Matintalo Vuorinen SHL/Jesse Väänänen

Kaksin kohti hiihtomaailman kärkeä

Kahden huippu-urheilijan Johanna Matintalon ja Lauri Vuorisen kodissa eletään hiihdon ehdoilla.

KAAMOKSEN JÄLKEINEN auringonpaiste, tuore lumi maassa sekä puissa ja juuri ajettu latu - niistä koostuu maajoukkuehiihtäjien Johanna Matintalon, 22, ja Lauri Vuorisen, 24, mieluisa treenihetki.

Sen täydellisen treenin kuvailu sitten onkin vaikeampaa.

– Olen luonteeltani vaativa ja aika harvoin treenien jälkeen on olo, että enpä olisi tehnyt mitään toisin. Urheilija ei ole koskaan valmis, Johanna toteaa.

– Hiihto on lajinakin haastava, koska esimerkiksi sää muuttuu jatkuvasti eikä suorituspaikkakaan ole vakio, Lauri komppaa.

KAHDEN HUIPPU-URHEILIJAN kodissa Rovaniemellä eletään hiihdon ehdoilla. Elämä on samanlaista joka päivä, oli sitten maanantai tai lauantai.

– Vaikka urheilijan elämä saattaa näyttää ulospäin erikoiselta, tämä on meidän tavallista arkeamme, johon olemme samalla tasolla kilpailevina tottuneet, Lauri kertoo.

Tyypillinen treenipäivä sisältää 5-6 ruokailun lisäksi kaksi treeniä, kuten hiihtoa ja punttisalia. Päiväunet on otettava siksi, että keho palautuu kuormituksesta.

Johanna ja Lauri lähtevät useimmiten yhdessä kotoa, mutta koska harjoitteluvauhdit ovat erilaisia, kumpikin treenaa tahollaan Ville Oksasessa valmennuksessa.

– Kotiin saavuttuamme juttelemme hetken treeneistä, mutta arjessa on pakko olla muutakin sisältöä.

RAKKAUS SYTTYI jo ennen kuin pariskunta alkoi kivuta hiihtomaailman kärkeen. Johanna tosin oli ennen kohtuullisen tuoretta, mutta menestyksekästä hiihtouransa huipputason juoksija.

– Yhdessä olemme kehittyneet näin koviksi hiihtäjiksi. Laurikin vaikutti siihen, että itsekin halusin keskittyä hiihtoon. Lisäksi jalkavaivat hidastivat kehitystäni juoksijana, ja kansainvälisen menestyksen saavuttaminen alkoi tuntua enemmän mahdolliselta hiihdossa kuin juoksussa, Johanna toteaa.

Johanna on ehtinyt herättää kansainvälistä ihastusta kuitenkin muutenkin kuin urheilun parissa. Hän toimi pipomallina yhteistyökumppanilleen Myssyfarmille, ja pöytyäläisellä pellolla otetut muotikuvat herättivät maailmalla suurta kiinnostusta.

VAPAA-AJALLA NUORI pari viettää aikaa kotona ja katselee telkkaria ja leffoja, Lauri saattaa pelailla konsolipelejä.

Lauri on kotoisin Perniöstä ja Johanna Pöytyältä, ja Rovaniemen parhaat kaverit ovat hekin hiihtopiireistä. Treenit nielaisevat niin paljon aikaa, että vapaalla parasta on vain oleminen. Reissuelämää tulee paljon leirienkin myötä.

– Vaikka toinen olisikin samalla leirillä, fyysistä kotia ja kotona olemista tulee ikävä. Hotellihuone-elämä on aika turruttavaa, Johanna toteaa.

SAMASSA TYÖSSÄ on paljon plussaa, mutta myös huonoja puolia. Raskainta on se, kun toisella hiihto kulkee ja toisella meneekin huonosti.

– Silloin molemmat kärsivät siitä. Se, jolla menee hyvin, ei pääse nauttimaan onnistumisistaan, kun toisella menee huonosti. Toista voi ärsyttää, eikä kumppania aina jaksa tukea.

Pääosin sama työ ja ura hiihtäjänä on kuitenkin positiivinen asia.

– Jos toinen olisi normitöissä ja toinen hiihtäisi ja viettäisi leirielämää, aika vähän toista ehtisi nähdä. Nyt parisuhteen ylläpito on huomattavasti helpompaa, kumpikin toteaa.

Intersport on Suomen hiihtomaajoukkueen ja Itävallan Seefeldin MM-kisojen yhteistyökumppani.

JULKAISTU   5.2.2019TEKSTI   Jenny Belitz-HenrikssonKUVAT   SHL / Jesse Väänänen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?