Niksi-Pirkka sticker

Malla Malmivaara: Oikeita valintoja vaistolla

Poikkeuksellinen lapsuus kasvatti Malla Malmivaarasta herkän ja sitkeän selviytyjän, joka on toteuttanut unelmia omilla ehdoillaan.

Hei, onks tää unta vai totta, utuinen naisääni laulaa. Päälle hyökyy elektropopin biitti, joka vie suoraan hämyisen klubin tanssilattialle, paljettijakkujen, huulikiiltojen ja hikisten ihojen sekaan. Pandemian myötä kevyesti rullaava housemusiikki tuntuu hurmiolliselta vapaudelta. Radiossa soivassa kappaleessa on jotain tuttua, mutta laulajan nimen kuuleminen ei ensin soita kelloa. Kuka Malla?

− Tiedän, että valtaosalle suomalaisista olen yhä tunnetumpi näyttelijänä, Malla Malmivaara sanoo seuraavana päivänä ja toivottaa tervetulleeksi työhuoneelleen Helsingin Vallilaan. Sen kalustus paljastaa Mallan toisen puolen: pieni tila on täynnä syntetisaattoreita, miksauslaitteita ja piuhoja. Äänieristystä parantavat kattoon viritetyt pehmusteet.

Mietin itsekin musiikkia kehollisesti. Sen pitää koskettaa ja tuntua sisuskaluissa

Vaikka Malla on keskittynyt viimeiset vuodet konemusiikkiin, Jyväskylästä kotoisin olevan taiteilijan alku on klassisissa soittimissa: kuusivuotiaana Malla aloitti viulutunnit, pari vuotta myöhemmin pianonsoiton. Hänen isänsä, Juha Malmivaara, on tehnyt pitkän uran sellistinä. Mallan sisko Wera Malmivaara on sen sijaan ammattitanssija.

− Mietin itsekin musiikkia kehollisesti. Sen pitää koskettaa ja tuntua sisuskaluissa. Nuorempana kävimme tanssimassa klubeilla siskoni kanssa ja olimme kriittisiä kuulijoita: emme halunneet heilua minkä tahansa jumputuksen tahtiin. Malla tunnustaa huvittuneena, että jopa hänen 64-vuotias isänsä on nykyään hyvin perillä housemusiikin uutuuksista.

− Isä välillä kysyy, oletko kuullut tällaisesta kiinnostavasta nimestä ja olen että häh, miten hän voi tällaisenkin tietää.

Oikeita valintoja vaistolla

Jos Malla Malmivaara olisi parikymppisenä valinnut toisin, hän saattaisi olla nyt tunnetumpi artistina kuin näyttelijänä. Iso levy-yhtiö oli kiinnostunut solmimaan Mallan kanssa levytyssopimuksen, mutta hän kieltäytyi. Miksi ihmeessä?

− Tämä voi kuulostaa hullulta, mutta vaistoni sanoi niin. Vaikka olin artistina vielä raakile, tiesin sisimmässäni, että jonakin päivänä voin luoda musiikkia omilla ehdoillani. Toinen syy oli Teatterikorkeakoulu, jonne Malla pääsi ensimmäisellä yrittämällä. Roolit imaisivat mukaansa nopeasti, ja Malla onkin saanut tehdä niitä paljon. Hän on tähdittänyt kotimaisia elokuvia ja tv-sarjoja vuodesta 2005 asti.

MallaMalmivaara 3

− Näyttelijänä en ole aina osannut luottaa vaistooni. Näen nyt, että joitakin rooleja olisin voinut jättää tekemättäkin. Vanhemmiten minulle on konkretisoitunut, että aikaa on käytettävissä rajallisesti. Siksi haluan käyttää sen hyvin. Malla tekee yhä myös näyttelijän työtä, mutta viime vuosina hän on investoinut aikaansa enemmän musiikkiin. Vuosi sitten julkaistu debyyttialbumi Malla on kerännyt kriitikoiden kehut ja ehtinyt soida jo Sveitsissä, Saksassa ja Yhdysvalloissa asti. Festivaaleja ja klubikeikkoja on jo sovittu tulevaksi kesäksi Suomeen.

− Musiikin tekeminen on henkilökohtaista. Näyttelijänä voin piiloutua roolien taakse, mutta lauluja kirjoittaessa joudun paljastamaan sieluni. Omista kokemuksista kertominen ei arveluta Mallaa enää, vaikka hänen tarinansa onkin poikkeuksellinen.

Herkkä vastuunkantaja

Malla oli neljävuotias, kun hänen vanhempansa erosivat. Hänen äitinsä sekä sisarpuolensa Pigga muuttivat pois kotoa, ja Malla jäi asumaan isän ja Matias-veljensä kanssa. Pikkutytöstä kasvoi pärjääjä, joka halusi huolehtia myös veljestä.

− Lapsuuden kokemukset ovat tehneet minusta varmasti tavallista herkemmän. Aistin helposti muiden tunnetiloja. Siitä on ollut elämässä etua, mutta se on ollut myös taakka. Olen opetellut vasta aikuisena kanavoimaan herkkyyttäni niin, ettei tuo ominaisuus kävisi liian raskaaksi. Tärkeäksi naisen malliksi Mallan elämään tuli jo lapsena isän uusi puoliso Hanna Liinoja, jota hän kutsuu äidikseen.

− Hanna on opettanut minua pitämään puoliani palkkaneuvotteluissa ja muutenkin työelämässä. Ihailen Hannan asennetta: hän on puolustanut aina naisten oikeuksia. Malla itsenäistyi varhain: hän muutti kotoa 15-vuotiaana päästyään Kuopion musiikkilukioon. Parikymppisenä hänestä tuli äiti, kun esikoistytär Osla syntyi.

Tyttäreni älykkäät kommentit ja huomiot rikastuttavat päivittäin koko perheemme ajattelua. On huikeaa seurata uuden sukupolven havainnointia.

− Pidin itseäni kauhean aikuisena, vaikka olin tosi nuori. Suhtauduin vanhemmuuteen huolettomammin kuin nykyään. Nyt näen potentiaaliset vaarat ja murehdin liikaakin. Seitsemän vuotta sitten Mallasta tuli äiti toistamiseen, kun hän sai nykyisen miehensä, muusikko Boris Nordinin kanssa Rufus-pojan.

− Minulle on ollut molempien lasten kanssa tärkeää, että he kokevat tulevansa perheessä kuulluiksi. Toivon, ettei lasten tarvitsisi kantaa harteillaan liian raskaita taakkoja.

Uusia sisaruksia

Viime vuosina Malla on pohtinut paljon juuriaan. Vaikka suhde omaan biologiseen äitiin jäi etäiseksi ja äiti on jo menehtynyt, sukutausta kiinnostaa. Äiti oli saamelainen ja kotoisin Karigasniemen kylästä Utsjoelta. Hänen kauttaan Mallassakin virtaa saamelainen veri.

− Saamelaisuudesta on tullut aikuisena minulle yhä tärkeämpää. Olen joutunut sisäistämään ja oppimaan kulttuuria itsenäisesti ilman äidin tukea. Tosin jokin on ehkä sisäsyntyistäkin: olen tuntenut oloni luonnossa aina kotoisaksi. Malla haluaisi opiskella saamen kieltä, jota äiti ei ehtinyt opettaa hänelle. Tontti talollekin olisi pohjoisessa valmiina.

− Se on ainutlaatuista, että meillä on Suomen rajojen sisäpuolella Saamenmaalla Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Irtiottoa Malla kokeili perheensä kanssa kolme vuotta sitten muuttaessaan vuodeksi Mathildedalin ruukkikylään Saloon. Pääkaupunkiseudulle jäi hektinen elämänrytmi kutsuvierastilaisuuksineen. Tilalle perhe sai rauhaa.

MallaMalmivaara 4

− Se oli ihanaa. Kun avasimme kotioven, meri ja kylän alpakat olivat aivan vieressä. Rufus kävi luontopäiväkotia ja me sävelsimme Boriksen kanssa yhdessä musiikkia. Vahvimman paluun juurilleen Malla teki vuonna 2006, jolloin hän tapasi ensimmäistä kertaa äitinsä edellisestä suhteesta syntyneen velipuolen, Miika Laakson. Neljä vuotta sitten perhe täydentyi vielä yhdellä sisarpuolella, joka asuu Los Angelesissa.

− Kohtaaminen oli yhtä aikaa hämmentävä ja luonnollinen. Vaikka emme olleet nähneet aiemmin, sisarukset tuntuivat ja näyttivätkin tutuilta. Välillemme syntyi heti side. Sisarukset ovat yhä tiiviisti yhteydessä. Velipuolensa kanssa Malla on tehnyt myös töitä, sillä Miikakin on ammatiltaan näyttelijä.

− Pitkään olin puhumatta monimutkaisesta perhetaustastani, mutta nykyään koen, että moninaiset sisaruussuhteeni ovat rikkaus. Olisin aivan eri ihminen, ellei minulla olisi juuri tällaista elämäntarinaa. Se on tuonut syvyyttä myös näyttelijän työhön, Malla uskoo.

Lupa sanoa mielipide

Samanlaista rehellisyyttä Malla on yrittänyt tavoitella muussakin elämässään. Vaikka hän oppi jo lapsena empatiakykyä ja mukautuvuutta, nykyään persoonassa on myös ripaus suoruutta, jota Malla ei pelkää käyttää.

−  Se ei tarkoita, että tieten tahtoen hakeutuisin konflikteihin, mutta uskallan sanoa asioista rehellisen mielipiteeni. Arvostan muissakin ihmisissä sitä, että he puhuvat suoraan. Sillä tavoin säästyy aikaa ja väärinkäsitykset vähenevät. Puolisoltaan Malla kertoo oppineensa myös erilaista temperamenttia.

MallaMalmivaara 2

− Ennen reagoin kaikkeen hitaasti, enkä osannut riitelemisen taitoa. Boris on saanut minut ymmärtämään, että on ihan okei suuttua ja kuohua välillä. Tärkeintä on, että asiat selvitetään puhumalla, eikä sorruta tahalliseen ilkeilyyn. Malla kertoo arvostavansa ihmisiä, jotka ovat valmiita nousemaan barrikadeille oikeuksiensa ja paremman maailman puolesta. Hän itse heräsi maailman tilaan jo 2000-luvun alussa, jolloin ilmastonmuutoskeskustelu oli vasta aluillaan.

− Kun silloin puhuin maapallon lämpenemisestä ääneen, moni piti sitä turhana murehtimisena. Minulle hoettiin, että lämpötilat ovat vaihdelleet ennenkin. Nyt tutkimustuloksia on ehtinyt kertyä niin paljon, että skeptisimmätkin ovat alkaneet tulla toisiin ajatuksiin. Malla on silti huomannut, että ilmastonmuutoksen torjunnasta puhuminen vaatii yhä tasapainoilua. Yksilötasolla voi vaatia rakenteellisia muutoksia, mutta niitä on edistettävä oikean tiedon kanssa.

− Joskus harmittaa, että tästä aiheesta ei pystytä koskaan puhumaan rakentavasti, vaan se menee aina tunteisiin ja kummalliseksi syyttelyksi. Meidän pitäisi toimia yhdessä eikä hajaantua eri leireihin.

Harrastuksena kauppareissut

Moni asia on muuttunut Mallan silmissä silti parempaan ilmastoasioissa. Selkeimmät harppaukset on otettu ruokakaupoissa, joissa asiakkaan on nyt huomattavasti helpompi tehdä vastuullisia valintoja.

− Nykyään kaupoissa on valtava valikoima kasvisproteiineja ja niiden hintatasokin on muuttunut kohtuullisemmaksi. Tuotetiedoista näkee nopeasti, täyttyvätkö vastuullisen ruuan kriteerit. Malla tunnustaa nauttivansa ruokaostoksilla käymisestä. Kauppareissuista on tullut perheessä yhteinen harrastus. Varsinkin silloin, kun ei ole kiire mihinkään.

MallaMalmivaara 5

− Tykkäämme molemmat ruuanlaitosta, ja mieheni on siinä hyvä myös ammattinsa puolesta: hän on työskennellyt aiemmin keittiömestarina. Tämä oli minulle suhteemme alussa identiteettikriisin paikka, sillä olin tottunut tekemään ruoat aina itse. Nykyään myönnän jo, että tässä järjestelyssä on puolensa.Kun perhe lähtee ruokaostoksille, heillä on Mallan mukaan ainoastaan yksi sääntö: − Kauppaan ei pidä koskaan mennä nälkäisenä.

Kuka

Näyttelijä ja laulaja Malla Malmivaara, 39. Asuu Helsingissä perheensä kanssa.

Juuri nyt

Esikois-albumi Malla julkaistiin 2021.

Lue lisää:

JULKAISTU   30.3.2022TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Konsta Leppänen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?