D vitamiini web Getty Images

Luita vahvistava D-vitamiini

Rasvaliukoinen D-vitamiini vaikuttaa hampaisiin ja luustoon ja sen liian vähäinen saaminen voi aiheuttaa luiden haurastumista.

Tuoreiden tutkimusten mukaan D-vitamiinilisän nauttiminen vaikuttaa suojaavan myös akuuteilta hengitystieinfektioilta ja astmakohtauksilta.

Mistä D-vitamiinia saa?

D-vitamiinia on vaikea saada riittävästi ravinnosta. Aikuisten on mahdollista saavuttaa D-vitamiinin saannin tavoitetaso ilman vitamiinilisää, mutta suurin osa aikuisista saa D-vitamiinia liian vähän erityisesti syksyllä ja talvella.

125 grammaa kirjolohifilettä sisältää 11,35 µg D-vitamiinia, kun työikäisen naisen päiväsuositus on 10 µg.

Tärkein D-vitamiini on D3-vitamiini eli kolekalsiferoli, jota syntyy kesällä ihossa auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Kesäisen D-vitamiinin varasto loppuu kuitenkin parissa kuukaudessa, mistä johtuu se, että pimeinä talvikuukausina tarvitaan suun kautta nautittavaa D-vitamiinilisää.

Luonnollisissa elintarvikkeissa D3-vitamiinia on merkittäviä määriä vain kalassa.

Milloin D-vitamiinilisä on tarpeen?

Ihmisellä, joka ei käytä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä tai syö kalaa 2–3 kertaa viikossa. Kasvissyöjillä, vegaaneilla, laihduttajilla ja vanhuksilla.

Puutosoireita ovat lapsilla riisitauti ja aikuisilla osteomalasia eli luun pehmeneminen.

10 µg D-vitamiinilisää suositellaan 18–74-vuotiaille Suomessa vuoden pimeimpänä aikana loka–maaliskuussa. Lapsille, nuorille, yli 60-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville lisää suositellaan päivittäin. Vanhuksille lisä on tarpeen siksi, että heidän D-vitamiinin saantinsa ihosta on alentunut auringossa.

Myös nuoret vegaanit ja laihduttajat tarvitsevat D-vitamiinilisää, jotta luustomassa kasvaa. Tumma iho tuottaa D-vitamiinia heikommin kuin vaalea iho. Myös peittävä vaatetus lisää D-vitamiinin puutoksen riskiä kesäisin.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Laatikainen & Rannikko, Toimistotyöläisen ruokapäivä (Talentum Pro 2015)

Lue lisää vitamiineista

JULKAISTU   1.8.2018TEKSTI   Jenny Belitz-HenrikssonKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?