Niksi-Pirkka sticker

Markku Kanerva: Tavoitteet kannattaa asettaa korkealle

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva tietää yhdessä tekemisen ja kannustamisen voiman.


Tämän olen oivaltanut

UNELMOINNISTA

Dream big. Tavoitteet kannattaa asettaa korkealle, unelmien toteutumiseen uskoa ja tehdä sen eteen kovasti töitä. Pikkupoikana pelasin jalkapalloa pihalla ja katsoin kisoja tv:stä. Unelmoin, että minusta tulisi ammattilais-pelaaja. Se toteutui.

Kun minulle tarjottiin nykyistä päävalmentajan paikkaa, haastetta piti miettiä. Tilanne ja tulokset eivät olleet silloin mieltäylentäviä. Lippulaivamme valmentaminen oli kuiten-kin unelmani. Tässä tehtävässä olen haaveillut isosti, ja EM-paikan lunastaminen oli yksi toteutunut unelma. Unelmat antavat energiaa elämälle.

Itsensä johtamisesta

Vanhemmiten olen oivaltanut, kuinka tärkeää on johtaa itseään. Se lähtee perustarpeista: unesta, ravinnosta ja liikunnasta. Ne kuitenkin unohtuvat helposti, kun uppoutuu työhön.

Itsensä johtamista on myös se, että kykenee palautumaan työstressistä ja keräämään itselleen energiaa. Aamuisin laitan ensimmäiseksi teeveden kiehumaan. Sitten haen postilaatikosta Hesarin – se pitää lukea paperiversiona. Käytän aamiaiseen reilusti aikaa.

Rauhoittuminen ja energian kerääminen aamulla on rutiini, josta pidän kiinni.

Läheisistä

Kun tekee työtä, jota rakastaa, se voi viedä mennessään. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, missä oma elämä menee, meneekö se niin kuin sen haluaa kulkevan ja panostaako itselleen tärkeisiin asioihin tarpeeksi paljon.

On ristiriitaista, jos ei panosta arvostamiinsa asioihin, koska ura vie aikaa. Perheeseen ja kavereihin kannattaa pitää hyvät suhteet ja huolehtia heistä. Vastalahjana heiltä saa apua hankalissa tilanteissa.

Korona-aikana olen miettinyt, miten pitää yhteyttä perheen lisäksi vanhempiini ja kavereihin. Se voi vaatia organisointia ja itsensä johtamista. Meillä on kavereiden kanssa vakiovuoro padelissa, eli yhdistämme toistemme näkemisen ja liikunnan. Se on fiksua, kun aikaa on rajallisesti.

Ilmapiiristä

Positiivinen ja kehitystä edistävä ilmapiiri on oppimisen ja hyvän tiimityön lähtökohta. Tämän olen ymmärtänyt niin valmentajana kuin aiemmassa työssäni opettajana. Kun ihmisiä kunnioitetaan yksilöinä ja heidän omia vahvuuksiaan hyödynnetään, voidaan saavuttaa yhteinen päämäärä.

Kannustamisesta

Kannustamisella ja hyvällä palautteella on merkitystä. Me kaikki motivoidumme niistä. Ne antavat intoa ja jaksamista. Me suomalaiset olemme vähän arkoja kehumaan toisiamme.

Minulle merkittäviä ja tärkeitä ihmisiä on menehtynyt lähimenneisyydessä. Olen miettinyt, miten heille olisi pitänyt muistaa osoittaa enemmän kunnioitusta ja kiitosta jo heidän elinaikanaan. Sillä olisi ollut heille itselleenkin merkitystä, muistokirjoituksilla ei.

Yhdessä tekemisestä

Omalle joukkueelle korostan, että yksin emme voi voittaa ketään, mutta yhdessä voimme olla voittamattomia. Koronaakin on lähdetty torjumaan koko maailma yhdessä.

KUKA? Markku Kanerva, 56, helsinkiläinen Suomen miesten jalkapallomaajouk-kueen päävalmentaja.

JUURI NYT? ”Mietin pelaajavalintoja MM-karsintoihin ja analysoin vastustajia.”

K-ryhmä on Suomen Palloliiton pääyhteistyökumppani.

JULKAISTU   1.3.2021TEKSTI   Jenni KleemolaKUVAT   Heidi Strengell

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)