Niksi-Pirkka sticker

Jesse Markin: Olen tarkka vedenkäytöstä

Räppäri ja laulaja Jesse Markin ei lotraa lämmintä vettä ja kantaa mukanaan omaa vesipulloa.


Arjen ekoteko

YKSI BÄNDIKAVERINI HUOLEHTII aina roskat roskikseen. Hän tekee sen ilman sen suurempaa numeroa ja saattaa sanoa vain, että kerään nämä tästä kasaan. Hänen tapansa on tarttunut minullekin, ja laitan roskat vaikka taskuun, jos vieressä ei ole heti roskista. 

Olen kotoisin Ghanasta, josta muutimme Suomeen, kun olin 6-vuotias. Suomessa asiat ovat ekologisuuden suhteen hyvin, jos vertaa tilannetta moneen muuhun maahan. Kehitysmaissa varsinkin ojat ovat pullollaan jätettä ja muovipusseja on ympäriinsä. Monessa Afrikan maassa vettä ei juoda pulloista, vaan kertakäyttöisistä pikkupusseista. Kun on juotu, pussi puristetaan ja heitetään kadulle. 

KEIKOILLA KIERTÄESSÄNI näen, miten paljon festivaaleilla riittää kertakäyttöistä tavaraa. Varsinkin vesipulloja on kaikkialla. Niitä käytetään tosi huolettomasti: otetaan hörppy yhdestä pullosta, unohdetaan se ja avataan uusi. Päätimme bändissäni, että ostamme kaikki omat täytettävät pullot. Minulla on muutenkin kaikkialla mukana oma vesipullo, jota käytän aina kun mahdollista. Vesipullon käyttäminen on tapa, jonka opin isältäni. Hän joi vettä usein vanhasta Finlandia Vodka -pullosta, mikä oli tietenkin samalla hauska vitsi. 

Asuin lapsuuteni pienessä kylässä Tampereen lähellä. Elimme omakotitalossa, jossa lämmintä vettä oli rajallisesti. Siksi olen muutenkin tarkka vedenkäytöstä. Sammutan suihkun aina saippuoinnin ajaksi – se on minusta loogista, sillä vesihän huuhtoisi saippuan heti pois! Helsinkiin muutettuani olenkin ihmetellyt, kuinka huolettomasti kaupunkilaiset kuluttavat vettä.”

kuka?

Jesse Markin, 35, räppäri ja laulaja.

mistä tunnetaan?

Emma-palkittu Folk-albumi 2019. Osallistui syksyllä 2020 Tanssii tähtien kanssa -kisaan.

tämän opin kantapään kautta...

”Kerran lähdin hihattomassa paidassa poimimaan metsään  mustikoita – ja olin sen jälkeen täynnä hyttysen puremia.”

JULKAISTU   12.1.2021TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Milka Alanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?