palju Getty Images

Unelmissa kylpytynnyri tai ulkoporeallas terassille?

Kylpytynnyri eli palju tai ulkoporeallas siintelevät monen haaveissa ja monen takapihalla sellainen jo on. Mitä omasta pihakylpylästä haaveilevan tulisi tietää?

1. Minne kylpytynnyri tai ulkoporeallas sopii?

Asennuskohteena palju eli kylpytynnyri tai ulkoporeallas on kiitollinen, sillä ne voi asentaa lähes minne vain. Käytännössä vaatimuksia on kaksi: tasainen pinta, joka kestää altaan, vesimassan ja sen kylpijöiden painon. Niinpä kylpytynnyrin tai porealtaan voi asentaa routimattoman maan pinnalle sorapatjalle tai vaikka suoraan terassille. Terassin rungon tulisi kestää altaan paino eli 2 000 kilon rasitus. Jos haluat integroida altaan terassin laudoituksen sisään, saatat tarvita timpurin apua.

Kylpytynnyri lämpiää puulla, joten asennusvaiheessa hajurakoa on hyvä jättää talon ilmanottoaukkoihin ja naapureihin. Poreallas lämpiää sähköllä, joten jo suunnitteluvaiheessa on hyvä konsultoida sähkömiestä tarvittavien sähkövetojen suunnittelemiseksi.

3. Mikä on paras ulkoporeallas tai palju?

Vaikka kylpytynnyri tai ulkoporeallas ei ole kiinteä rakennelma, on hyvä varmistaa lupamenettely kunnan tai kaupungin rakennusviranomaisilta ennen hankintaa. Muuten rajoitukset altaiden käytölle ovat melko vähäisiä.

Kaupunkialueella palju voi aiheuttaa kitkaa naapurien välille savupiipusta tupruavan savun vuoksi, joten tiiviillä omakoti- ja rivitaloalueella sähkökäyttöinen poreallas on käytännöllisempi. Mökkiolosuhteissa puolestaan sähkötekniset rajoitteet voivat tulla vastaan.

Isompien porealtaiden voimavirtaa vaativa lämmitysjärjestelmä edellyttää kolmea 16 ampeerin sulaketta. Ennen hankintaa onkin hyvä varmistaa sähkömiehen avulla, onko sähkökaapissa riittävästi tehoa.

4. Kuinka kallis ulkoporeallas tai palju on?

Jos valinnan tekee puhtaasti lämmitysenergian hinnan perusteella, nousee kysymykseksi, missä allasta käytetään. Kylpytynnyri eli palju yleensä tyhjennetään ja puhdistetaan jokaisen käytön jälkeen, jolloin se on myös lämmitettävä aina uudelleen. Se sopiikin hyvin esimerkiksi kesämökille, missä vesi saadaan järvestä ja puut omasta metsästä.

Ulkoporeallas puolestaan lämpiää sähkövastuksella, joka pitää altaan aina lämpimänä hieman jatkuvalämmitteisen sähkökiukaan tapaan. Etuna on, että vesi ei pääse koskaan jäähtymään täysin.

5. Miten ulkoporeallas toimii?

Niin paljussa kuin porealtaassakin tärkein turvavaruste on terve järki ja kohtuus kylpyjuomien nautinnassa. Pieniä lapsia ei milloinkaan saa jättää kylpytynnyrille tai porealtaalle ilman aikuisen seuraa.

Jos kylpytynnyrin ja porealtaan välillä on tehtävä vain käytön turvallisuuteen nojaava valinta, ulkoporeallas vie hienoiseltaan voiton. Se lämpiää sähköllä ja pitää kylpyveden lämpötilan annettujen rajojen sisällä.

Kylpytynnyrin lämmittävä puukamiina ja sen piippu kuumenevat hohtaviksi ja voivat huonolla tuurilla aiheuttaa palovamman.

Kannattaa kysyä myyjältä eri vaihtoja altaan kannen nostimeksi. Rivakka ihminen nostaa kannen käsivoiminkin, mutta esimerkiksi muutaman sadan euron arvoinen nostin tekee käsittelystä helpompaa, ja samalla kansi saa kätevän telineen kylpemisen ajaksi.

6. Miten ulkoporealtaan lämmitys onnistuu?

Nykyisin moni valitsee kylpyaltaan vaihtoehdoksi saunalle. Palju on hyvä valinta, kun kylpeminen on rauhallinen prosessi, sillä kylpytynnyrin lämmittämiseen kuluu vähintään pari tuntia. Kiireisemmälle sopii paremmin ulkoporeallas. Automatiikka pitää veden jatkuvasti lämpimänä, joskin lämmityskustannuksia voi säästää pitämällä altaan lepoaikoina säästötilassa.

Uusimmat ulkoporealtaat voi liittää kodin wifi-verkkoon ja allasta voi ohjata älypuhelimen avulla. Sen voi asettaa lämpiämään kylpylämpötilaan etukäteen esimerkiksi työpaikalta.

7. Ulkoporealtaan huolto on helppoa

Käytössä niin kylpytynnyri kuin poreallaskin on melko vaivaton. Käytön jälkeen palju tyhjennetään vedestä sekä roskista, ja sen voi pestä välillä miedolla pesuaineella. Puhtaanapitoa ja lämmönkarkaamista voi helpottaa ostamalla paljuun kannen, joka pitää havunneulasen, lehdet ja lumen loitolla.

Ulkoporeallas vaatii myös omanlaistaan huoltoa. Altaan vesi pysyy puhtaana kuitusuodattimen ja kloorin avulla ja se mahdollistaa veden vaihtotarpeen vain 2-3 kertaa vuodessa. Kloori annostellaan suoraan veteen kaatamalla. Kuitusuodatinta on hyvä puhdistaa kuukauden välein ja vaihtaa pari kertaa vuodessa. Lopulta kuitenkin ulkoporeallas on viikoittaisessa käytössä huolettomampi kuin palju.

K-Raudan ulkoporealtaiden rungoilla on kymmenen vuoden takuu. Ne on valmistettu Suomessa, joten myös varaosia on saatavissa hyvin, ja osat on myös suunniteltu vaihdettaviksi. Yleisin huoltotoimenpide on vedensuodattimen puhdistaminen kerran kuussa ja sen vaihtaminen 6–8 kuukauden välein.

8. Ulkoporeallassuunnitelmat tekee K-Rauta

Mikä kylpytynnyri tai ulkoporeallas sitten sopii juuri meille? Kylpypaljut ovat käyneet hyvin kaupaksi jo kymmenen vuotta. Porealtaiden myynti puolestaan on lähtenyt kahtena viime vuotena hurjaan nousuun, ja moni saunafani on vaihtanut lauteet vedessä rentoutumiseen.

Vesitrendistä huolimatta harvalla on kokemusta altaan suunnittelusta tai ostamisesta. Osaava suunnitteluapu löytyy oman K-Raudan myyjiltä. Suunnitteluavun lisäksi he järjestävät altaalle kuljetuksen ja avustavat ammattitaitoisen sähkö- ja putkimiehen hankinnassa.

Tuhansien eurojen porealtaan hankinta on arkea parantava mutta samalla iso investointi, joten kannattaa tarvittaessa kysyä K-Raudan rahoituspalvelua.

Vinkit juttuun antoi Keskon Rakentamisen ja talotekniikan Piha ja puutarhan tuotepäällikkö Ville Tammelin.

Lue lisää pihaideoita

JULKAISTU   26.8.2021TEKSTI   Juho PaavolaKUVAT   Getty Images, Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?