Neulekisa Novita pitsikielo Eero Kokko

Neulo herkät Kielo-pitsineulesukat

Suomen kansalliskukka kielo on pääosassa näissä pitsineulesukissa.

Novita Venla: Kielo-sukat

Suunnittelu ja toteutus: Pirjo Brax

Kengän koko: 39

Langanmenekki: Novita Venla (010) luonnonvalkoinen vajaa 100 g

Sukkapuikot: Novita nro 2–2½ käsialan mukaan

Mallineuleet: Ainaoikeinneule tasona: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla oikein.

Pitsineule suljettuna neuleena: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Tiheys: 35 s sileää neuletta = 10 cm

KIELO merkit Ohjeessa käytettyjen lyhenteiden selitykset: 2 o.yht = neulo 2 silmukkaa oikein yhteen. 2 t.yht = nosta 2 silmukkaa yksitellen oikein neulomatta, neulo silmukat takareunoista yhteen. 3 yht.vas = nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 2 s oikein yhteen ja vedä nostettu silmukka yli. 3 yht.oik = neulo 2 t.yht, siirrä silmukka vas. puikolle, nosta takana oleva s. edessä olevan yli, siirrä silmukka oikealle puikolle.

Varsi

Luo 72 s ja neulo ensin ainaoikeinneuletta tasona 3 krs. Jaa sitten s:t neljälle puikolle, 18 s puikolleen. Kerroksen vaihtumiskohta on puikkojen IV ja I välissä, jalan oikealla sivulla (molemmissa sukissa).

Jatka neulomalla pitsineuletta suljettuna neuleena ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista mallikerta jokaisella puikolla. Neulo ensin ruutupiirroksen kerrokset 1–4 ja toista sitten kerroksia 5–16. Huom. Puikon silmukkaluku on joko 16 tai 18 riippuen siitä, millä kerroksella olet.

Toista kerrokset 5–16 yhteensä 6 kertaa ja neulo vielä kerrokset 5–6. Varren korkeus on noin 16 cm.

Kielo ruutu

Kantapää

Aloita kantapään lisäykset III puikon lopussa ja IV puikon alussa. 1. lisäyskerros: neulo kerrosta III puikon loppuun, nosta viimeisenä neulotun s:n alapuolella olevan s:n vasen reuna vasemmalle puikolle ja neulo se etureunasta oikein (= kiertäen oikein). Neulo IV puikon alussa 1 o (= mallikerran nurja s), nosta seuraavan s:n alapuolella olevan s:n oikea reuna vasemmalle puikolle ja neulo se takareunasta oikein (= kiertäen oikein). Lisätyistä silmukoista muodostuu III ja IV puikon väliin kantapään kiila. IV puikon alussa ollut nurja s-raita päättyy ja tämä s on nyt kiilan keskisilmukka. Kiilassa on nyt 3 silmukkaa. Neulo 1 välikerros ja neulo kiilan s:t oikein.

2. lisäyskerros: neulo kerrosta, kunnes III puikon lopussa on 1 s neulomatta, lisää 1 s kuten edellä, neulo kiilan 3 s, lisää 1 s kuten edellä. Kiilassa on nyt 5 s. Neulo 1 välikerros ja neulo kiilan s:t oikein. Toista lisäykset joka 2. krs vielä 10 kertaa. Tee lisäykset aina kiilan keskisilmukoiden molemmin puolin kuten edellä ja neulo välikerroksella kiilan s:t oikein. Seuraava lisäys tulee siis III puikon loppuun, kun jäljellä on 2 s, tee lisäys, neulo kiilan 5 s ja tee lisäys. Viimeinen lisäys tehdään ruutupiirroksen 5. krs:lla ja kiilassa on lopulta 25 s. Neulo ruutupiirroksen 6. krs ja neulo vielä 7. krs puikoilla I ja II.

Kantapään kavennukset

Aloita kantapään kaventaminen. Kavennukset neulotaan vain puikoilla III ja IV tasona ja pidennetyin kerroksin.

  1. krs: neulo III puikon alussa 1 n ja loput s:t oikein. Neulo isäksi IV puikon alussa 3 o, 2 t.yht ja vielä 1 o. Käännä työ. 2. krs: nosta 1. s neulomatta, neulo 7 n, 2 s nurin yhteen ja vielä 1 n. Käännä työ. 3. krs: nosta 1. s neulomatta, neulo 8 o, 2 t.yht ja 1 o. Käännä työ. 4. krs: nosta 1. s neulomatta, neulo 9 n, 2 s nurin yhteen ja 1 n. Käännä työ.

Jatka pidennettyjä kerroksia samaan tapaan eli neulo aina ”kolon” molemmilla puolilla olevat silmukat yhteen + 1 s ja käännä työ. Tee kavennukset molemmissa reunoissa yhteensä 12 kertaa (viimeisenä nurjan puolen krs) ja käännä työ. Kumpaankin reunaan jää 2 neulomatonta s:aa ja niiden välissä on 32 neulottua silmukkaa.

Jatka neulomista taas kaikilla s:illa suljettuna neuleena. Neulo ensimmäinen krs seuraavasti: nosta 1. s neulomatta, neulo s:t oikein, kunnes IV puikon lopussa on jäljellä 3 s, neulo 2 t.yht ja 1 o. Jaa kantalapun s:t nyt kahdelle puikolle, 18 ja 18 s. Kerroksen vaihtumiskohta on taas IV ja I puikon välissä.

Jatka I ja II puikoilla pitsineuletta, kerrokselta 8 ja neulo samalla III puikon 1. silmukka nurin II puikolle. Neulo tämä s jatkossa nurin. Neulo III puikon alussa vielä kerran 2 o.yht ja loput 15 s oikein. Neulo jatkossa III ja IV puikoilla sileää oikeaa (33 s).

Kun olet toistanut ruutupiirroksen kerrokset 5–16 yhteensä 11 kertaa, neulo vielä kerrokset 5–10.

Kärkikavennukset

1 krs: neulo I ja II puikoilla pitsineuletta, 11. krs:n mukaan. Neulo III puikon alussa 2 t.yht ja IV puikon lopussa 2 o.yht.

2 krs: ja kaikki parilliset kerrokset, neulo s:t oikein.

3 krs: neulo 3 o, lk (= tee langankierto puikolle), 2 o.yht, 1 o, 2 t.yht, 1 o, 2 s oikein yhteen, 1 o, 2 t.yht, lk, 2 o, toista ja neulo 1 o. Neulo III ja IV puikko kuten krs:lla 1.

5 krs: 4 o, lk, 3 yht.vas, 1 o, 3 yht.oik, lk, 3 o, toista ja neulo 1 o. Neulo III ja IV puikko kuten krs:lla 1.

7 krs: 5 o, lk, 3 yht.vas, lk, 4 o, toista ja neulo 1 o. Kavenna 3. puikon alussa 2 t.yht ja 4. puikon lopussa 2 o.yht.

9 krs: 1 o, 2 t.yht, 3 o, lk, 1 o, lk, 11 o, lk, 1 o, lk, 3 o, 2 o.yht ja neulo 1 o. Neulo III ja IV puikko kuten krs:lla 1.

11 krs: neulo I puikon alussa 1 o ja 2 t.yht, neulo II puikon lopussa 2 o.yht ja 1 o ja neulo III ja IV puikkojen kavennukset kuten aiemminkin.

Jatka kavennuksia kuten krs:lla 11 joka 2. krs, kunnes työssä on 30 s. Jatka kavennuksia joka kerroksella. Viimeinen kavennus on 3 yht.vas. Kun jäljellä on 4 silmukkaa, katkaise lanka, pujota neulalla silmukoiden läpi ja kiristä.

Ompele aloituslangalla varren ainaoikeinneuleen lyhyt sauma. Päättele langat hyvin. Neulo toinen sukka samalla tavalla.

Viimeistely

Höyrytä valmiit sukat.

Katso myös muut ohjeet

Pirkka ja Novita järjestivät suunnittelukilpailun 100 vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Kilpailun aiheena oli Suomen luonto. Kilpailun palkittuja olivat näiden pitsisukkien lisäksi kauniit, kirjoneulotut vuodenaika- ja eläinaiheiset, pitkävartiset sukat sekä voittajan ihanat Puolukka -sukat.

Lisää neuleohjeita: Novitaknits.com

JULKAISTU   26.2.2017TEKSTI   NovitaKUVAT   Eero Kokko

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?