hiilijalanjalki

K-Ostokset-palveluun tuli hiilijalanjälkimittari

K-ryhmä toi asiakkaidensa käyttöön mittarin, joka kertoo ruokaostosten hiilijalanjäljen.

Hiilijalanjäljestä puhutaan paljon, mutta kuluttajat kokevat omat vaikutusmahdollisuutensa rajallisiksi. Todellisuudessa yksittäisen ihmisen valinnoilla on suuri merkitys.

K-ryhmä toi Plussa-asiakkaidensa käyttöön hiilijalanjälkimittarin, jonka avulla asiakkaiden on helppo seurata tekemiensä ostosten ilmastovaikutuksia ja tehdä ilmaston kannalta kestävämpiä valintoja. Osaksi K-Ostokset-palvelua tullut hiilijalanjälkimittari rakennettiin yhdessä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa. Mittari on kehitetty asiakkaiden toiveesta.

— Yksittäinen ihminen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa kulutuksen ilmastovaikutusten pienentämiseen. Kuluttajien valinnat ovat myös tärkeä viesti yrityksille ja päättäjille siitä, että kansalaiset haluavat muutosta. Mitä enemmän syömme kasvisruokaa, sitä parempi on sen tarjonta, ja poliittisille päätöksille ilmastoystävällisen ruoan puolesta on vankempi tuki. Ilmastoystävälliset valinnat osoittavat myös ihmisen lähipiirille, että kyse on arkisista teoista. Näin valinnat normalisoituvat ja lähtevät leviämään, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Mari Koistinen.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on yhteensä 10 300 kg CO₂e vuodessa. Asumisen ja energian osuus kokonaismäärästä on 33 prosenttia, liikenteen 22 prosenttia, ruoan 20 prosenttia ja muun kulutuksen 25 prosenttia.

Myös yritykset ovat tärkeässä roolissa. Ne voivat tehdä toiminnassaan monia valintoja ilmaston hyväksi: kuinka säästetään energiaa tuotannossa, millaisia tuotteita valmistetaan, mitä raaka-aineita käytetään, missä tuotteet tehdään, kuinka kuljetetaan ja pakataan.

— Ruoasta on helpointa aloittaa, koska ruokaan liittyviä valintoja tehdään joka päivä. Ruokavaliota voi muuttaa askel kerrallaan ilmastoystävällisemmäksi. Kun riittävä joukko tekee pieniä muutoksia, syntyy lopulta merkittäviä vaikutuksia, Mari Koistinen sanoo.

K-Ostokset-palvelussa toimiva hiilijalanjälkimittari perustuu Luken tuottamiin ilmastovaikutusarvioihin. Mittari arvioi hiilijalanjäljen K-ruokakauppojen 40 suosituimmalle tuoteryhmälle kuten maidolle, leivälle, broilerille ja juureksille. Ilmastovaikutusarviot perustuvat aiempiin tutkimuksiin sekä muuhun tieteelliseen aineistoon kuten uusimpaan tieteelliseen kirjallisuuteen ja tietopankkeihin.

— Mittari ei kerro jokaisen yksittäisen tuotteen hiilijalanjälkeä, mutta tuoteryhmätasoisesta tiedosta on apua ihmisille, jotka haluavat tehdä ilmaston kannalta vastuullisia valintoja. Monet yritykset arvioivat tuotteidensa ilmastovaikutuksia, mutta vielä emme ole tilanteessa, jossa luotettavaa tuote- ja brändikohtaista tietoa olisi kattavasti ja vertailtavasti saatavilla kaikista mahdollisista tuotteista, taustoittaa tutkija Merja Saarinen Luonnonvarakeskuksesta.

K-Ostokset-palvelu havainnollistaa ostosten eri tuoteryhmät selkeästi, ja sen avulla pääsee vertailemaan omia kulutustottumuksiaan sekä ostostensa kotimaisuustasoa anonyymisti oman naapuruston kulutustottumuksiin. Uusia ominaisuuksia kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan, ja hiilijalanjälkimittaria on toivottu paljon.

K-Ostokset on datapohjainen palvelu, joka näyttää Plussa-asiakkaille heidän K-ruokakaupoista tekemänsä ostokset ja auttaa ymmärtämään ostosten vaikutuksia. Hiilijalanjäljen lisäksi palvelu näyttää asiakkaalle hänen ruokaostostensa kotimaisuustason ja tekee ehdotuksia tuotteista, joilla ostoskorin kotimaisuutta voi kasvattaa.

K-Ostokset on saanut positiivisen vastaanoton ja käyttäjiä on kertynyt lyhyessä ajassa 40 000. K-Ostokset löytyy K-Ruoka-mobiilisovelluksesta, ja lisäksi palvelua voi käyttää osoitteessa k-ruoka.fi/ostokset.

JULKAISTU   22.8.2019TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)