debatti web

Oma vai leasingauto, kumpi on kannattavampi?

Toinen ei halua sitoa rahaa autoon, toinen tuntee itsensä vapaaksi omistusautossa. Mitä etua on leasingista, entä miksi auto kannattaisi omistaa?

En halua yllätyskuluja

”En halua omistaa autoa, mielestäni se ei ole hyvä sijoitus. Yksityisleasingillä saan käyttööni uuden auton ja tiedän tarkalleen, mistä maksan. Jos merkkivalo syttyy, voin ajaa lähimpään Audi- huoltoon ja kaikki hoituu. Myös määräaikaishuolto ja renkaiden vaihto kuuluvat sopimukseeni. Autoni on nelivetoinen henkilöauto. Ei minulla olisi muuten varaa ostaa tällaista autoa. Ajan vuodessa 20 000 kilometriä, suurin osa on työajoa. Teen toimintaterapeutin töitä yksityisenä ammatinharjoittajana. Liikun Etelä-Savon alueella, huonoillakin teillä ja keliolosuhteissa. Jotkut asiakkaani asuvat pienen mökkitien päässä. Välillä mennään ylä- ja alamäkeä, jäässä ja lumessa. En voi perua työkeikkoja huonon kelin takia. Olen panostanut auton turvallisuutta ja ajomukavuutta parantaviin ominaisuuksiin. Välillä on neljäkin jalkapallotyttöä ja koira kyydissä. Me hiihdämme ja pyöräilemme, ja tarvittaessa harrastusvälineet mahtuvat autoon. Yksityisleasingissä on kiinteä kuukausihinta, joten pystyn ennakoimaan autokulut ja voin hinnoitella kotikäynnit. Yllätyskuluja ei tule eikä minun tarvitse välittää auton arvon alenemisesta. Auton rikkoontuminen ei sotkisi työkuvioitani tai talouttani. Autoni kulkee dieselillä. En ole löytänyt Mikkelistä huoltoasemaa, joka myisi biodieseliä. Jos asuisin pääkaupunkisedulla, se olisi valintani.”

Mikkeliläinen Jasu Forss (vas.)arvostaa laadukasta autoa, mutta ei halua sitoa rahaa autoon.

Oma auto antaa vapautta

”Ostin auton omakseni osamaksulla. Ostovaiheessa tutkin muitakin rahoitusvaihtoehtoja. Tarjolla on monenlaisia leasingvaihtoehtoja, ja ne vaikuttavat ensi silmäyksellä hyviltä diileiltä. Oli vaikea selvittää, mitä hinta sisältää. Kun auton on ostanut itselleen, tietää ettei ole tulossa ylimääräisiä kuukausikuluja. Toki yllättäviä vaurioita ja lisähuoltoja voi joskus tulla eteen. Tutkiskelin ostovaiheessa erilaisia autovaihtoehtoja. Päädyin valitsemaan auton, jonka tärkeimmät kriteerit olivat hinta–laatusuhde, käytännöllisyys ja turvallisuus. Nykyinen autoni on mielestäni järkiratkaisu: se on luotettava perusauto, joka vastaa nykyisiä tarpeitani. Lisävaruste-hifistelyt tai muut kikkailut eivät niin kiinnosta. Auton omistaminen antaa minulle vapauden hoitaa autoani itselleni sopivalla tavalla. Auto on minulle ja perheelleni ensisijaisesti käyttötavara. Sisätiloissa saa näkyä käytön jälkiä, eikä sen tarvitse haitata ketään muuta kuin minua itseäni. Ajamme pitkiä matkoja esimerkiksi hiihtoreissuille ja erämaavaelluksille. Kyydissä saattaa olla muutakin porukkaa, lapsia ja koiria. Ajan vuodessa noin 15 000 kilometriä, ja auto kulkee bensalla. Vaihdan renkaat itse ja huollatan auton huoltosopimuksessa määritellyin välein. Tähän mennessä yllätyskuluja ei ole tullut.”

Helsinkiläinen Anna Pasanen (oik.) haluaa ajaa omalla luotettavalla perusautolla, jonka hintaan ei sisälly mitään ylimääräisiä kuukausikuluja.

JULKAISTU   29.1.2020TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Petri Mulari, Antti Raatikainen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)