Muovin kierratys Getty Images

Muovin kierrätys, näin se käy!

Muovin kierrätys on vielä melko uutta meille. Joko tiedät, miten muovinen pakkausjäte kiertää?

1. Muovin kierrätyspisteellä

Ensin sinä viet esimerkiksi tyhjän ja kuivan huuhteluainepullon oman K-ruokakauppasi yhteydessä olevaan Rinki-ekopisteeseen. Katso vinkit kuinka kierrätät muovia ja muita pakkausjätteitä.

Täältä näet Suomen eri Rinki-pisteissä kerättävät materiaalit.

2. Kuljetus

Muovijäte kuljetetaan Ekokemin muovijalostamoon Riihimäelle. Muovinkeruupisteitä on tulevaisuudessa yli 500. Nyt niitä on noin 200.

3. Lajittelu jalostamossa

Muovijalostamossa muovijäte lajitellaan ensin jätteen muodon mukaan ja sitten muovilaaduittain. Kaikki tapahtuu automaattisesti.

On äärimmäisen tärkeää, että lajittelet jätteen oikein etkä vie Rinki-pisteeseen esimerkiksi PVC-muovia, joka ei sovellu tällä tavalla kierrätettäväksi.

4. Murskasta rakeiksi

Lajiteltu muovijäte murskataan, kukin muovilaatu erikseen. Murske pestään useampaan otteeseen ja kuivataan. Lopuksi muovi sulatetaan ja puristetaan rakeiksi eli granulaateiksi.

5. Uutta raaka-ainetta

Muoviteollisuus saa rakeista raaka-ainetta uusiin muovituotteisiin. Uusiomuovituotteiden valmistaminen säästää energiaa ja muovin tuotannossa tarvittavaa öljyä.

6. Uusi tuote valmistuu

Kierrätykseen viemäsi huuhteluainepullo syntyy uudelleen vaikkapa ulkokalusteena. Tavallisia uusiomuovituotteita ovat esimerkiksi jätesäkit ja muovipussit. Kierrätetyistä muovipakkauksista pystytään tekemään myös aitoja sekä liikenne- ja meluesteitä.

Lue lisää muovin kierrätyksestä

JULKAISTU   5.6.2018TEKSTI   Minna JärvenpääKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?