Patrik Borg Kirsi Tuura

Patrik Borg: Omia valintoja vai sattumaa?

”Uskon, että iän, itsetuntemuksen ja kokemuksen lisääntymisen myötä voi tehdä yhä enemmän 
omia valintoja”, kertoo Patrik Borg kolumnissaan.

Ryhdyin pohtimaan, millaisiin valintoihin ajaudun tajuamatta, että valinta ei oikeastaan ollut omani.

Lihavuus tai syömisen puutteet eivät yleensä ole saamattomuutta tai motivaation puutetta vaan seurausta eletystä elämästä, jossa monelta osin ei ole ollut realistisia muutosmahdollisuuksia. Työssäni selvitän jatkuvasti ihmisten syömis- ja painohistorioita. Näiden tarinoiden jälkeen ajattelen usein, että asiakkaan pöksyissä olisin voinut olla minä tai moni muu – ja tuskin olisi käynyt toisin. Tätä on joskus pidetty masentavana determinisminä, mutta aina on mahdollisuus parempaan – aivan yksin se voi kuitenkin olla vaikeaa.

AINA JOKU LUULEE olevansa niin kovaa tekoa, että ei antaisi itsensä vaikkapa lihoa. Minun työssäni tälle luulolle ei voi kuin hymähtää. Tausta ja elämäntilanteet jättävät vääjäämättömästi jälkensä ihmisen ruokasuhteeseen ja painonhallintaan. Eletty elämä vaikuttaa, mutta asian myöntämistä pidetään yksilön vastuun vähättelynä. Kaikki eivät kuitenkaan lähde samalta viivalta ja oman taustan ymmärtäminen tuo hyväksyntää, joka voimauttaa muutokseen.

Elämän alkutaipaleella ei ole suuria valinnan mahdollisuuksia. Painohistorian tarina alkaa usein jo alle kymmenenvuotiaana, eikä silloin voi vielä pitkään aikaan valita mitään itse.

JOS HAASTEET EIVÄT juonna lapsuudesta, niin aikuisenkin elämä voi heitellä monin tavoin. Painoa voi tulla reippaasti kenelle tahansa, kun olosuhteet sattuvat olemaan sopivat. Toisaalta iän myötä alkaa kertyä tietoa, kokemusta ja taitoja, joiden pohjalta voi tehdä omia valintoja.

Ympärillä olevat läheiset ihmiset tai ammattilaiset voivat myös olla avuksi tukemalla ajattelumalleja ja elintapoja, jotka edistävät hyvää syömistä tai painonhallintaa. Omia valintoja täytyy tehdä, jos haluaa voida- hyvin. Työni on auttaa ihmisiä tekemään tärkeitä valintoja elämään mahtuvalla tavalla ja varmistaa, että valinnat ovat heidän omiaan.

Jos aikoo voida hyvin, on tehtävä yhä enemmän asioita, koska itse haluaa toimia niin, ja vähemmän asioita, joita pohjimmiltaan joku muu haluaa.

Uskon, että iän, itsetuntemuksen ja kokemuksen lisääntymisen myötä voi tehdä yhä enemmän omia valintoja. Näin minullakin. Lapsuudessa jalkapallo oli rakastamani urheilulaji, ja minulla on onni pelata sitä yhä. Tiedän, että se ei ollut oma valintani. Entä ammattini? Ajauduin siihen. Entä miten olen omaksunut terveyteen liittyvät elintapani, kuten vaikkapa fiksun aterian laittamisen kaksi kertaa päivässä?

Luonteva ja vaivaton ote ruoanlaittoon ei ole sekään oma valintani, vaan pelkkää säkää. Kiitos isä ja äiti siitäkin. Olenko itse valinnut sen, että minun ei tee nykyään paljoakaan mieli herkkuja? Ehkä, mutta enemmän taito, jonka voi opetella. Omalta valinnalta tuntuu kuitenkin melko tuore linjaus satsata parempaan uneen muiden houkutusten kustannuksella.

ELINTAVOILLEEN VOI OLLA armollinen, kun ymmärtää niihin vaikuttavat taustatekijät. Ne tarjoavat aitoa selitysvoimaa ihmisyyden koukeroille tympeiden motivaation ja itsekurin käsitteiden sijaan. Kun ihminen kasvaa, mahdollisuudet omiin valintoihin lisääntyvät. Se tarjoaa mahdollisuuksia. Ajatus siitä, että elämäni valinnat ovat yhä lisääntyvästi omiani, on hieno.

Patrik Borg on ravitsemusasiantuntija, Aava Virran kehitysjohtaja ja Suomen Lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja. Hänen uusin kirjansa Tunne nälkä! (Gummerus 2017) käsittelee intuitiivista syömistä, joka tuntuu ja maistuu hyvältä.

JULKAISTU   30.1.2019TEKSTI   Patrik BorgKUVAT   Kirsi Tuura

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?