Näin vältät peltikolarit parkkipaikoilla

Joulunaika on yksi vuoden vilkkaimmista liikkumisen ajankohdista ja kauppojen parkkipaikat täyttyvät autoista. Jokainen jouluruuhkissa autoileva voi minimoida kolaririskiään muutamalla käytännöllisellä vinkillä, jotka antaa K-Auton palveluista ja K-Latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff.

Tilastojen mukaan lähes puolet kaikista liikennevahingoista tapahtuu pysäköintialueilla tai vastaavilla alueilla* ja kolaririski on luonnollisesti vielä suurempi silloin, kun ihmisiä on liikkeellä paljon, kuten joulunaikaan.

”Parkkipaikoilla pitää olla aina varovainen. Näin joulunaikaan kaikkien autoilijoiden kannattaa olla erityisen tarkkaavaisia ja rauhallisia, sillä ihmisiä on paljon liikkeellä. Vahinkoja tapahtuu kaikille, mutta parkkipaikkojen turhat peltikolarit kannattaa kyllä yrittää välttää”, muistuttaa K-Auton Tom von Bonsdorff ja listaa viisi asiaa, jotka jokaisen autoilijan tulisi pitää mielessä joulusesonkina ruuhkaisilla parkkipaikoilla autoillessa.

1. Normaalit liikennesäännöt ja sopiva ajonopeus ovat kaiken perusta ”Väistä oikealta tulevaa, käytä kunnolla vilkkua ja muista, että olet väistämisvelvollinen, kun peruutat. Lisäksi autoilijan on annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille – auton ratissa kannattaa siis ennakoida suojatiet äkkijarrutusten välttämiseksi. Siinä tärkeimmät liikennesäännöt parkkipaikoille. Lisäksi maltti on valttia ajonopeuden suhteen: huolehdi siis, että ajonopeutesi on nopeusrajoitusten mukainen ja riittävän alhainen.”

2. Pidä auto puhtaana lumesta ja jäästä sekä näkyvyys hyvänä ”Lumen ja jään peittämä auto lisää aina onnettomuusriskiä. Lumipyrynkin keskellä auto on syytä puhdistaa huolella ennen liikkeelle lähtemistä. Puhtaat peilit ja kirkkaat ikkunat varmistavat, että pystyt seuraamaan kanssaliikennettä. Muista harjata myös ajovalot ja suuntavilkut huolella, jotta muut liikkujat havaitsevat sinun autosi."

3. Tarkkaile ympäristöä ja muita parkkipaikalla liikkuvia ”Kuten ruuhkassa yleensäkin, myös parkkipaikoilla oma toiminta pitää sopeuttaa muiden toimintaan. Kiinnitä siis huomioita muihin parkkipaikalla liikkuviin, havainnoi ympäristöä ja anna tilaa muille. Kiilaaminen ei kannata, vaan jonot purkautuvat tilaa antaen yksi auto kerrallaan. Joulustressistä huolimatta oma mieli kannattaa pitää rauhallisena, sillä hätiköinti ja ärsyyntyminen vievät huomion tärkeimmästä eli itse ajamisesta.”

4. Kun peruutat parkkiruudusta, kiinnitä huomiota näkyvyyteen ”Parkkipaikoilla peruutetaan paljon ja usein autojen väliset kolhut tapahtuvat nimenomaan peruutustilanteissa. Uusien autojen kamerat ja tutkat parantavat näkyvyyttä ja ajo-avustimet estävät kolareita. Joka tapauksessa aina peruuttaessa ympäristöä kannattaa tarkkailla huolellisesti. Mikäli mahdollista, auto kannattaa pysäköidä niin, että liikkeelle voi lähteä keula edellä, jolloin näkyvyys on heti parempi.”

5. Jos vahinko pääsee kuitenkin tapahtumaan, auton korjaaminen tapahtuu helposti K-Auton vauriokorjaamossa ammattilaisten toimesta ”Erityisestä varovaisuudesta huolimatta, vahinkoja tapahtuu. Peltivahingon sattuessa olennaista on selvittää tilanne heti sekä ottaa ylös toisen osapuolen henkilöllisyys, ajoneuvon tiedot ja vakuutusyhtiö. Korjauksessa eri puolilla Suomea auttaa K-Auton vauriokorjaamo, jossa ammattitaitoinen henkilökunta korjaa auton kuntoon nopeasti ja sujuvasti. Tänä päivänä vahinkotarkastus voidaan toteuttaa myös helposti videopuhelun tai netin kautta valokuvien avulla, jolloin jouluaskareita ei vahinkotarkastusta varten tarvitse keskeyttää.”

*Lähde: Onnettomuustietoinstituutti: Vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilasto 2021

JULKAISTU   15.12.2022TEKSTI   K-AutoKUVAT   K-Auto

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)