Niksi-Pirkka sticker

Pienelläkin teolla voi olla suuri vaikutus 

“Tänä kesänä toivon, että arjen pieniä tekoja tekisi meistä jokainen”, kertoo Jesper Åberg, K-Market-ketjun johtaja. 

Mehän vain kohtelemme ihmisiä ihmisinä, sanoi helsinkiläisen K-Market Kivikon kauppias Tomi Pilkevaara tänä keväänä Kotimaa-lehden haastattelussa. Tomi ja puolisonsa Maaret palkittiin yhteistyöstä, jota heidän kauppansa tekee läheisen asunnottomien asumisyksikön kanssa. Tomi ei ole ainoa kauppias, joka on naapurustossaan tarttunut toimeen.

Teke mämme kyselyn mukaan yli 90 prosenttia K-kauppiaista tukee jotakin paikallista toimijaa. Moni tekee yhteistyötä alueen urheiluseuran kanssa, lahjoittaa ruoka-apua tai vaikkapa järjestää tapahtumia omalla kylällä. Usein kauppiaat itse eivät pidä tekoja erityisen isoina: ainahan kaveria on autettu.

Itse kuitenkin ajattelen, että pienelläkin teolla voi olla suuret vaikutukset – ja joskus pienistä teoista voi myös versoa suuria. Näin kävi esimerkiksi silloin, kun yksi K-Market-kauppias sai idean kiusaamisvapaasta vyöhykkeestä ja toimintatapa laajennettiin kattamaan kaikki Suomen 750 K-Marketia.

Tänä kesänä toivon, että arjen pieniä merkityksellisiä tekoja tekisi meistä jokainen. Ystävällinen hymy kassajonossa, kuulumisten vaihto kyläkaupalla – jollekin nämä voivat olla päivän ainoita kohtaamisia ja siksi äärimmäisen tärkeitä. Naapuruston yhteisöllisyyden lisääminen on lopulta meistä kaikista kiinni.

Kuten Kivikon kauppias-Tomi myös sanoi: Jokainen ihminen haluaa kuulua johonkin. Autetaan toisiamme kuulumaan tänne, eri puolille Suomea, toistemme seuraan. Tehdään yhdessä tästä maasta paikka, jossa mahdollisimman moni voi viettää iloista kesää.

KUKA

Jesper Åberg on K-Market-ketjun ohtaja, joka harrastaa kuntoliikuntaa ja odottaa kesän patikointiretkiä.

JESPERIN VINKKI

Tänä kesänä kannattaa osallistua K-ryhmän Liike on lääke -tapahtumiin eri puolilla Suomea. Kauppiaat tarjoavat kiertueen! Lue lisää täältä.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 6-8/2024

JULKAISTU   2.6.2024TEKSTI   Jesper ÅbergKUVAT   Timi Kuosmanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?