ninabackman keittio

Niinan keittiö: Uutta, vanhaa ja väriä

Niina ja Lorenz Backmanin keittiössä on tilaa, valoa ja tunnelmaa. Modernissa keittiössä on säilytetty ajan tuomat kerrokset.

Kun Niina ja Lorenz Backman perheineen muuttivat nykyiseen asuntoon, Loren lapsuudenkotiin, keittiö oli valtava väripaljous: vihreät kaapistot, pinkki seinä, violettia ja turkoosinvihreää.

Värejä rakastava Niina ihastui.

– Se oli sellainen ihana Liisa Ihmemaassa -keittiö ja ajattelin heti, että en muuta täältä mitään.

Värikkyys miellyttää Niinaa edelleen, mutta muutamien vuosien asumisen jälkeen remontti tuli kuitenkin ajankohtaiseksi.

ninabackman keittio ennen

– Halusimme eroon tummista väreistä ja tilalle valoa ja avaruutta. Tuntuu hullulta sanoa, mutta halusimme vähemmän kaappitilaa. Entisessä keittiössä säilytystilaa oli niin paljon, että tavarat hukkuivat kaappeihin, Niina sanoo.

Remontin yhteydessä turhaa tavaraa kaapeista karsittiin. Osa jouti pois keittiöstä vintille tai kellariin. Uuden keittiön säilytystilat on suunniteltu käytännöllisemmäksi, niin että kaikki tarpeellinen on helposti löydettävissä.

– Näin alussa tavarat kyllä hakevat vielä paikkojaan, ja joutuu vähän vielä totuttelemaan, että missä ne kattilat olivatkaan.

Niina myös suunnittelee tuovansa keittiöön vielä jotain pientä lisää, esimerkiksi kynttilöitä. Liikaa tavaraa keittiöön ei tällä kertaa aiota haalia.

– Meillä on paljon tavaraa ja isoja, raskaita huonekaluja. Nyt miehellä on kielto tuoda lisää tavaraa kotiin.

ninabackman yksityiskohta Backmanien keittiössä vietetään paljon aikaa. Erityisesti Lorenz rakastaa ruoanlaittoa ja laittaa usein ruoat Niinalle ja perheen 7, 9 ja 13-vuotiaille lapsille.

– Hengailemme täällä paljon, ja käytämme tätä oikeastaan vähän olohuoneena. Olen onnekas, sillä kun tulen töistä, valmis ruoka jo odottaa minua.

Myös Niina on innostunut entistä enemmän ruoanlaitosta uuden keittiön myötä. Viimeksi keittiössä syntyi pulled porkia pitaleivän, mintun ja tsatsikin kera.

– Kokkaan mieluummin kun leivon, sillä silloin voin käyttää mielikuvitusta. Jos minun pitää seurata tarkkaa reseptiä ilman soveltamista, mulla menee pata jumiin, Niina nauraa.

PERSOONALLINEN KEITTIÖ

Backmanien uuden keittiön tyyli on yhdistelmä modernia ja vanhaa. Värimaailma on vaalea ja raikas, mutta ei väritön. Keittiön kaapistot on aseteltu seinälle limittäin, tiilimäisesti. Tasoissa on massiivitammea. Sähköjatkotkin kulkevat nyt huomaamattomasti katseilta piilossa.

– Vaalea kaapisto nostaa tilaa tosi kivasti, ja vaaleissa kaakeleissa on ihanan elävä pinta.

ninabackman kaapistot2 Backmanit asuvat vanhassa talossa asunnossa, jonka keittiössä on monia hauskoja sisustusratkaisuja. Esimerkiksi keittiön näyttävä ikkuna on alkuperäinen.

Toisesta seinästä keittiössä oli aiemmin kulku rappukäytävään. Oviaukkoa ei kuitenkaan koskaan käytetty, joten Niina säilytti siellä aiemmin kenkiään. Nyt paikalle tuli kaappi kuiva-aineiden säilytykseen.

– Näppärät tilaratkaisut ovat tässä remontissa ihan parasta!

Seinien kauniin mustikansinisen sävyn Niina valitsi huolella.

– Se sopii täydellisesti seinähyllyllä oleviin sinisävyisiin posliiniastioihin.

Posliiniastioita varten Niina löysi kirpparilta hyllyn ja maalasi sen itse. Toiselle seinälle hän löysi kirpparilta ikkunaraamit, joka toimii seinällä nyt koristeena ja liinojen pidikkeenä.

Keittiön ruokapöytä on entinen kankaiden värjäyspöytä. Se käsiteltiin kauniin punertavaksi granaattiomenanvärisellä kalkkivärillä ja vahattiin mehiläisvahalla.

ninabackman ruokailutila Keittiön lattiassa säilytettiin alkuperäinen puulattia. Siitä tosin poistettiin entinen violetti maali. Lattia hiottiin kahdeksan kertaa ja päälle tuli suojalakka.

– Nykyisin tällaisia puulattioita ei enää valmisteta. Sen entinen violetti väri on jätetty muistoksi kynnyksen kohdalle.

Myös ovet ja tuolit ovat vanhat. Uudet korkeat listat tuovat kivasti esiin huonekorkeuden.

– Itse en olisi osannut etukäteen edes ajatella, kuinka suuri merkitys listojen valinnalla on kokonaisuuteen.

Vanha uuni säilytettiin, mutta keittotaso vaihdettiin induktiotasoon.

– Uuni on normaalia leveämpi. Siinä voi paistaa aika kivan kokoisia pitsoja.

Keittiöön jätettiin näkyviin myös vanhat hellan ja uunin paikat kertomaan keittiön historiasta.

– Kun keittiö valmistui, makasimme vain selällään lattialla ihastelemassa, että vitsi kun tämä on hieno! Muutos entiseen on valtava.

KAIKKI ALKOI SUUNNITTELULLA

Ennen remontin aloittamista istuttiin yhteisen pöydän ääreen. Niina ja Lore miettivät yhdessä keittiösuunnittelijan kanssa keittiötoiveita ja mahdollisuuksia. Sopivaa tyyliä haettiin esimerkiksi kuvia ja kolmiulotteisia mallinnuksia katselemalla.

– Halusimme kunnioittaa vanhaa ja tuoda myös sopivasti uutta.

Keittiösuunnittelija auttoi löytämään ratkaisun, joka vastasi toiveita mutta olisi myös käytännöllinen kolmilapsisen perheen arjessa.

– Itse ajattelin ensin puuta kaikille tasoille. Päädyimme kuitenkin yhdessä siihen, että toiselle tasolle lavuaarin ympäristöön tulee käytännöllinen, hyvin kosteutta kestävä nanopinta, josta naarmun saa pois silitysraudalla.

ninabacman keittio yleis Remonttiaika sujui Niinan mukaan ilman suurempia yllätyksiä. Aikataulut tietysti vähän venyivät, kuten remonteissa on usein tapana.

– Remontin ajalle osui hurja helleaatto, jolloin kittaukset eivät kuivuneet suunnitelmien mukaan ja homma seisoi neljä päivää. Tällaisille asioille kukaan ei vain voi mitään, joten on vain maltettava odotella.

Hurjimman remonttimyllerryksen aikaan Backmaneilla oli pieni keittolevy olohuoneen puolella, ja tiskit tiskattiin vessassa. Remonttikamoja oli kaikkialla, eikä mikään sujunut helposti. Astianpesukonettakaan ei voinut käyttää.

– Yritin ajatella, että tämä on matka, joka loppuu. Yhden viikon ajan oli ihan hauskaa retkeillä olohuoneessa. Kun keksin tiskata astiat suihkussa, siihenkin puuhaan sai vähän huumoria mukaan.

Remontin toteuttavat ammattilaiset olivat Niinan mukaan mahtavia, helposti lähestyttäviä tyyppejä. He tulivat Backmaneille tutuiksi remonttikuukauden aikana.

– Kävin välillä töissä ja sillä aikaa täällä tehtiin hommia. Kivasti he sujahtivat osaksi perheemme elämää niin, että kun remontti oli valmis, tuntui melkein tyhjältä, Niina nauraa.

Nina Backman Lopputulokseen Backmanit ovat supertyytyväisiä.

– Uuden keittiön sisustaminen on ihanaa. Ehkä pidämme sitten keittiön tuparit joskus pikkujouluaikaan.

Niinan ja Loren keittiön materiaalit ovat K-raudasta. Keittiön suunnitteli K-Raudan mallistosuunnittelija Anne Mukkula. Keittiön materiaalit: Ovi Cello Sarkola -nanolaminaatti. Vedin V0042 rst-nuppi. Taso 30 mm massiivitammi ja Cello Sarkola nanolaminaatti. Komeroiden sisäseinät Cello-sisustuspaneeli 15 × 120 × 3170 HELMI valkoinen päätypontattu. Seinälaatta Cottage 7,5 × 15 luonnonvalkoinen. Jalkalista Cello 20 × 118 × 3200 mm koriste valkoinen.

JULKAISTU   4.12.2017TEKSTI   Eeva LauronenKUVAT   Ulla-Maija Lähteenmäki, Teemu Seppänen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?