Pieni suuri teko: Hyvän mielen keittolounaat kokoaa ranualaiset yhteen

"Ihmiset olivat olleet hirmu yksinäisiä koronavuosien jälkeen", kertoo K-Market Hillamarketin kauppias Anu Hietakangas. Kauppiaan huolesta jalostui yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa kaikille avoin lounastapahtuma, jonne ranualaiset kerääntyvät päivittämään kuulumisia pari kertaa kuussa.

Hyvän mielen keittolounaille odotettiin alkuun noin 40–50 henkilöä paikalle. Mukana on kuitenkin ollut jopa 250 osanottajaa, mikä on 3 700 asukkaan Ranualla iso määrä. Paikalla on ollut lähiseudun asukkaita lapsiperheistä eläkeläisiin.

"Lounaista on tullut kylän yhteinen kohtaamispaikka, jossa eri ikäiset tapaavat toisiaan matalalla kynnyksellä", kertoo Hietakangas.

Hyvän mielen keittolounaita järjestettiin nyt toista kertaa lokakuusta maaliskuulle kahden viikon välein.

"Talvi on pimeintä aikaa, jolloin ihmiset liikkuvat vähemmän ja näkevät toisiaan harvemmin. Olemme saaneet lounailla houkuteltua ihmiset liikkeelle kodeistaan."

Ajatus lähti soppatykkipäivistä kaupalla

Alkusyksystä 2022 Hietakangas pohti, miten voisi olla paikallisena K-Marketina mukana auttamassa lähialueensa väkeä. Korona-aika oli kuihduttanut kylän yhteisöllisyyttä ja useat olivat myös taloudellisesti tiukoilla erityisesti sähkön hinnan kohoamisen vuoksi. Hän ideoi soppatykkipäiviä kaupalle, mutta juteltuaan asiasta paikallisen Lady Lionsin aktiivin Seija Saarisen kanssa, he päättivät kehittää ideaa yhteistuumin.

Saarinen sai mukaansa kymmenen vapaaehtoista valmistamaan tarjoiluja. Seurankunta tarjosi tilat lounaiden pitopaikasi. Mukaan lähti myös Ranuan tarvikekeskus, jonka kanssa K-Market Hillamarket lahjoittaa kimpassa tarjoiluihin tarvittavat raaka-aineet. Näin Hyvän mielen keittolounaat -tapahtuma muotoutui nykyiseen malliinsa.

"Vapaaehtoiset suunnittelevat tarjottavat ja toimittavat listan tarvittavista raaka-aineista. Tarjolle talkooväki tekee vaihdellen erilaisia keittoja alusta pitäen. Jälkiruoaksi on kahvia ja pientä makeaa", Hietakangas kertoo.

Vakiokävijöillä kalenterimerkintä lounaista

Eläkkeellä oleva Tapio Jokela käyttää usein naapurin vanhempaa pariskuntaa hyvän mielen keittolounailla ja jää samalla itse syömään. Ajomatkaa heille tulee noin 35 kilometriä suuntaansa.

"Meille vanhemmille ihmisille on tärkeää, että saadaan lounaalla jutella toisten kanssa. Kylällä ei ole enää semmoisia yhteisiä paikkoja. Ei vanhemmat ihmiset tuonne baareihin lähde", kertoo Jokela.

Eläkeläiset Esko ja Raija Löppönen, Senja Pulju ja Kaarina Merkkiniemi kertovat käyvänsä lähes joka kerta lounaalla.

"Lounaat ovat parantaneet kylän yhteisöllisyyttä. Tämä on ollut sellainen kokoava tapahtuma, jossa näkee erilaisia ihmisiä", Esko Löppönen kertoo.

"Me asumme Senjan kanssa yksin, joten lounaat ovat hyvin tärkeä paikka nähdä ihmisiä", Merkkiniemi lisää.

Hietakangas ja Saarinen iloitsevat, että hyvän mielen keittolounaat on onnistunut siinä, mitä tavoiteltiin ja ylikin.

"Tärkeintä on ollut se, että olemme saaneet oman kylän väelle hienon hetken viettää yhdessä säännöllisesti. Ja saamme olla mukana jakamassa tätä iloa ja kokoamassa ihmisiä saman pöydän ääreen", iloitsee kauppias.

"Se ilo, nauru ja puhe. Se on paras kiitos", kiteyttää Saarinen hymyssä suin.

Anu Hietakangas on toiminut K-Market Hillamarketin kauppiaana Ranualla vuodesta 1997.

JULKAISTU   5.4.2024

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?