Niksi-Pirkka sticker

Hue Vo: Haluan tuoda juureni selvästi esille

Vietnamilainen Hue Vo tiesi aina haluavansa yrittäjäksi. Miten tie vei K-kauppiaaksi Pohjois-Savoon?


Tämän oivalsin

Savolaisista

Olen syntynyt Vietnamissa, kasvanut ja opiskellut Joensuussa, Lahdessa sekä Skotlannissa ja muuttanut sen jälkeen Pohjois-Savoon Sonkajärvelle. Aloitin K-Market Marjapaikan kauppiaana lokakuussa 2018. Tältä pohjalta on mahdollista ymmärtää hyvin monenlaisia ihmisiä.

Sanonnan mukaan savolaiset ovat lupsakoita. Se on aivan totta. Sen lisäksi he ovat auttavaisia ja kiinnostuneita toisista, ja olenkin onnekas, että olen saanut ystävystyä niin monien hienojen ihmisten kanssa.

Yhteisöllisyydestä

Olen alusta asti halunnut sitoutua Sonkajärveen ja sonkajärveläisiin. Pelkästään se, että työllistän ihmisiä ei riitä. On tehtävä merkityksellisiä ja yhteishenkeä rakentavia asioita myös arjessa ja paikkakuntalaisena. Eräs asiakas sanoi minulle, että Marjapaikka on kuin olohuone ja kohtaamispaikka, jossa kaikki tuntevat toisensa ja ovat yhtä suurta perhettä. Se tuntui erityisen hyvältä, koska vietnamilaisille perhe on kaikki kaikessa.

Eukonkannosta

Yksi esimerkki pienen paikkakunnan elinvoimaisuudesta on Eukonkannon MM-kisat, joka on ihan kansainvälinen tapahtuma. Aiempina kesinä yleisöä on ollut jopa 5 000. Heinäkuussa kisat järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen, ja esiintymässä ovat muun muassa Laura Voutilainen ja Jukka Poika. Ensimmäisenä kesänä olin turvallisesti katsomossa, mutta tällä kertaa osallistun kannettavana hyväntekeväisyyskisaan. 

Kevätkääryleistä

Koko ikäni olen elänyt eri kulttuureissa ja pyrkinyt hyödyntämään niiden maailmojen hyviä puolia. Haluan tuoda juureni selvästi esille. Yksi vietnamilaisen kulttuurin parhaita asioita ovat kevätkääryleet. Äitini Lien Le on meillä töissä ja tekee perinteisiä kevätkääryleitä. Ne ovatkin saaneet paljon huomiota ja sellaisen erikoisherkun maineen, että kaupalle tullaan vähän kauempaakin tai esimerkiksi ohikulkumatkalla mökille. Niiden lisäksi pyrimme pitämään mahdollisimman paljon tarjolla paikallisten yrittäjien tuotteita.

Liikunnasta

Tarvitsen paljon hikeä. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta on tärkeimpiä asioita hyvinvoinnilleni. Liikunta on vastapainoa työlle ja pitää terveenä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Salilla treenaamisen lisäksi harrastan tennistä, jääkiekkoa, sulkapalloa ja hiihtoa. Tykkään palloilulajeista ja ryhmäliikunnasta, koska niiden sosiaalisuus voimaannuttaa. Pyöräilyä harrastan yksin ja se toimii terapiana, samoin kuin uusin harrastukseni tarkkuusammunta, joka vaatii keskittymistä ja rauhoittumista.

Oppimisesta

Jos ongelmia tulee, etsin mieluummin ratkaisuja kuin syyllisiä. Virheet antavat tärkeitä opetuksia, kunhan ei tee samaa virhettä montaa kertaa. Kun aloitin kauppiaana, tilausten tekeminen oli välillä vaikeaa ja tilasin vääriä määriä. Olin silloin uusi alalla ja uudella paikkakunnalla. Onneksi henkilökunta oli kokenutta ja ammattitaitoista. Sain heiltä valtavasti tukea.

Kuka?

Hue Vo on Sonkajärvellä sijaitsevan K-Market Marjapaikan kauppias.

Juuri nyt

Marjapaikasta saa kauppiaan äidin Lien Len tekemiä perinteisiä kevätkääryleitä. Heinäkuussa Sonkajärvellä järjestetään Eukonkannon MM-kisat, ja kannettavana on myös Hue Vo.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 6-7/2022

JULKAISTU   31.5.2022TEKSTI   Juha RiihimäkiKUVAT   Akseli Muraja

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?