Niksi-Pirkka sticker

Minna Kuukka: Jätimme pyykkikoneen edelliseen asuntoon

Radiotoimittaja Minna Kuukan nelihenkinen perhe säästää vettä ja sähköä pesemällä pyykkiä vain kerran viikossa.


Arjen ekoteko

”ENNEN PYYKKIKONE ja kuivausrumpu jylläsivät meillä lähes päivittäin. Kun muutimme perheeni kanssa seitsemän vuotta sitten, jätimme pyykkitornin edelliseen asuntoon. Tarkoitus oli selviytyä taloyhtiön pesutuvalla siihen asti, että pääsemme asettumaan uuteen kotiin. Aika pian selvisi, ettemme oikeastaan tarvitse omaa pyykkikonetta.

Pesutuvassa koko viikon pyykkiruljanssin saa hoidettua kerralla kuntoon. Vettä ja sähköä säästyy, kun pesee vain täysiä koneellisia. Kotona saatoin pyörittää puolityhjiä koneellisia vain välttyäkseni armottomalta pyykinkuivausshow’lta. Osa pyykeistä meni kuivausrumpuun, osa kuivui oven kahvoissa. Kuivausteline oli aina tiellä. Nykyään pyykit kuivuvat pesutuvan kuivaushuoneessa.

Kun pesumahdollisuudet ovat rajatut, pesutarvetta ajattelee tarkemmin. Moni meistä pesee vaatteita liian tiuhaan ja kuluttaa siten luonnonvaroja turhaan. 14-vuotiaille kaksosillemme muistutan, etteivät he heittäisi vaatteita pyykkikoriin vain siksi, ettei niitä tarvitsisi viikata takaisin kaappiin. Kaikkea ei tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen, vaan tuuletus riittää.

Nappaan kaupasta usein saman pyykinpesuaineen, mutta huuhteluaineen olen vaihtanut pyykkietikkaan. Se on luonnonmukaisuutensa vuoksi parempi vaihtoehto ympäristölle.Toinen arkinen ekotekoni on ruokahävikin torjuminen. Minua ällöttää heittää pois ruokaa, joten käytän ResQ Club -palvelua.

Keskimäärin kympin maksava ruokakassi on kerätty eri  kauppojen hyllyiltä tuotteista, jotka ovat pian myyntikelvottomia, mutta kelpaavat vielä syötäviksi. Koska kassin sisältöä ei voi tietää etukäteen, ruoan valmistus on kuin kotikutoinen Kokkisota. Kassin aineksista keksitään, mitä tänään syödään.”

Kuka?

Minna Kuukka, 50, on radio-toimittaja.

Mistä tunnetaan?

Radio Novan aamuohjelmasta ja Master Chef VIP -ohjelmasta.

Tämän opin kantapään kautta...

”Paljon ruokaa päätyy roskiin, jos kaiken pitää aina olla uunituoretta. Haen usein lähikahviosta yön yli levänneitä leivonnaisia.”

Lisää ekotekoja:

JULKAISTU   27.4.2021TEKSTI   Jaana ForsbergKUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?