Niksi-Pirkka sticker

Näissä pihistän ja näihin panostan ruokakaupassa 

Miten ruokalaskussa voi säästää? Entä millaisiin tuotteisiin ostoksilla satsataan? Viisi suomalaista kertoo arjen valinnoistaan. 

Ruokalista tarjoustuotteilla

JOUNI SEMENOJA, 46, ESPOO

jouni semenoja

”KUN LAPSET alkavat valittaa, että jääkaapista ei löydy mitään, havahdun siihen, että nyt on mentävä kauppaan. Viisilapsisen perheemme ruokalaskussa säästää, kun käy kaupassa isommilla ostoksilla vain kerran viikossa. Toki leipää ja maitoa on usein haettava siinä välissä.

Suunnittelemme usein viikon ruokalistaa tarjousten mukaan, mutta koska en kirjaa niitä ylös mihinkään, lähes aina jotain unohtuu. Sitten eletään sen mukaan, mitä tuon kaupasta. Variaatiota ruokalistaan tulee myös siitä, että ostan punalaputettuja ja hävikkituotteita. Panostamme kotimaisiin vihanneksiin. Ulkomaiset vihannekset jäävät kaupan hyllylle, jos löytyy kotimainen vaihtoehto.”

Suosin kaupan omia merkkejä

KAISU VIRTANEN, 21, OULU

Kaisu Virtanen

”OPISKELIJANA TULEE kiinnitettyä huomiota ruoan hintaan. Toisaalta olen aina pohtinut, mikä on fiksua ostamista ja mikä ei. Kotonakin on ohjeistettu muun muassa kilohinnoista, ja vertailen kaupassa tuotteita niiden mukaan.

Kaupan omat merkit ovat kilohinnoiltaan yleensä edullisimpia. En huomaa, että esimerkiksi pastan tai maidon maussa olisi suuria eroja sen mukaan, mitä merkkiä ne ovat. Sen sijaan kahviin käyttämäni kauramaidon ja moneen ruokaan lisäämäni ketsupin ostan vain tietyiltä tuotemerkeiltä. Käytän myös hyväkseni opiskelijan Plussa-etuja, kun asioin K-ruokakaupoissa."

Halvinta kilohinnan mukaan

MINTTU JOKINEN 40, SÄYNÄTSALO

minttu jokinen

”MENEN KAUPASSA autopilotilla ja teen lähes aina samat ostokset samassa järjestyksessä. Suosin kotimaista, mutta vaihdan tuotteita hinnan mukaan. Kilohinta vaikuttaa myös ja ostan esimerkiksi mandariineja tai appelsiineja sen mukaan, kumpi on halvempaa. Joskus tuntuu, että kaksi euroa maksava tuorekurkku on kallista, mutta toisaalta sama raha saattaa mennä suklaapatukkaan noin vain.

Perheeseemme kuuluu meidän vanhempien lisäksi kolme nuorta. Olen meistä ainoa, joka syö kaurapuuroa aamuisin. Kaurahiutaleitteni onkin aina oltava tiettyä kotimaista merkkiä.”

Vatsa täynnä kauppaan

TIMO SEPPÄ, 50, KÄLVIÄ

Timo Seppa

”JÄRKEVIÄ OST0KSIA on helpompi tehdä, kun en mene nälkäisenä kauppaan. Silloin heräteostoksetkin jäävät todennäköisesti tekemättä. Yritän myös tehdä ostoslistan etukäteen, mutta syystä tai toisesta se ei aina onnistu.

Asumme saaressa, johon pääsee nykyisin myös autotietä pitkin, ja lähimpään kauppaan on 17 kilometriä. Kesällä kolmihenkisen perheemme ostoskorissa on usein aineksia wokkiruokaan, jota valmistamme ulkona tai sitten grillaamme Perämeren rannassa. Säästän mielelläni vähiten silloin, kun ostan hyvää juustoa, vaikka nyt olemmekin kokeilleet olla terveyssyistä kokonaan ilman sitä.”

Kahvimerkillä on väliä

KIRSTI MÖTTÖNEN, 65, KIVIJÄRVI

kirsti mottonen

”JOSSAIN VAIHEESSA ostin kaupasta halvempia tuotteita, mutta kyllä suuvärkki sitten kertoi, että eihän tässä ole oikein makua. Nyt kun meillä on eläkeläisinä kahden hengen huusholli, niin emme ala pihistämään varsinkaan ruokaostoksista. Esimerkiksi kahvia juomme nykyisin vähemmän, mutta sen vähäisenkin pitää olla tietyn merkkistä, ei halpakahvia.

Meiltä on nyt kahdeksan kilometriä kauppaan, kun huoltoasema lopetti toimintansa. Yleensä menen kauppaan samalla, kun hoidettavana on muitakin asioita virastossa tai muualla. Siirrän leipomispäivääkin sen mukaan, miten asioin ja milloin saan hiivapalan ostettua.”

Lue lisää:

JULKAISTU   2.6.2024TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Getty Images ja haastateltavat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?