Niksi-Pirkka sticker

Mikko Koivukangas: Työstä pitää osata myös irtaantua

”Nykyään pidämme vaimoni kanssa mielellämme ihan kun­nolliset lomat”, kertoo Mikko Koivukangas, Vantaa Tammiston Intersport-kauppias.


Tämän oivalsin

Visiosta

Olen työskennellyt urheilukaupassa 16-vuotiaasta. Vähitellen aloin yhä enemmän visioida, mitä ratkaisuja itse tekisin kauppiaana ja mikä voisi toimia paremmin. Kun en käynyt kouluja sen suuremmin, niin minulla oli kaksi vaihtoehtoa: opiskelu tai yrittäjyys. Oli siis pakko saada oma kauppa! Halusin rehellisesti sanottuna testata, kävisikö kauppa ja onnistuisiko organisaation rakentaminen omilla ideoilla.

Asuinpaikasta

Olemme olleet vaimoni Marjan kanssa Intersport- kauppiaina nyt yhdeksän vuotta. Keväällä 2021 muutimme Rovaniemeltä Vantaalle ja aloitimme kauppiaina Tammistossa. Suurin syy oli valinta siitä, missä haluamme oikeasti asua vähän pidempään. Rovaniemellä meillä oli hyvä kauppa, joten muutosta piti oikeasti miettiä. Toinen houkutteleva asia oli iso kauppa ja ison kaupan haasteet; silloin omasta työstä saa enemmän irti. Nyt kun lapsemme ovat 2–10-vuotiaita, emme ole muuttamassa heti uudestaan.

Rooleista

Jokaisen meille palkatun työntekijän pitää olla omassa roolissaan parempi ammattilainen kuin minä. Kun työntekijän asenne on kohdillaan, niin työt oppii tekemällä, persoonaa ei voi muuttaa. Jokaiseen tehtävään tarvitaan omanlaisensa ihminen. Huippumyyjää ei ikinä kannata panna konttoriin, missä tarkkaavaisuus ja järjestelmällisyys ovat tärkeimmät ominaisuudet. Jos työmoraali on kohdillaan, ei ole olemassa huonoja työntekijöitä. On vain väärässä roolissa olevia työntekijöitä. Omalla mukavuusalueella saa itsestään parhaiten irti.

Käytäväpuheista

Minulla menee työpäivästä helposti kolmasosa käytäväkeskusteluihin työntekijöiden kanssa. Koen olevani parhaimmillani keskustellessani henkilöstön kanssa. Pysyn kartalla, mikä on kenenkin fiilis ja yleisvire. Samoin saan esille mahdolliset vaikeudet, jotka pitäisi voittaa. Juurisyihin puuttuminen nopeasti estää ikävien asioiden kasaantumisen. Rehellinen kommunikointi on iso asia työilmapiirin kannalta, eikä silloin pääse syntymään haitallista hierarkiaa. Meillä kukaan ei ole toisen yläpuolella. Olikin hienoa nähdä, että työyhteisön tyytyväisyyskyselyssä pisteemme olivat 94,4/100. Se on kaikkien ansiota.

Vastakohdista

Meillä on Marjan kanssa selkeä työnjako, vaikka meillä onkin yhteinen työhuone. Olemme toistemme vastakohtia, mutta niin kai se usein on parisuhteessa – ja silloin elämä toimii. Toinen paikkaa vahvuuksillaan toisen heikkouksia. Samalta pohjalta ponnistavat työroolimmekin. Minä huolehdin isosta kuvasta ja työntekijöistä. Marja keskittyy kollegansa kanssa tekstiilipuoleen. Marjan ei tarvitse olla kiinni työssä 24/7. Se on hyvä, sillä kotona on perhekin pyöritettävänä. Roolit muovautuivat itsestään, vaikka olemme niistä puhuneetkin. Koemme tärkeäksi sen, että molemmat ovat mukana samassa bisneksessä. Kumpikin ymmärtää tilanteet työpaikalla ja osaa joustaa, kun se on tarpeen.

Kuka?

Mikko Koivukangas, 35, on Vantaan Tammiston Intersport-kauppias yhdessä vaimonsa Marjan, 36, kanssa. Aikaisemmin olleet kauppiaina Ylivieskassa ja Rovaniemellä. Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 9/2022

JULKAISTU   29.8.2022TEKSTI   Juha RiihimäkiKUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?