Niksi-Pirkka sticker

Ihan kuin etelässä - viinit ja herkut samasta kaupasta?

Jos Suomen kansa saisi nyt päättää, ruokakaupasta voisi ostaa viinejä. Taloustutkimuksen tuoreen kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että mietoja viinejä pitäisi saada myös ruokakaupoista.

Suomi on Ruotsin ohella ainoa EU-maa, jossa näin ei vielä ole. Suomalaisten suhtautuminen viinien kauppoihin tuloon on muuttunut vuodesta 2012 alkaen koko ajan myönteisemmäksi. Asia saa nyt kannatusta tasaisesti kaikissa ikäryhmissä.

Alkoholilain uudistus vuonna 2018 toi nelosoluet, muut erikoisoluet ja lonkerot marketteihin. Tästä ovat hyötyneet myös maamme pienpanimot. K-ruokakaupoissa myytiin viime vuonna yli 1 800:aa erilaista kotimaista erikois- ja pienpanimo-olutta. Määrä on kasvanut kolmessa vuodessa 60 prosenttia. Valtaosa suomalaisista, neljä viidestä, on sitä mieltä, että vuoden 2018 uudistus oli hyvä asia.

Keskusteluissa on toisinaan pohdittu, lisääntyisikö alkoholinkulutus, jos viiniä voisi ostaa ruokakaupasta. Vuoden 2018 alkoholilain uudistus ei lisännyt alkoholinkulutusta: vuosina 2017–2021 alkoholin kokonaiskulutus Suomessa väheni 10 prosenttia.

Taloustutkimus on Päivittäistavarakauppa ry:n toimeksiannosta tutkinut, miten mietojen viinien myynnin salliminen ruokakaupassa vaikuttaisi alkoholin kokonaiskulutukseen. Tutkimus osoitti, että myynnin salliminen ruokakaupassa voisi vähentää alkoholin kokonaiskulutusta 0,6 prosenttia muun muassa siksi, että muiden alkoholijuomien kulutus vähentyisi ja ulkomailta tuotaisiin ja tilattaisiin vähemmän alkoholia.

Monille viini on osa hyvää ateriaa. Ehkä pian kokkailemaan pääsee yhden oven taktiikalla? Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023

JULKAISTU   28.2.2023KUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?