Niksi-Pirkka sticker

Perusta kukkaniitty pölyttäjille

Kylvä pihalle tai istuta parvekkeelle kaunis kukkaketo, ja teet samalla elintärkeille pölyttäjille palveluksen. Katso vinkit kukkaniityn perustamiseen!

PÖLYTTÄJIEN KOHTALOSTA on kuulunut hälyttäviä uutisia: sukupuutto uhkaa yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä. Syynä pölyttäjien vähenemiseen ovat hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit, kuten aasianherhiläinen, ja ilmastonmuutos äärisääilmiöineen.

Kasveille hyönteispölytys on kuitenkin elintärkeää. Tärkeimpiä pölyttäjiä ovat mehiläiset ja kimalaiset, mutta homma hoituu myös perhosilta, kukkakärpäsiltä ja joiltain kovakuoriaisilta. Tee pörriäisille palvelus ja istuta parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja ja kukkia. Mitä useampi kasvilajike, sen parempi.

Jätä nurmikkoa leikkaamatta ja kylvä pihalle kukkaketo. Noin neliömetrinkin kukkakedosta on pölyttäjille paljon apua. Niittykukat menestyvät paahteisissa ja vähäravinteisissakin paikoissa.

Näin perustat kukkaniityn

  1. Valitse kukkaniitylle valoisa paikka. Niittykukat viihtyvät karussa ja kuivassa maassa. Kotipuutarhan paahteinen joutomaa sopii niittykukille hyvin.
  2. Käännä maa ja poista rikkaruohot, puskat ja juurakot. Älä lannoita maata.
  3. Valitse siemeniksi pölyttäjiä houkuttelevia Suomessa menestyvien niittykukkien seoksia. Levitä siemenet tasaisesti, paina maahan ja pidä kylvös kosteana.
  4. Niitä niitty kerran vuodessa. Hyvä ajankohta on syksyllä kukinnan jälkeen.
  5. Anna niittojätteen olla maassa noin viikon ajan, ennen kuin keräät sen pois. Näin siemenet ehtivät levitä maahan.

Hanki hyönteishotelli

Hyönteishotelleja voit tehdä itse tai ostaa valmiina.

*K-ryhmä haluaa toimia kestävästi luonnon monimuotoisuuden hyväksi ja vahvistaa tänä vuonna biodiversiteettityötään entisestään. *

JULKAISTU   30.3.2021TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)