Niksi-Pirkka sticker

Irti arjesta uusilla rutiineilla – 6 vinkkiä

Kukapa ei haluaisi vaihtaa ympäristöä lomalla – varsinkin, jos on ahertanut kotona etätöissä. Lue asiantuntijan vinkit energisoivaan lomaan.

Mökkibuumi ajaa suomalaiset kesälomalla maalle ja järvien rannoille. Kukapa ei haluaisi vaihtaa ympäristöä lomalla – varsinkin, jos on ahertanut kotona etätöissä. Mutta kyllä kotonakin voi pyhittää aikaa levolle ja palautumiselle ilman sen suurempia suunnitelmia.

Kokeile Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Liisa Puskalan vinkkejä:

1. Haaveilu on puoli lomaa

Parasta lomassa on sen odottelu ja ne haaveet, joihin mieli hakeutuu lomaa odotellessa. Tänä kesänä festari- tai matkailuhaaveet eivät välttämättä toteudu, joten haaveita täytyy vähän tuunata. Onko kesähaaveesi ydin reissu kylpylään vai yhteinen aika ystävän kanssa? Haaveen voi pukea vaihtoehtoiseen muotoon: jos kylpyläreissu ei tunnu turvalliselta, voisiko silti viettää aikaa ystävän kanssa, vaikka rannalla, piknikillä tai kävelyllä.

2. Lepää ja palaudu

Loma on myös erinomainen mahdollisuus pyhittää aikaa ihan vain lepäämiselle ja palautumiselle ilman sen suurempia suunnitelmia. Varaa itsellesi viihtyisä pesä ja kiinnostavia kirjoja. Pidä muutaman päivän uppoutunut lukuloma.

3. Opettele uusi taito

Anna itsellesi riittävästi aikaa syventyä mieluisaan asiaan, on se sitten pitkä pyörälenkki tai palapeli. Uuden taidon opettelu on voimakas energisoija. Käy uuden neuleohjeen, reseptin tai nikkaroinnin kimppuun.

4. Lähde liikkeelle

Rauhallinen liikunta elvyttää myös mieltä. Kävely tekee hyvää, tapahtuu se sitten metsässä tai kaupungissa. Leiki turistia kotikonnuillasi ja tutustu uuteen kaupunginosaan.

5. Työt pois mielestä

Järjestä töille henkinen piste loman alkaessa ja valmistaudu lomailuun jo etukäteen. Aseta realistiset tavoitteet sen suhteen, mitä pitää saada valmiiksi ennen lomaa. Jos mahdollista, poista työviestien virta puhelimesta loman ajaksi. Anna itsellesi lupa keskittyä rauhassa lomailuun.

6. Aloita loma rituaalilla

Juhlista loman alkua jollain rituaalilla: yksi pesee ikkunat, toinen leipoo kakun. Mikä asia aloittaa sinun lomasi? Ja lopuksi tehtävä syksyä varten: mieti, miten voisit viettää pienen palan unelmiesi lomaa joka viikko?

Lue lisää:

JULKAISTU   2.6.2021TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?