Niksi-Pirkka sticker

Näin remontoit vastuullisesti

Lue viisi vinkkiä, kuinka löydät helposti vastuulliset tuotteet kodin remontointiin.

1. Suosi vesiohenteisia ja biopohjaisia sisämaaleja

Maalin tehtävä on suojata pintaa, ja siksi olennaista on sen kestävyys. Mitä kiiltävämpi maali, sen paremmin se kestää mekaanista rasitusta. Suurin osa sisämaaleista on vesiohenteisia, jotka ovat vähäpäästöisempiä kuin liuotinpohjaiset. Voimakkaat kemikaalit heikentävät sisäilmaa. Tarjolla on jo maaleja, joissa osa raaka-aineesta on korvattu biopohjaisilla eli uusiutuvilla raaka-aineilla.

Sertifioidut ympäristömerkit, kuten Joutsenmerkki sekä EU Ecolabel ja M1 kertovat tuotteiden vastuullisuudesta, esimerkiksi ympäristöystävällisyydestä, vähäpäästöisyydestä tai siitä, että maalin valmistusprosessissa on huomioitu sen koko elinkaari pakkauksista alkaen.

2. Panosta pitkäikäisyyteen ovissa ja työtasoissa

Keittiön pintoihin, kuten kaapinoviin ja työtasoon kannattaa valita kestävät materiaalit, joita ei tarvitse uusia alle kymmenen vuoden välein. Pitkäikäiset valinnat ovat vastuullisia, ja siksi on tärkeää, että materiaalit ovat paitsi kestäviä myös miellyttävät silmää kauan.

Pinnoitetuissa kaapinovissa kestävin pinta on korkeapainelaminaatti ja työtasoissa keraamiset ja kivitasot. Muovikalvopinnoitteissa PET-muovi on vastuullisempi valinta kuin PVC.

3. Valitse vettä säästävät hanat

Hanojen ja suihkujen veden kulutukseen vaikuttavat veden virtaama sekä se, kuinka nopeasti veden juokseminen alkaa ja loppuu hanasta. Vastuullisuuden kannalta on tietysti tärkeää myös se, että hanoja käytetään vettä säästävästi. Vettä säästäviksi luokitellaan hanat, joiden enimmäisvirtaus on 6 litraa minuutissa. Suihkuissa raja on 8 litraa minuutissa. Monien hanojen virtaamaa voi pienentää jopa 1,7 litraan minuutissa.

Joissakin uusimmissa hanoissa on cool start -ominaisuus, eli niistä tulee automaattisesti ensin kylmää vettä. Näin hana vähentää turhaa veden lämmittämistä ja energiankulutusta.

4. Tarkista, että valaisin on energiapihi ja tehokas

Vastuullinen valinta kodin valaistukseen on valovoimaltaan tilaan riittävän tehokas mutta energiaa säästävä valaisin, joka on pitkäikäinen ja korjattava. Esimerkiksi jos valaisimessa on monta valonlähdettä, osia tulisi voida vaihtaa ja korjata.

Himmennysmahdollisuus sekä älyohjaus lisäävät valaisimen käyttömukavuutta ja siten myös sen pitkäikäisyyttä.

Maaliskuusta 2023 lähtien EU:ssa kaikkien lamppujen energialuokka on merkitty asteikolla A-G, joista A-luokan lamput kuluttavat vähiten energiaa. Led-lamput ovat energiatehokkaimpia ja pitkäikäisimpiä, ja niiden valomäärässä ja -sävyissä on paljon valinnanvaraa. Vaihtoehtoja on sekä yleisvalaistukseen että kohdevalaistukseen.

5. Tutustu puun alkuperään ja ominaisuuksiin

Kun valitset puumateriaalia esimerkiksi saunaan, vastuullisuuden kannalta tärkeintä on puutuotteen sertifikaatit. Suomessa on kaksi metsäsertifiointijärjestelmää, PEFC ja FSC, jotka kertovat kuluttajille puun vastuullisuudesta. Yli 90 prosenttia suomalaisista metsistä on PEFC-sertifioituja.

Saunaan sopivat monet pihkaamattomat havu- ja lehtipuut. Puulajin valinta vaikuttaa ensisijaisesti saunan ilmeeseen, esimerkiksi kuusi on vaaleaa ja haapa tummempaa.

Vinkit antoi K-Raudan vastuullisuus- ja laatupäällikkö Hannu Pekuri.

Selkeyttä sertifikaattiviidakkoon

-Rauta haluaa helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä ja on siksi tuonut K-Raudan verkkokauppaan tuotteille helposti hahmotettavan vastuullisuusluokituksen.

– K-Raudan vastuullisuusluokat perustuvat tärkeimpiin vastuullisuussertifikaatteihin ja EU-vaatimuksiin. Jo yli 100 000 tuotetta on käyty läpi, kertoo K-Raudan vastuullisuuspäällikkö Hannu Pekuri.

Tuotteet, jotka täyttävät olennaiset vastuullisuuskriteerit, luokitellaan viiteen eri luokkaan: energiatehokkuus, vedensäästö, terve rakennus, vastuullisemmin tuotettu ja kiertotalous.

K-Raudan verkkokaupan tuotehaussa on suodattimet, joiden avulla voit tutustua ja vertailla tuotteiden vastuullisuutta.

– Jos vastuullisten tuotteiden löytäminen sertifikaattiviidakon seasta on tuntunut haastavalta, luokittelumme helpottaa tätä merkittävästi, Pekuri kertoo.

Lue lisää:

JULKAISTU   26.2.2024TEKSTI   Mirja AarnioKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?