Niksi-Pirkka sticker

Laturi kotipihaan, näin onnistut!

Taloyhtiöt voivat hakea tukea sähköautojen latauspistokkeisiin tänäkin vuonna. Mistä siinä on kyse ja miten saat projektin käyntiin taloyhtiössäsi?

LADATTAVIEN AUTOJEN yleistyminen on saanut monet harkitsemaan auton vaihtoa ja kotilatausmahdollisuutta. Rivi- ja kerrostalot sekä taloyhtiöiden omistamat pysäköintiyhtiöt voivat hakea avustusta sähköautojen latausinfran rakentamiseen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Haku on jatkuva, eli hakemuksen voi tehdä verkkopalvelussa koska tahansa.– Tänä vuonna avustukselle on varattu 5,5 miljoonan euron määräraha. Se tarkoittaa noin 9 000 latauspaikkaa, Kari Lappalainen ARA:sta kertoo.

Avustusta saavien lopullinen määrä riippuu hankkeiden kustannustasosta. Jotta tukea voi hakea, latauspaikkoja pitää olla taloyhtiössä vähintään viisi. Avustus kattaa 35 prosenttia toteutu-neista kustannuksista (enintään 90 000 euroa). Tuen voi saada 50 prosentin suuruisena, jos ainakin puolella paikoista voi ladata 11 kW:n tai isommalla teholla.  Mahdollisuus ladata sähköautoa kotipihassa on askel kohti sähköautokannan kasvua. Sähköautoja tarvitaan lisää, jotta Suomen päästövähennystavoitteet voidaan saavuttaa. Tämänhetkisen kansallisen energia- ja ilmastostrategian tavoite on yli 500 000 sähkökäyttöistä autoa vuoteen 2030 mennessä.

Entä miten idea kannattaa viedä taloyhtiön hallitukseen? Perusteluna kannattaa tuoda esille latausinfran tuoma arvonnousu: latausmahdollisuus voi nostaa taloyhtiön asuntojen arvoa jo lähivuosina. Kaiken A ja O on huolellinen hankesuunnitelma: kannattaa kartoittaa taloyhtiön sähköinfra ja sen sopivuus lataamiseen. Sitten taloyhtiö voi pyytää konsultointia toteutusmahdollisuuksista ja kustannuksista. Jos hanke toteutuu, ARA:n avustus kattaa myös kartoituksen ja hankesuunnitelman laatimisen.

Lue lisää: Ara.fi

Lue lisää sähköautoilusta:

JULKAISTU   2.3.2021TEKSTI   Hanna PesonenKUVAT   Tommi Mutikainen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?