havikkiolut

Olutta hävikkileivästä

Aalto-yliopiston kurssitehtävästä alkoi oluentuotanto, jossa raaka-aineena käytetään kaupan hävikkileipää.

AALTO-YLIOPISTON TUOTANTOTALOUDEN opiskelijat saivat kurssitehtäväkseen kehittää ideoita, joilla tuottaa arvoa yrityksille.

– Halusimme idean liittyvän kiertotalouteen. Keksimme, että ruokakaupan hävikkileivästä voisi kokeilla tehdä olutta, Mikael Nuotio kertoo.

Ympäristöystävällisyyden lisäksi hankkeesta tuli paikallinen ponnistus. Espoossa, Otaniemen kampuksella opiskelevat Mikael Nuotio, Jusa Annevirta ja Joel Knorn ottivat yhteyttä otaniemeläiseen Olarin panimoon, jossa innostuttiin heti kokeilemaan ideaa. Leipää kolmikko sai K-Market Otaniemestä.

– Oli hienoa, että kumppanimme löytyivät niin läheltä: kaupan ja panimon välinen etäisyys on alle neljäsataa metriä, Mikael Nuotio kertoo.

K-kauppias Aleksi Tapani ilahtui opiskelijoiden yhteistyötarjouksesta. K-Market Otaniemi avasi ovensa vuosi sitten.

– Tämä on kuin kyläyhteisö, ja meidät on otettu lämpimästi vastaan. Olemme mielellämme paikallisissa hankkeissa mukana, hän sanoo.

Olarin panimon valmistama pale ale Leipäle on nyt myynnissä K-Market Otaniemessä ja valikoiduissa K-kaupoissa. Kauppiaan mukaan yhteistyö panimon kanssa on syventynyt, ja olutta on tarkoitus tehdä lisää.

Opiskelijoiden näkökulmasta oluthanke onnistuikin yli odotusten.

– Toisinaan kun kokeilee jotain aivan uutta, ei aina tiedä, millainen on lopputulos. Olut saatiin kauppaan, ja se maistuu oikein raikkaalta, Nuotio sanoo.

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 9.–15. syyskuuta.

JULKAISTU   28.8.2019TEKSTI   Ninni SandeliusKUVAT   Kirsi Tuura

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)