Niksi-Pirkka sticker

Jukka Haapalainen: Rosoisuus saa näkyä

Kun tanssija Jukka Haapalaisen kodissa tehdään remonttia, historia ja eri aikakerrokset saavat näkyä.


Arjen ekoteko

KUN REMONTOIMME kotimme lattiasta kattoon, säilytimme asunnossa mahdollisimman paljon vanhaa. Emme halunneet päällystää asuntoa uusilla materiaaleilla. Se on paitsi ekologista, myös kunnioittavaa talovanhusta kohtaan. 150 vuotta vanha tiiliseinä, kaakeliuuni, puulattia ja vuosikymmeniä vanhat, antiikkisen näköiset lämminvesiputket saivat jäädä näkyviin. Olisi ollut sääli silotella historiaa huokuva asunto.

Sisäovet löysin taloyhtiön ullakolta. Siellä niitä lojui hylättyinä, ja isännöitsijä antoi luvan ottaa ne käyttöön. Putsasimme ja maalasimme ovet harmaiksi. Osasta puuttuu helat ja lukot, osasta kahvatkin, mutta ovien rosoisuus ja epätäydellisyys on aina viehättävää.

Vaihdoin myös turvattoman tuntuisen ulko- oven ullakolta löytyneeseen oveen. Se on vanha ja rosoinen mutta tukeva. Ovessa näkyvät vuosikausien maalikerrostumat. Se oli tarkoitus hioa ja maalata uusiksi, mutta koska kaikki vieraamme ovat ihastelleet rujoa oveamme, maalausprojekti jäi tekemättä.

Kylppärin allaskaapiksi päätyi intialainen kanaverkosta ja rautakehyksistä tehty tarjoiluvaunu. Sisustusarkkitehtimme on teettänyt meille pari penkkiä kynnyspuista, jotka hän löysi Eiran sairaalan työmaaroskiksesta. On hauskaa, kun tavaroilla on tarina ja niiden valmistuksessa on hyötykäytetty romua, joka muuten päätyisi kaatopaikalle.

Suosimme sisustuksessakin mahdollisimman paljon vanhaa ja kierrätettyä. Kaikki vaatekaappimme ovat vanhoja talonpoikaiskaappeja, jotka löytyivät helsinkiläiseltä puusepältä. Ekologisuus näkyy myös vaatekaappini sisällössä. Minulla on käytössä monia 15 vuotta vanhoja vaatteita ja suostun pukemaan päälleni vain luonnonmateriaaleja.”

Kuka?

Jukka Haapalainen, 55, tanssija- koreografi.

Mistä tunnetaan?

Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelman tuomari ja kilpatanssija.

Tämän opin kantapään kautta...

"Ennen saatoin napata pahvimukin, hörpätä siitä vettä ja heittää roskiin. Nykyään vältän turhaa roskaamista."

Lue lisää:

JULKAISTU   31.3.2021TEKSTI   Jaana ForsbergKUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?