kun stressi vaivaa

Kun stressi vaivaa, hoida itseäsi

Stressaavatko työkiireet tai pyörivätkö murheet päässä? Tässä kuusi lempeää ohjetta, miten voit lievittää stressiä.

1. Tee vain yhtä asiaa

Kun keskityt yhden asian tekemiseen, muu aivokuori rentoutuu, oli kyse sitten luonnossa kävelemisestä, maalaamisesta tai värityskirjan värittämisestä.

2. Liiku ja urheile

Kun liikut, aivot erittävät hyvää oloa lisääviä endorfiineja. Valitse laji ja harjoittelun voimakkuus kuntotason ja stressitilan mukaisesti. Rääkkitreeni äärimmäisessä, pitkäkestoisessa stressissä voi laukaista jopa paniikkihäiriökohtauksen. Silloin kovatempoisen treenin sijaan parempi vaihtoehto on sauvakävely metsässä tai venyttely laiturilla.

3. Pidä digipaastoa

Ihminen tottuu kahdessa viikossa samaan tekemiseen niin, että asian toistaminen ei enää vaadi energiaa aivoilta. Älypuhelimen ja somen käytöstä voi tulla riippuvaiseksi. Mieltä ei saa enää rauhalliseksi ennen kuin on tarkistanut uudet viestit ja tykkäykset. Loma tarjoaa mahdollisuuden rajoittaa infotulvaa ja antaa aivoille lepoa. Jätä kännykkä kotiin aina kun voit ja tarkista viestit vaikka vain aamuin ja illoin.

4. Tee mindfulness-harjoitus

Hyväksyvän läsnäolon eli mindfulness-harjoituksen teet vaikka liikennevaloissa tai ruokakaupan kassajonossa. Nauti siitä, että sinun ei tarvitse mennä mihinkään. Tunnustele, miltä tuntuu, kun et arvota, onko tekeminen tärkeää vai ei.

5. Nuku riittävästi

Jokainen stressaantuu, jos unta ei saa tarpeeksi. Aivot tarvitsevat virikkeitä, mutta myös unta.

6. Ole tekemättä mitään

Pyri viettämään joka päivä pieniä hetkiä ilman, että teet mitään. Anna ajatusten tulla ja mennä ilman, että takerrut niihin. Aloita vaikka viiden minuutin pätkillä.

Asiantuntijana työterveyshuollon erikoislääkäri Heini Ahveninen Terveystalosta.

JULKAISTU   17.3.2020TEKSTI   Jenny Belitz-HenrikssonKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?