Niksi-Pirkka sticker

Mira Luoti: Arjessani en luovu aamiaisesta

Laulaja Mira Luoti on kokkikoulun käynyt kätevä emäntä, joka saa aamujen energiapuuskassa aikaan enemmän kuin moni koko päivänä. Arjen luksusta on liki päivittäinen urheilu kaveriseurassa.

Arjessani en luovu aamiaisesta. Kaikki muu on neuvoteltavissa. Syön aina luomu-kaurapuuroa raejuuston, hunajan ja marjojen kanssa. Aamulla kun herään, laitan mielelläni teineille aamupalaa, mutta usein he ovat jo ehtineet livahtaa. Käyn aamulenkillä saattamassa kuopuksen kouluun Riki-koiran kanssa. Pesukoneet käyvät öisin, joten ripustan pyykit ja usein myös imuroin. Aamulla olen tehokkaimmillani.

Arkeani pitävät kasassa rutiinit, rakastan niitä. Koska työni rikkoo niitä ja tuo vaihtelua, minulle on tärkeää, että tietyt arjen asiat toistuvat samoina. Jos heti aamusta ei ole töitä, lähden joka aamu koiran lenkin jälkeen juoksemaan tai kuntosalille. Meillä on myös aina ruoka kello neljä, ennen kuin lapset lähtevät harrastuksiinsa.

mira luoti Gabriel Viime kesänä Mira näytteli Kirjurinluodon kesäteatterissa näytelmässä Gabriel, tule takaisin.

Minulle luksusta on, että pääsen urheilemaan. Se tekee minulle niin hyvää. Olen yhdistänyt siihen ystävien näkemisen, en heitä muuten oikein ehdi tavata. Harrastan eri kavereiden kanssa eri lajeja. Jos tapaan jonkun ihmisen, jonka kanssa synkkaa, usein ehdotan joogaa ja lounasta yhdessä.

Arjen ekotekoni on kerätä lenkkeillessä roskia, enkä häpeile puuttua, jos joku aikoo jättää koiransa kakat tielle. Olen ollut jo varhain ekotietoinen ja kierrätän ahkerasti. Vien vanhat lääkkeet apteekkiin, etteivät ne päädy vesistöihin. Olen ollut mukana Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa ja Ylen muovikampanjassa.

Meillä siivotaan jatkuvasti. Langaton varsi-imuri on aina esillä, ja kun näen roskan, hoidan sen heti pois. Olen käynyt kokkikoulun, joten ruoanlaitto sujuu minulta suit sait sukkelaan, ja siinä vaiheessa, kun käydään syömään, keittiö on jo siisti.

Ostoskorissani on aina gluteenittomia kaurahiutaleita, kananmunia ja kahvia. Pyrin ostamaan luomua, kotimaista ja lähiruokaa. Teen paljon heräteostoksia, sillä kokeilen mielelläni uutuuksia. Uudet kasviproteiinit testaan aina.

Paras säästövinkkini on seurata tarjouksia K-Ruoka-sovelluksesta ja ostaa kerralla vaikka monta tofua tai kauramaitoa tarjoushintaan.

Suosikkini Pirkka-tuotteista on Reilun kaupan ruusu. Niitä vien kyläillessäni usein muillekin."

Ruokabravuurini ovat usein hatusta vedettyjä ja pyttipannutyyppisiä. Ruokahävikkiä ei synny, koska edelliseltä päivältä yli jääneestä ruoasta loihdin jotain uutta, esimerkiksi uunilohesta lohipastaa.

Kiireessä syön smoothieta ja BareBar-raakapatukoita. Meidän perheessä kaikki pitävät myös Piltti-pusseista ja leipäjuustosta, jota vedämme lennossa kuin eväsleipää.

Salainen paheeni on syödä ahneuttani lasten karkkeja. En edes hirveästi pidä makeasta enkä koskaan osta itselleni herkkuja. Silti olen sokerikoukussa. Jos lapsilta jää vaikka vajaa TV Mix -pussi, saatan hipsiä pitkin päivää ja iltaa sieltä syömässä. Sitä ei ikään kuin lasketa. Ihan sama, mitä herkkua sieltä kaapista sattuu löytymään, minun suuhuni ne sujahtavat.

Illan tullen, kun lasten harrastukset ovat pulkassa ja iltapalat on syöty, nautin suunnattomasti, että voin pistää hetkeksi pötkölleen sohvalle ja vain tuijotella. Kai se on kuin meditoimista, annan alitajunnan tehdä töitä.

"Vaatteita kierrätän tosi paljon: omiani on mennyt tyttärelleni ja nykyään toisinkin päin."

Omia Pirkka-niksejä on monia, olen aika kätevä emäntä. Modaan vaatteita leikkaamalla. Jos et ole parsijaihminen, leikkaa reikäiset lahkeet tai hihat pois, niin saat sortsit tai T-paidan!

Mira Luoti

45-vuotias helsinkiläinen muusikko ja näyttelijä.

Uusperheeseen kuuluvat Miran kolme kouluikäistä lasta, puoliso ja hänen kolme lastaan sekä Riki-koira.

Mira nähdään Nelosen uudessa Suomi soi -musiikkiohjelmassa.

JULKAISTU   25.4.2023TEKSTI   Miia KauhanenKUVAT   Warner Music Finland, Kirjurinluodon kesäteatteri

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?