Frank Martela Antti Vettenranta

Onnen ABC

Onnellisuusfilosofi Frank Martela uskoo, että onnellisuus syntyy mielekkään tekemisen sivutuotteena.

Onnellisuusfilosofi Frank Martela, mikä on suurin onnellisuuteen liittyvä väärinymmärrys?

Yksi niistä on ainakin se, että ihmisten kuuluisi tavoitella onnellisuutta. Ei ihmisen ole pakko olla onnellinen, eikä se ole päämääränä kaikkein paras. Jos onnellisuutta pitää koko ajan märehtiä ja miettiä, tulee ehkä jopa onnettomaksi. Parasta onnellisuutta on sellainen, joka tulee tekemisen sivutuotteena.

Mistä kannattaisi aloittaa, jos haluaisi alkaa onnellisemmaksi?

Hyvä lähtökohta voisi olla itseensä tutustuminen. Kannattaa miettiä, mitkä asiat ovat sellaisia, joita toivoisi näkevänsä elämässä enemmän ja ketkä ovat itselle tärkeitä ihmisiä. Ajan raivaaminen läheisten ihmisten kanssa olemiselle lisää tavallisesti onnellisuutta.

Eikö halu olla onnellinen ole itsekästä?

Jos ei koe ansaitsevansa onnellisuutta, tilanne on huono. On tervettä muistaa pitää huolta omista tarpeistaan ja hakea tasapaino arjen velvoitteiden ja omaa onnellisuutta tukevien asioiden välillä. Esimerkiksi lapset on tietysti huomioitava, mutta vanhemmankaan ei pidä unohtaa omia tarpeitaan 20 vuodeksi.

Toisten auttaminen lisää onnellisuutta. Voiko sitä tehdä väärin?

Yksi onnellisuuden tärkeistä tuottajista on mahdollisuus toimia toisten ihmisten tai myönteisiksi kokemiensa asioiden hyväksi. Jos kuitenkin auttaa vain siksi, että esimerkiksi kokee syyllisyyttä, auttaminen ei ehkä tuota onnellisuutta. Halun olisi hyvä kummuta myönteisemmistä motiiveista.

Esimerkiksi ilmastokysymysten äärellä voi helposti uupua. Silloin mikään ponnistelu ei tunnu riittävältä. Tunne saattaa helpottaa, jos mieltää mielessänsä valitsevansa kuulua siihen joukkoon, joka toimii ilmastokysymyksen ratkaisemiseksi eikä tilannetta huonontaen. Silloin pienemmätkin ponnistukset alkavat tuntua mielekkäiltä.

Entä jos tulee riittämätön olo?

Kannattaa muistaa tarkastella sitä, mitä kaikkea hyvää elämässä on jo nyt meneillään ja millaisia hyviä asioita jo nyt tekee ihmisten eteen. Usein vaikutamme toisten läheistemme elämiin myönteisemminkin kuin tiedostammekaan.

Minkälaiset tapahtumat ovat vaikuttaneet omaan onnellisuuteesi?

Olen ollut läpi elämäni kohtuullisen onnellinen. Tielleni ei ole sattunut isompaa draamaa. Sain kasvaa sellaisten vanhempien kanssa, jotka kannustivat ja välittivät ja tarjosivat siten hyvän pohjan. Sain suhteellisen vakaan itsetunnon ja myönteisen asenteen elämää kohtaan. Onnellisuuteni on tullut sen seurauksena.

Minkälaiset asiat lisäävät onnellisuuttasi juuri tällä hetkellä?

Nautin siitä, että pääsen tekemään työtäni ja edistämään kiinnostavia projekteja. Kirjoitan parhaillani elämän tarkoitusta etsivää kirjaa amerikkalaisille markkinoille. Saan myös seurata kolmen lapseni kasvua ja kehitystä. On hauskaa ihmetellä maailmaa heidän kanssaan. Kun kaksivuotias innostuu raitiovaunusta tai bussiajelusta, se auttaa itseäkin heräämään arjen pieniin iloihin.

Lue lisää onnnellisuudesta:

JULKAISTU   29.1.2019TEKSTI   Ani KellomäkiKUVAT   Hanna-Kaisa Hämäläinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?