Pirkka-lehden sisällöt löytyvät nyt K-ryhmä.fi-sivustolta. Tervetuloa mukaan!

Niksi-Pirkka sticker

Lähiössä ollaan ihmisiä ihmisille

Missä lähiössä asuu liki 40 000 ihmistä ja mikä tekee paikasta monille sen asukkaille niin rakkaan? Pirkka kävi kylässä suomalaisessa jättilähiössä.

Pakkasta on 15 astetta, kun metrosta purkautuu ihmisiä ulos toppatakkeihin ja pipoihin piiloutuneina. Osa säntää kylmyyttä pakoon busseihin, toiset viereiseen kauppakeskukseen.

Olemme Itä-Helsingin Vuosaaressa, jonka metroaseman kautta kulkee päivittäin 20 000 ihmistä. Yksi heistä on Amina Run, 40, joka on asunut Vuosaaressa 25 vuotta.

− Kun muutin Vuosaareen, ei tänne kulkenut vielä metro, vaan piti tulla bussilla Itäkeskuksesta, Run kertoo. Amina Run tuli vanhempiensa kanssa Somaliasta Suomeen 1996, suoraan Vuosaareen, kuten moni muukin maahanmuuttaja. Tätä nykyä Vuosaari on jättimäinen lähiö, jonka eri osissa asuu 38 000 ihmistä. Vieraskielisten asukkaiden osuus Vuosaaressa on Helsingin suurimpia, paikoin miltei 40 prosenttia. 

PI0122 vuosaari perhe

Tänään Run on kahden lapsensa kanssa asioilla kauppakeskuksen K-Supermarketissa. Rattaissa kiehnäävä yksivuotias Asma on nälkäinen. Mukana on myös nelivuotias Amiir, ja Run siirtyy lapsineen kaupan kahvilaan lämmittämään lastenruokapurkkia. Runilla on seitsemän lasta, kaksi tyttöä ja viisi poikaa. Hän on yksinhuoltaja ja tällä hetkellä perhevapaalla Asman kanssa. Vuosi sitten hän valmistui koulunkäyntiavustajaksi.

− Tein viimeiset näytöt opintoihin, kun Asma oli jo syntynyt. Isommat pojat auttoivat Asman hoitamisessa. Töihin haluan sitten, kun Asma on isompi.

Ostoksille perunasalaatin perässä

Kahvilan ympärillä käy kuhina, sillä vieressä on Postin palvelupiste, joka on jutuntekohetkellä joulun alla vilkas jo aamupäivästä. Hyllyjen väleissä viilettää myös K-Supermarket Vuosaaren kauppias Sasu Hamina, joka keräilee verkkokaupan tilauksia. Kaksi työntekijää on sairastunut ja kauppias tuuraa heitä. Tahti on tiukka, kun tilaukset pitää kerätä aikataulussa. Verkkokauppa käynnistyi pandemian alussa, mutta sitä oli suunniteltu jo kauan ennen koronaa.

− Kun pandemia alkoi, meille tuli ravintoloiden työntekijöitä auttamaan tilausten keräilyssä, ravintolat kun olivat joutuneet sulkemaan ovensa, Hamina kertoo. Yhteistyö paikallisten kanssa on Haminan aikana mennyt lähinnä pandemian ehdoilla. Aiemmissa kaupoissaan Hamina on tehnyt myös vastuullisuus- ja hyväntekeväisyysprojekteja alueiden koulujen ja laitosten kanssa, mutta koronan takia hän ei ole päässyt niitä vielä Vuosaaressa toteuttamaan. 

PI0122 vuosaari kauppias

Hamina on aloittanut kauppiasuransa 2012 toisessa itähelsinkiläisessä lähiössä, K-Market Roihuvuoressa. Kolmen vuoden aikana hän muutti kaupan täydennysostospaikasta suosituksi lähiruokakaupaksi, ja siinä samalla hänet valittiin Vuoden roihuvuorelaiseksi. Roihuvuorelaisia asiakkaita käy Vuosaaressakin moikkaamassa ”kauppias-Sasua” ja ostamassa tuoretiskin perunasalaattia – samaa salaisella reseptillä valmistettavaa salaattia kun myytiin jo Roihuvuoressa.

Sasu Hamina on kotoisin Turengista, paikkakunnalta, jossa kaikki tuntevat toisensa. Saman tunnelman ja yhteisöllisyyden hän kokee vahvana myös Itä-Helsingissä.

− Täällä ollaan ihmisiä ihmisille, ihan sama, mistä lähtökohdista ja tulotasoista kukakin tulee.

Työ lähiökaupassa kiinnostaa

Kalatiskillä Emilia Alajuuma leikkaa graavilohta esille. Vuosaaressa asuva Alajuuma, 20, aloitti kaupassa viime lokakuussa. Hän oli nähnyt kassoilla ilmoituksen, että herkkutorille etsitään työntekijää. Työ lähikaupassa kiinnosti ja sai hänet vaihtamaan työpaikkaa.

− En ollut aiemmin koskaan fileoinut kalaa, mutta ei se haitannut. Sain siihen hyvän koulutuksen, Alajuuma sanoo. Avoin työpaikka -lappu kassoilla on kauppias Haminan mukaan ollut toimivin tapa rekrytoida uusia ihmisiä.

− Meille hakee paljon paikallisia nuoria ja opiskelijoita töihin. Yksi aloitti aikanaan jo ensimmäisessä kaupassani ja työskentelee nyt täällä, kertoo Hamina.

PI0122 vuosaari ostoslista

Kauppakeskuksen vieressä on Vuosaaren lukio, josta nuoret iltapäivisin piipahtavat kauppaan hakemaan välipaloja. Vuosaaressa asuu paljon myös iäkkäitä ihmisiä, ja he ovatkin kaupassa enemmistönä aamupäivästä. Kari Pietarinen keräilee ostoksia tarkasti kauppalistan mukaan. Vuosaaressa vuoteen 1987 saakka toimineella Valmetin telakalla työskennellyt Pietarinen on jo eläkkeellä ja jäänyt leskeksi. Hän käy ruokaostoksilla pari kertaa viikossa. Ostoskärryissä on tällä kertaa lohta, perunoita, valmisruokaa, hedelmiä ja leikkeleitä.

Lähituotteita ja tuoreutta

Suurissa lähiöissä ruokakaupat kilpailevat keskenään. Sasu Hamina näkee sen yhteistyönä, jossa jokaisella on paikkansa.

− Tuossa yläkerrassa on esimerkiksi etninen lihakauppa, jolla on hyvä valikoima ja uskollinen asiakaskunta. En ole nähnyt tarpeelliseksi lähteä kilpailemaan samoilla tuotteilla. Haminan mukaan isolle kaupalle on tärkeää erikoistua.

− Meillä on 31 000 tuotetta, mutta erikoistumme valikoimassa erityisesti leipäosastoon, tuoretiskiin, juomiin ja tuorevalikoimaan. Myös lähituottajat ovat isossa roolissa.

Vuosaaren Rastilassa asuvat Katja Naumanen ja Eetu Hauta-aho tutkivat vegaanisten kylmätuotteiden valikoimaa. Koska kumpikaan heistä ei tällä hetkellä käy töissä, he voivat valita, mihin aikaan kauppaan tulevat. Kolmekymppiselle parille on tärkeää, että kaupassa voi käydä ajan kanssa.

− Teemme ostoksia ilman ennalta laadittua listaa. Meillä on tiukka budjetti, ja tutkimme kaupassa, mitä milloinkin on tarjolla. Sen mukaan päätämme päivän ruoan, he kertovat.

Vegaanista ruokavaliota noudattavat Naumanen ja Hauta-aho sanovat, että hyvä valikoima on heille tärkeä asia. Usein koriin valikoituu tuoreita kausikasviksia ja luomutuotteita, tänään ainakin ruusukaalia ja tagliatellea.

Lähiöstä ei tarvitse lähteä koskaan

Kauppias Hamina uskoo, että yksi tärkeimmistä asioista lähiökaupassa on asiakkaiden kuunteleminen ja vuorovaikutus. Hän pyrkii olemaan asiakkaiden tavattavissa mahdollisimman paljon ja kuulemaan heidän toiveitaan.

PI0122 vuosaari asiakkaat

− Jos asiakkaina on iäkkäitä ihmisiä, joiden on vaikea liikkua, otan valikoimaan heidän toiveitaan. Roihuvuoreen tuli esimerkiksi possunkieltä viikoittain asiakkaiden toiveesta. Mahdollisuus saada lähikaupasta kaikki tarvittava on monille asukkaille tärkeää. Tavoitteena on, että täältä saisi kaiken, eikä saarelta tarvitsisi edes poistua, hän sanoo nauraen.

Pandemia on Haminan harmiksi vähentänyt suoria kohtaamisia asiakkaiden kanssa. Suunnitteilla on jo asiakasiltoja, joihin asiakkaat pääsevät ideoimaan. Kauppiaan kokemuksen mukaan silloin alkaa tulla enemmän myös erityistoiveita valikoimaan. Myös verkkokaupassa asiakkaita halutaan palvella yksilöllisesti.

− Tunnen myös monia verkkokauppa-asiakkaitamme. Tiedän, kuka haluaa ostokset kestokasseissa, ja kuka haluaa kylmät tuotteet eri laatikkoon kuin kuivatuotteet.

Klassikkotaloja ja merenrantoja

Ulkona 29-vuotiaat Lotta Aulamo ja Mikko Korhonen kiitävät kaupasta kohti kotiaan. Aiemmin kantakaupungissa asunut pariskunta muutti Vuosaareen puolitoista vuotta sitten, kun Vuosaaren tunnetusta Ulappasaarentien 1970-luvun terassitalosta vapautui vuokra-asunto. Aulamo on arkkitehti ja Korhonen rakennusarkkitehti, joten arkkitehtoninen klassikkotalo kiehtoi.

PI0122 vuosaari pari

− Vuosaaressa parasta ovat luonto ja merenrannat, kätevä metro sekä ystävälliset naapurit, Aulamo sanoo. Etenkin Vuosaaren liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet saavat pariskunnalta kehuja.

− Kovin monessa helsinkiläisessä uimahallissa ei saa uida yksin rataa omassa rauhassa, mutta täällä saa, sanoo Aulamo.

Iltapäivällä neljän aikaan metrosta purkautuu ulos yhä enemmän ihmisiä. K-Supermarketissa Emilia Alajuuman ja monen muun aamuvuorolaisen päivä on jo päättynyt. Kauppias Hamina tuuraa verkkokaupassa vielä iltakuuteen. Talvisen iltapäivän valo alkaa heikentyä, ja hämärä laskeutuu lähiöön.

JULKAISTU   26.1.2022TEKSTI   Mirja AarnioKUVAT   Miikka Pirinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?