Lasse Virén hoitaa kierrätyksen

Juoksijalegenda ja nelinkertainen olympiavoittaja pitää jöötä oman kotinsa pakkausjätteiden viemisestä oikeisiin roskiksiin.

SANOMALEHTIÄ KIERRÄTIN jo pikkupoikana. Vein lehtinippuja keräykseen ja sain keräyspaperista rahapalkkion. Nykyisin tilaan liikaa sanomalehtiä ja mainospostiakin tulee. Onneksi ne on helppo viedä keräyslaatikkoon.

Kun lapset olivat pieniä, tuntui että jo ruokaostoksista tuli hurjan paljon pakkausroskia. Nykyisin materiaalien kierrätykseen on paljon paremmat mahdollisuudet.

Vaihdoimme pojan perheen kanssa taloja, ja nyt pidämme huushollia vaimon kanssa kahdestaan. Vanhassa talossa meillä oli käytössä lämpökompostori. Tontti oli isompi, ja kompostorista saatavan mullan saattoi nakata aina jonkun kukkapuskan juureen.

VIIMEINEN VILLITYKSENI on muovin kierrätys. Olen tarkka lajittelija, ja keittiön lajitteluroskis on siinä kätevä. Välillä tulee tongittua roskiksia, että mitä se vaimo on sinne laittanut.

Omakotitalomme sekajäteroskis tyhjennetään neljän viikon välein, energiaroskis kahdeksan viikon välein. Kun muovit, pahvit, keräyspaperit, maitotölkit ja lasipullot on lajiteltu kierrätykseen, kaatopaikalle menevää jätettä on todella vähän.

Kerään kierrätettävät jätteet autotalliin. Siitä ne on helppo nostaa auton takakonttiin, kun tulee asiaa kylille. Myrskylän kunnan keräyspisteelle voi viedä esimerkiksi pahvit, sanomalehdet ja kierrätettävän metallin.

Vanhan paloaseman takana olevalle Rinki-pisteelle voi viedä kotitalouden pakkausjätteitä. Palautettavat pullot ja tölkit vien aina kauppaan. Käytetyt paristot on myös helppo viedä kauppaan mennessään.

AIKAISEMMIN TULI NIKKAROITUA, ja siitä jäävä puhdas puu päätyi saunan uuniin. Kestopuun voi viedä Orimattilan pienjäteasemalle. Ajattelin nikkaroida autotalliin sellaisen laatikon, johon kierrätettävät jätteet voi lajitella. Tämä pitää sitten laittaa siihen auton viereen, niin muistaa ottaa jätteet mukaan mennessään.”

Kuka

Lasse Virén, 70, nelinkertainen olympiavoittaja, entinen kunnallispoliitikko ja kansanedustaja.

Mistä tunnetaan?

Münchenin olympialaisten voitosta kaatumisen jälkeen.

Tämän opin kantapään kautta...

Järjestele kierrätysjätteille oma paikka, jossa ne voi säilöä väliaikaisesti ennen kierrätykseen vientiä.

JULKAISTU   1.4.2020TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Jirina Alanko

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?