Niksi-Pirkka sticker

Leena Lehtolainen: Makuja metsästä

Kirjailija Leena Lehtolainen ratkoo metsässä kirjoituspulmia ja kerää ämpäreittäin luonnon antimia. Millainen on Leenan omatekoinen sienikuivuri?


Arjen ekoteko

”Olen saanut hyvän kotikasvatuksen ja oppinut, ettei ruokaa heitetä roskiin. Suunnittelen viikon ruokaostokset tarkasti ja lasken jopa sen, kuinka monta tomaattia tarvitsemme. Hävikkiä tulee siis aika vähän, ja pyrin hyödyntämään kaiken niin hyvin kuin mahdollista. Jos leipä on homehtunut, leikkaan homeisen kohdan pois ja valmistan lopuista korppujauhoa tai krutonkeja. Maidon tuoreudesta olen tarkka, mutta kaksi kissaamme ovat mieltyneet happanevan maidon makuun.

Olen oleskellut paljon Toscanassa, ja minua viehättää cucina povera (köyhä keittiö) -ajattelu. Niukkoina aikoina italialaiset valmistivat ruokaa kekseliäästi, ja esimerkiksi kuivat leivänkannikat opittiin hyödyntämään panzanellaan. Kun poikani asuivat vielä kotona, kokkasin heille viikoittain ”tähteet-pannua”, joka koostui milloin mistäkin viikon varrelta yli jääneistä vihanneksista, keitetyistä perunoista ja lihan jämistä.

Rakastin jo lapsena metsässä liikkumista, ja sienessä käyminen oli minun ja isäni yhteinen juttu. Metsässä liikkumiseen liittyy monta aspektia: Puhun siellä kirjojen repliikkejä läpi – onneksi vain oravat ja kauriit ovat kuulemassa. Moni kirjoituspulma on ratkennut puolukoiden perässä möngertäessä.

Kerään kesäisin villiyrttejä kuten suolaheinää, nokkosia ja ketunleipää. Poimin myös mustikoita, puolukoita ja metsävadelmia niin paljon, että ne riittävät aina talven yli. Sieniäkin kertyy kymmeniä litroja. Minulla ei ole sienikuivuria, vaan kuivaan sienet pannuhuoneessa vanhan ikkunan päällä, jonka päälle on viritetty kärpäsverkko. Tämä on epäekologisen lämmitysmuodon ekologinen ulottuvuus. Tosin nyt aiomme luopua öljylämmityksestä ja ottaa tilalle maalämmön.”

Kuka?

Leena Lehtolainen, 57, kirjailija.

Mistä tunnetaan?

Maria Kallio ja Henkivartija-dekkareistaan. Uusin kirja Henkivartija myynnissä K-Citymarketeissa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Kuolleelta Aili-tädiltäni jäi jääkaappiin tähteeksi vain puolikas peruna. Se on naurattanut, mutta ymmärrän Ailia vuosi vuodelta paremmin.”

Lue lisää ekotekoja:

JULKAISTU   31.8.2021TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?