thumbnail

Paketti lentäen kauppaan

Pienoiskopteri kuljettaa paketteja K-kauppaan mahdollisesti jo parin kolmen vuoden päästä.

Vantaan K-Market Kartanonkoskella ja K-Market Ylästössä on testattu asiakkaiden pakettien kuljettamista pienoiskoptereilla Matkahuollon terminaalista suoraan kauppaan.

Kyseessä on K-ryhmän ja Matkahuollon droonihanke, jolla kartoitettiin asiakaslähetysten kuljettamista uudella tapaa. Kokeilu on osa K-ruokakauppojen yhteydessä toimivien palveluiden kehittämistä ja sitä kautta asiakkaan elämän helpottamista.

– Edelläkävijyys edellyttää, että testataan hyvinkin uudentyyppisiä asioita. Nyt kokeiltiin suositun pakettipalvelun kehittämistä eteenpäin siten, että paketit kulkevatkin droonien matkassa, kertoo K-ryhmän palvelujohtaja Petri Toivonen.

Nopeasti ja ympäristöystävällisesti

Ilmateitse droonilla eli pienoiskopterilla paketit kulkevat nopeammin ja myös ympäristöystävällisemmin kuin jakeluautoilla. Pilottihankkeessa droonin matka-ajaksi Matkahuollon terminaalista K-Market Kartanonkoskelle arvioitiin vain 4-5 minuuttia.

– Nyt tehdyssä pilotissa pääsimme testaamaan lyhyitä matkoja ja ehkä tulevaisuudessa pidempiä. Saimme kuitenkin erittäin arvokasta oppia ja mikä tärkeintä, todellisten pakettien lennättäminen kaupalle ja asiakaskokemuksen pilotointi onnistui, sanoo Petri Toivonen.

– On ollut mielenkiintoista nähdä kuinka uusi teknologia kiinnostaa asiakkaita. Vuosien pakettipalveluiden kokemuksella tiedämme, että asiakkaat haluavat nopeutta ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Droonilogistiikalla päästään niihin.

Paketti suoraan droonilta

Droonin käyttäminen pakettien kuljetuksessa ei muuta asiakkaan roolia. Asiakas tilaa tavaransa normaalisti verkkokaupasta, valitsee Matkahuollon pakettinsa toimittajaksi ja K-ruokakaupan, tässä tapauksessa K-Market Kartanokosken, paketin noutopaikaksi.

– Paketit asiakas noutaa meidän kaupalta aivan normaaliin tapaan, kertoo pilottihankkeessa mukana olleiden K-Market Kartanonkosken ja K-Market Ylästön kauppias Paulamaria Äärynen-Tuominen.

Käytännössä asiakas voi noutaa paketin suoraan droonilta, mutta jos asiakas ei ole paikalla sovittuna ajankohtana, paketti on noudettavissa kaupassa olevasta pakettien noutopisteessä.

Arkea jo muutaman vuoden päästä

– Kokeilun päämääränä on ratkaista niin sanotun last mile -kuljetuksen eli logistiikkakeskuksilta kuluttajille tapahtuvan kuljetuksen haasteita. Hyödynnämme myös paluulennot palautettaville paketeille, kertoo Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola.

– Droonilogistiikan kehitys on harpannut eteenpäin muutamassa vuodessa ja se herättää nyt paljon kiinnostusta kaupungeissa ja yrityksissä. Uskomme, että kaupalliset droonitoimitukset toteutuvat lähitulevaisuudessa ja kokeilusta saamme tärkeää tietoa droonien toimivuudesta pakettijakelussa sekä kuluttajien toiveista, sanoo hanketta koordinoivan Robots Expertin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa.

Pakettien kuljettaminen drooneilla voi olla lähempänä kuin uskommekaan.

– Kun katson tämän päivän kehitystä palvelutarjonnassa, erilaisissa tekniikan ratkaisuissa ja markkinamuutoksessa, muutos on niin nopeaa, että jopa jo kahden kolmen vuoden säteellä tämä voi olla isompaakin toimintaa, kertoo Petri Toivonen K-ryhmästä.

Droonikokeilu on osa Vantaan Aviapoliksen Liikennelabra -hanketta, jossa kehitetään tulevaisuuden liikenteen palveluita. Sen osahankkeissa etsitään hiljaisia, turvallisia, vähäpäästöisiä ja kustannustehokkaita liikkumisen ja kaupunkilogistiikan ratkaisuja, jotka ovat laajennettavissa myös muualle Suomeen ja kansainvälisestikin.

Lue lisää: Paketit perille droonilla K-Marketiin

JULKAISTU   26.3.2019TEKSTI   Tanja Rinkinen ja K-ryhmäKUVAT   Janne Vainiomäki

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?