Niksi-Pirkka sticker

Parhaat niksit uuteen vuoteen

Siintääkö mielessäsi kenties terveellisempi elämä, unelmien lomamatka tai ryhtiliike jollain muulla elämän osa-alueella? Pyöräytä uusi vuosi käyntiin näillä Niksi-Pirkan vinkeillä!

Zeniä elämään...

"Stressaatko jatkuvasti, mutta koet tarvetta tukahduttaa tunteesi? Kokeile päivittäistä murehtimistaukoa, jolloin saat luvan kanssa murehtia asioita 10-15 minuuttia ja vaikka kirjoittaa niitä paperille. Vähitellen jaksat odottaa tuota taukoa, etkä stressaa niin paljoa muina hetkinä."

"Maanantaiaamu, nouset sängystä, peset hampaasi. Jos kaipaat arkeesi luksusta, vaihda tavallinen hammasmukisi kuohuviinilasiin."

"Haluatko näyttää nuoremmalta kuin olet? Hymyile. Hymyilevä ihminen näyttää paljon nuoremmalta kuin vakava saati suupielet alaspäin kulkeva mököttäjä."

"Laita ulko-oven läheisyyteen jokin kuva tai muu oivallus, jolla saat hymyn huulillesi. Kun lähdet kotoa, ja sinulla on positiivinen vire ja ilme, niin pian huomaat saavasi vastaavaa kohtelua myös kanssaihmisiltä."

"Etkö saa unta? Unohda älylaitteiden räplääminen. Uni tulee varmasti, kun laitat miellyttävä-äänisen äänikirjan pyörimään to-del-la hitaalla toistonopeudella."


...ja konmaria kaapeille

"Käännä vuoden alussa kaikki henkarit samoin päin kaapissa. Ensimmäistä kertaa vaatetta käytettyäsi käännä henkari toisinpäin. Myöhemmin huomaat, mitkä vaatteet ovat jääneet käyttämättä, ja voit laittaa ne kiertoon."

"Merkkaa teipillä jokainen keittiöastia ja -esine. Nappaa teippi pois, kun käytät esinettä ensimmäisen kerran. Puolen vuoden jälkeen laita eteenpäin ne tavarat, jotka ovat yhä käyttämättömiä."


Askel kerrallaan

"Moni tekee uuden vuoden lupauksen lenkkeilyn suhteen. Saat lisää potkua juoksulenkkeihisi, kun lisäät nilkkoihin puolen kilon tai kilon painot."

"Jos keräät askelmäärää mittariisi, on hyvä keino lisäaskelien saamiseksi esim. telkkaria katsellessa nousta kävelemään aina mainostauon aikana. Näin saat ylimääräistä liikuntaa, ja lukemat mittarissa kasvavat."

"Kun sauvakävelet tai vesijuokset, hyräile mielessäsi jotain rytmikästä laulua. Silloin liikunnan tahti pysyy samana alusta loppuun."


Palkitse itsesi

"Sähköpostien salasanat tulisi vaihtaa tarpeeksi usein, mutta välillä uusien keksiminen ja muistaminen voi olla vaikeaa. Sisällyttämällä salasanaan esimerkiksi tavoitteesi tulevan kesän rantakunnon saavuttamisesta tulet muistuttaneeksi itseäsi asiasta tarpeeksi usein. Kirjoita salasanaksi jokin lyhyt, piristävä lause tai esimerkiksi talveksi varatun lomakohteen nimi. Kun tarpeeksi monta kertaa viikossa konkretisoit unelmasi tällä tavoin, alat uskoa niihin!"

"Jotta kotityöt ja varsinkin kurjimmat hommat tuntuisivat mielekkäiltä: Tee itsellesi erityinen tili, jonne käyt siirtämässä vaikka 50€ ikkunoiden pesusta tai siivouspäivän jälkeen muutaman kympin, ja ehkä vuoden päästä lähdet onnellisena ansaitulle ulkomaanmatkalle paksun tilipussisi kanssa."


Heitä hyvästit hävikille

"Käytä ylijääneen ruoan säilytykseen vain läpinäkyviä rasioita, jotta näet helposti mitä ne sisältävät. Näin ylijäämäruoat tulevat varmemmin käyttöön, eivätkä unohdu jääkaappiin. Ruokahävikki vähenee huomattavasti ja rahaa säästyy!"

"Laita jääkaapin oveen lista, johon merkitset aina hävikkiin menevät elintarvikkeet ja ruuat. Näin pystyt seuraamaan, mitkä tuotteet eivät keittiössäsi tule käyttöön ja voit muuttaa omia ostotottumuksiasi. Tästä voi myös tehdä hauskan pelin; kokeile, saatko ensi kuussa listalle vähemmän tuotteita."

"Keitä aamulla termoskannuun sen verran kahvia kuin aiot päivän mittaan nauttia. Säästöä kertyy suodatinpusseista, sähköstä ja ajankäytöstä. Ja kahvin juontikin pysyy kohtuudessa."

JULKAISTU   25.12.2023TEKSTI   Katriina Salmela-VitikainenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)