja monimuotoisena."

Silja Törrönen aloitti kauppiasuransa K-Market Lohjanasemalla vuonna 2009. Tästä matka jatkui ensin K-Supermarket Lehmon ja tämän jälkeen K-Supermarket Lempolan kauppiaaksi. K-Citymarket Lohjan kauppiaana Törrönen aloitti helmikuussa 2022.

JULKAISTU   3.6.2022

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?