Jaakko Hänninen

Jaakko Hännninen: Pyörittelyä ihan tosissaan

Suomalainen kilpapyöräilijä elää täysipäiväisesti pyöräilylle Ranskassa. Kovalla työllä ja tekemisellä pääsee eteenpäin.

KILPAPYÖRÄILIJÄ JAAKKO HÄNNINEN ei muista tarkalleen minkä ikäisenä hän alkoi ajaa pyörää ilman apurattaita, mutta hän muistaa tarkalleen millainen hetki se oli.

– Oltiin siinä kotipihalla, isoveli oli mukana ja isä ruuvasi apupyörät pois. Nousin pyörän selkään, ajoin sellaiset 15-20 metriä ja kaaduin. Ajattelin saman tien, että en voi kaatua toista kertaa, enkä sitten kaatunut.

Myöhemmin Hänninen on kyllä kaatunut. Esimerkiksi silloin kun hän reilusti vanhempana harjoitteli yksipyöräisellä takaperin ajamisen taitoa, koska ei pystynyt ajamaan normaalilla polkupyörällä murrettuaan olkaluun salibandyssa.

– Silloin ajattelin myös, että tuota virhettä en enää tee, enkä kaatunut.

JAAKKO HÄNNINEN, 21, elää nyt pyöräilylle. Kuluneen vuoden ajan on hän polkenut kilpaa Espoir Cyclist Saint-Etienne Loire -joukkueessa Ranskassa amatöörinä.

– Poljen pyörää siis täysipäiväisesti, mutten vielä ammattilaisjoukkueessa. Toivottavasti tämän kauden jälkeen on sitten ammattilaisuuden vuoro.

Hännisen normaalipäivään kuuluu, että hän herättyään käy ”pikkasen pyörittelemässä” ja vasta sen jälkeen on aamiaisen vuoro. Sitten ohjelmassa on varsinainen pyörälenkki tai vaikkapa kuntopiiri. Syömisen ja rauhoittumisen jälkeen Hänninen suuntaa joukkueensa toimistolle, jossa hän pääsee treenaamaan ja käyttämään ranskan kieltä.

– En muista milloin haave ammattilaisuudesta heräsi, mutta mie olin kirjoittanut jo ala-asteen äidinkielen aineeseen, että haluan pyöräilijäksi. Tulosten paranemisen myötä tajusin, että se on varteenotettava vaihtoehto.

Kun taso Suomessa ei enää riittänyt, Hänninen alkoi tavoitella sellaisia sijoituksia ulkomaisissa kisoissa, että ulkomaiset pyöräilyseurat kiinnostuisivat.

– Kovalla työllä ja tekemisellä pääsee eteenpäin. Olen todella tyytyväinen, että olen päässyt tähän tilanteeseen, vaikken ole vielä saavuttanut tavoitteitani. Lukion ja armeijan jälkeen mietin aloitanko opiskelut Suomessa vai kokeilenko tätä. Opiskella voin myöhemminkin. Nyt minulla on ainutlaatuinen hetki tähdätä ammattilaiseksi tässä lajissa, Hänninen kertoo.

RUOKOLAHDEN ÄITSAARESTA kotoisin oleva Hänninen aloitti kilpailemisen isänsä ja veljensä vanavedessä. Kun isä aloitti kilpapyöräilyn uudestaan vanhempana Masters-tasolla, perheen pojatkin kiinnostuivat. Aluksi pyöräily oli Jaakko Hännisen harrastus muiden harrastusten joukossa.

– Asumme maatilalla syrjässä keskustasta. Harrastukset olivat hyvä tilaisuus nähdä kavereita. Vanhemmat myös halusivat, että harrastamme monenlaista.

Eri harrastuksista Hänninen kokee saaneensa paljon: viulunsoitosta musikaalisuuden, partiosta erätaidot ja salibandystä ryhmätyöskentelyn.

Lukion lopulla Hänninen haki töihin Imatran Intersport-liikkeeseen pyörämekaanikoksi.

– Siihen saakka olin saanut työkokemusta lähinnä omalta kotitilalta, joten oli mukava avartaa maailmaa ja tutustua Intersport-perheeseen.

Polkupyörämerkkien tunteminen on auttanut kilpapyöräilijää myöhemminkin. Hän ei jää ihmettelemään, jos pyörä tekee tenän kilpaillessa tai treeneissä, vaikka tätä nykyä joukkueeseen kuuluu pyörien huoltaja. Kaikki pyöräilijät tuntevat pyöriä, mutta Hänninen vaikuttaa olevan paljon kilpaveljiään edistyneempi mekaanikko ja aidosti kiinnostunut eri pyörien ominaisuuksista ja erityislaatuisuudesta.

– Ite tiedän joitain uusia niksejä, joista olen vinkannut joukkueemme mekaanikkoa. Samalla olen ottanut oppia häneltä.

Taannoisesta kesätyöpaikasta jäi niin mukavat muistot, että tänä keväänä Imatralla ollessaan Hänninen otti yhteyttä tuttuun Intersportiin.

– Olin pari viikkoa siellä töissä pyöriä kasaamassa, kilpapyöräilijä kertoo.

Jaakko Hänninen ja pyöräilyseura TWD-Länken ovat Intersportin yhteistyöurheilijoita.

KilpapyöräilijäN vinkit pyörän valintaan:

  1. Mieti mihin tarvitset pyörää tai mitä haluat sillä tehdä. Käytätkö pyörää työmatkoihin, ajatko sillä maastossa ja onko allasi useimmiten asvaltti.
  2. Paljonko haluat käyttää rahaa uuteen pyörään. Pyöräilyssä, kuten monessa muussakin harrastuksessa, nälkä kasvaa syödessä. Jos heti alussa hankkii hyvän ja laadukkaan, ehkä hieman kalliimman pyörän, se voi riittää pitkäksi aikaa.
  3. Kysy rohkeasti apua pyöräammattilaisilta kaupassa, he tietävät eri merkkien erot ja vahvuudet. He myös osaavat antaa neuvoja pyörän oikean koon löytymiseen ja parhaat vaihtoehdot juuri omaan käyttötarkoitukseesi.

Jaakon vinkit pyöräilyyn:

  1. Muista ajaa huolletulla pyörällä. Kun pyörä on huollettu, se ei pidä ylimääräisiä ääniä ja on turvallinen.
  2. Pyörää huoltaessa on tärkeää tarkistaa ketjujen ja jarrujen kunto ja se, että renkaissa on sopivasti ilmaa.
  3. Pyöräily ei tunnu hyvältä, jos huoltamatonta pyörää joutuu itse viemään eteenpäin, eikä se rullaa kuten kuuluisi.
JULKAISTU   6.6.2018TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Petri Mulari

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)