Turvallinen hirsi

Hirsitalo on luonnollinen ja hengittävä. Modernit hirsitalomallit istuvat hyvin myös tiiviiseen taajamarakentamiseen.

Hirsitalon edut

  • Ekologinen rakennusmateriaali
  • Yksinkertainen, turvallinen rakenne
  • Terveellinen ja hengittävä koti
  • Energiatehokkuus ja hyvä sisäilma
  • Sopii niin maalle kuin kaupunkimaisemaankin
  • Niin perinteisiä kuin modernejakin talomalleja

Monen suomalaisen sielumaisemassa järven rannalla kohoaa hirsinen talo.

Vaikka taajamien modernit hirsitalot ovatkin varsin erilaisia rakennuksia kuin vuosisata sitten rakennetut hirsimökit, samanlaisen lämpimän tunteen kodinrakentajan sydämessä ne edelleen herättävät.

Hirsitalojen pysyvä suosio ei tietenkään johdu pelkästään nostalgiasta ja tunnelmasta. Kiittää saa terveellistä rakennetta ja suomalaisen puun ympäristöystävällisyyttä rakennusmateriaalina.

Hirsitalosta voidaan rakentaa myös täysin muoviton.

Terveellinen asua ja elää

Hirrellä on rakennusmateriaalina ainutlaatuisia ominaisuuksia. Se sitoo itseensä kosteutta kostealla ilmalla ja luovuttaa sitä kuivalla ilmalla. Siksi hirsitaloissa on tutkimustenkin mukaan erinomainen sisäilma ja hyvä hengittää.

hirsirakentaminen kimara-k-126-perskis

Hirsiseinän kyky tasata tehokkaasti sisäilman kosteus- ja lämpötilavaihteluita pitää myös sisäilman laatua heikentävien bakteerien, virusten ja pölyn määrän vähäisenä. Hirsi onkin varmin valinta silloin, kun perheessä on allergiaa tai kärsitään huonosta sisäilmasta.

Ekologinen rakennusmateriaali

Perinteinen puu on monella tapaa erinomainen, ekologinen rakennusmateriaali. Hirren valmistusprosessi kuluttaa fossiilisia polttoaineita huomattavasti vähemmän kuin muut rakennusmateriaalit. Sivutuotteena syntyvä hake ja puru voidaan käyttää paperintuotannossa ja siitä voidaan valmistaa myös pellettejä.

hirsirakentaminen kimara aurinkorinne

Hirsiseinä sitoo elinkaarensa aikana jopa kymmenkertaisesti valmistuksessa vapautuneen hiilidioksidin. Talon lämmitysmuodosta riippuen tämä hiilinielu kompensoi rakennuksen käytön aikaista energiankulutusta 6-12 vuotta.

Hirsitaloa varten metsää tietysti pitää kaataa, mutta puuston uudistuessa metsän hiilidioksidinsitomiskyky kasvaa.

Hirsitalo on hyvin pitkäikäinen ja myös pitkän elinkaarensa loppupäässäkin hirsiseinät voidaan vielä kierrättää.

Puun käyttöä lisäämällä voisimmekin vähentää hiilidioksidipäästöjä huomattavasti.

Hirsiseinä on riskitön rakenne, johon kosteus ei tiivisty.

Energiatehokas ja riskitön

Modernit hirsitalot ovat tiiviitä ja energiatehokkaita. Massiivisella hirsiseinällä on hyvä lämmönvarauskyky, joten ne pystyvät hyödyntämään tehokkaasti auringon ilmaisenergiaa.

hirsirakentaminen kimara K 125 perskis

Seinä varaa keväisin ja syksyisin lämpöä suoraan auringon säteilystä. Kesällä seinä varaa itsensä viileää yöilmaa. Se vähentää jäähdytystarvetta.

Rakentamisen homeriskeistä puhuttaessa kannattaa myös muistaa, että massiivihirsiseinän etu on sen yksinkertaisuudessa. Se toimii varmasti säällä kuin säällä pohjoisissa olosuhteissa.

JULKAISTU   21.7.2017TEKSTI   Dakota LaventoKUVAT   Valmistaja: Kimara

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?