maria kangaskortet kaisu jouppi

Maria Kangaskortet: Ruutuvapaa koti-ilta

Kahden lapsen äiti Maria Kangaskortet eli äititubettaja Realm of Maria pohtii, miten ruutuaikaa saisi nipistettyä.

KUMPPARIT KYLPYHUONEESEEN, varokaa ostoskasseja, käsienpesu, älä unohda saippuaa! Pienet posket punertavat reippaan kävelyn jälkeen, takana on tyypillinen kierros päiväkodilta kaupan kautta kotiin. Ilmaan jää leijumaan hedelmäinen shampoon tuoksu lapsen pyyhältäessä olohuoneeseen.

Kannan kauppakassit keittiöön ja napsautan uunin päälle. Toisesta huoneesta helähtää tuttu lastenohjelman tunnusmusiikki.

Puhelin piippaa viestin merkiksi, mies ilmoittaa hakevansa vielä postipaketin kotimatkalla. Jään selaamaan WhatsApp-ryhmän keskustelua muiden perheellisten iltapäivän arkikaaoksesta.

Ruokapöytään ei tuoda puhelimia tai muita älylaitteita. Lapsille sääntö on niin itsestään selvä, ettei sitä osata edes kyseenalaistaa.

Kun ruoka on valmis, televisio laitetaan kiinni. Ovi kolahtaa sopivasti viimeisen perheenjäsenen kotiintulon merkiksi.

Harjoittelemme lapsen kanssa veitsen käyttöä, ja pienempi yrittää toistaa sanaa ”kiitos”, josta me muut innostumme joka kerta hänen siinä onnistuessaan.

Ruoan jälkeen iskee väsymys. Työpäivä takana, vatsa täynnä ja vielä pari tuntia päivää jäljellä ennen iltapuuhia. Yksivuotias aloittaa jokapäiväisen juoksukierroksen, joka sisältää kiljahtelua ja huoneesta toiseen ravaamista ilman päämäärää.

Nelivuotias taas haluaa jatkaa lastenohjelman katsomista. Helpointa olisi suostua toiveeseen, ja samalla saisi itsekin uppoutua takaisin viestiryhmän tulenpalavaan ongelmaan siitä, miten ystävän pitäisi hoitaa konflikti esimiehensä kanssa.

LAITAN KÄNNYKÄN äänettömälle ja vien sen eteisen lipaston päälle. Se on paikka, josta puhelin ei osu silmiini, joten en muista kaivata sitä ennen kuin lapset ovat nukkumassa. Televisio pysyy kiinni.

Istun esikoiseni kanssa sohvalle ja piirrän hänen selkäänsä. Kerro päivästäsi, pyydän. Piirrän kertomuksen tarkasti.

Silitän hellästi, jos tarinan käänne vaatii sitä, taputtelen ja hieron kannustavasti, kun hän kertoo onnistumisistaan. Ohi juokseva taaperokin innostuu ja aloittaa hurjan painin siskon kanssa.

Lapset jatkavat keskenään leikkimistä samalla kun siivoan miehen kanssa keittiötä. Piirrän sydämen hänenkin selkäänsä samalla kun hän tiskaa paistinpannua.

Vaihdamme merkitseviä katseita, kun korviimme kantautuu kiukkuista ääntelyä toisesta huoneesta, joka pian kuitenkin vaihtuu taas nauruksi. Mietin, muistanko näitä yksityiskohtia arjestamme vielä vuosien päästä?

Huomenna rakkaani ovat taas päivän vanhempia. Valitsen olla läsnä, sillä voin palata lapsieni varhaisiin vuosiin vain muistoissani.

Iltapalalla katson molempia lapsia tutkivasti silmiin vanhemman pohtiessa, voiko kuuhun kiivetä tikkaita pitkin tai miksi näkkileivässä on reikiä. Ruokahetket on aina pyhitetty yhdessä olemiselle, mutta jokaisesta päivästä löytyy vähintään 15 minuuttia myös henkilökohtaiselle läsnäololle lapsen kanssa. Niistä kiireisistäkin.

Suljen lastenhuoneen oven hiljaa takanani. On hämärää, ja kissa venyttelee makeasti noustessaan ylös kodin hiljentyessä.

Eteisessä katson puhelintani – olen saanut kommentteja uusimpaan postaukseeni, Facebookissa ystävä kertoo vaihtaneensa vihdoin työpaikkaa ja Instagram ilmoittaa uusista julkaisuista. Viestiryhmässä on 76 uutta kommenttia, mutta ongelma on ratkaistu ilman minuakin.

*Kahden lapsen äiti Maria Kangaskortet on myös äititubettaja Realm of Maria. Hänen kirjansa, Ruutuvapaata puuhaa leikki-ikäisille, ilmestyi tänä vuonna (Otava). Kirja on saatavana valikoiduista K-Citymarketeista. *

JULKAISTU   30.4.2019TEKSTI   Maria KangaskortetKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?