haapukeutuminen mywear

Näin pukeudut häihin

Pukeutuminen aiheuttaa häävieraalle usein turhia paineita. Etiketti on muuttunut, toimi näin ja vältä asukriisit!

Jos et pukeudu kovin usein juhlaan, voit huomaamattasi tehdä asustasi rooliasumaisen. Juhla-asun tulisi kuitenkin olla luonteva ja siinä tulisi olla mukava olla. Tee siis rohkeasti juhlatyylistäsi persoonallinen, oman pukeutumistyylisi mukainen!

Häät ja pukukoodi

Olivat häät sitten pienet tai suuret, on kutsujan vastuulla kertoa häävieraille mahdollisesta pukukoodista. Morsian ja sulhanen voivat haluta hyvinkin persoonalliset häät, jotka juhlitaan vaikka rannalla paljain jaloin. Toisille pareille taas musiikkityyli voi olla erityisen tärkeä, yhdistävä tekijä, ja määritellä myös häävieraiden pukeutumisenkin.

Selkeä pukukoodi helpottaa häävieraiden elämää. Etikettikirjasta tai netistä voit tarkistaa perinteiset pukukoodit ja soveltaa niitä. Hääparien on hyvä muistaa, että mielikuvituksellisia pukukoodeja on vaikea tulkita: fashionable tai fantasy on avattava häävieraille!

Pienet päivähäät maistraatissa

Maistraattihäissä myös häävieraan pukeutuminen on usein rentoa. Koska kyse on kuitenkin isosta elämänmuutoksesta ja merkittävästä tapahtumasta, liian rennosti ei vieraankaan kannata pukeutua häihin.

Smart casual tai business casual on hyvä pukukoodi pienissä häissä, sanoo tyyli- ja tapakouluttaja Mirva Saukkola.

Miehillä se tarkoittaa käytännössä irtotakkia ja suoria housuja sekä kauluspaitaa ilman solmiota. Naisilla sopiva asu maistraattihäihin on tyylikäs työasu eli suorat housut ja kiva pusero tai mekko.

– Jos tulet häihin suoraan töistä, pue päälle vaikka tyylikäs jakku ja korista sen kaulus rintakorulla. Muuten työasun voi helposti juhlistaa kaula- tai korvakoruilla, mutta päivätilaisuudessa kannattaa välttää ylisuuria koruja. Vaihda tilaisuuteen sirot, korolliset kengät tai sievät ballerinat.

Täysvalkoista ja -mustaa kannattaa välttää häissä aina. Normaaliin tummaan työasuun nainen saa väriä helposti huivilla tai puserolla; mies voi panostaa värikkääseen paitaan tai taskuliinaan.

Talvihäät ja kerrospukeutuminen

Jos olet vieraana kirkkohäissä talvella, mieti etukäteen, miten pysyt lämpimänä. Päällystakki yllä et voi olla, mutta toisaalta käsivartesikaan eivät saa jäädä paljaaksi. Jakku tai saali lämmittää käsivarsia.

– Evankelilaisluterilainen kirkko on sallivampi kuin katolinen, joten ehdottomia sääntöjä ei ole, mutta hyvien tapojen mukaisena ei pidetä sitä, että ollaan kirkossa liian paljastavassa asussa, sanoo Mirva Saukkola.

Jos juhlapaikka ei ole jatkuvassa käytössä, voi iso sali olla hyvin viileä. Joskus taas tila voi olla hyvinkin lämmin, ja jos silloin ohjelmaan kuuluu tanssia, ei tietenkään ole järkevää pukeutua paksuimpaan tweediin. Kannattaa siis etukäteen huomioida, miten saat tyylikkäästi muutettua asua tilaisuuden edetessä.

Ulkokengät narikkaan

Mirva Saukkola muistuttaa, että ulkokengät eivät ole tarkoitettu juhlapukeutumiseen.

– Naiset ottavat usein vaihtokengät mukaan talvella, mutta sama pitää myös miesten oppia. Miesten nauhakengät eivät sovellu pitkään juhlimiseen ja varsinkin, jos kengissä on kumipohjat, on hyvä ottaa vaihtokengät mukaan.

Juhlapaikan puu- tai parkettilattia voi vaurioitua, jos tuot ulkokenkien pohjissa sepelimurua tai lunta sisään.

Hääetiketti ja sukkahousut

Perinteisesti sanotaan, että häissä pitäisi pukeutua sukkahousuihin, mutta etiketti on löystynyt. Kansainvälinen vaikutus näkyy tässäkin asiassa. Nuoret naiset ihailevat Ruotsin prinsessoja, jotka ovat edustustilaisuuksissaan ilman sukkahousuja.

Sukkahousuista onkin tullut osa vanhaa etikettiä, jota murretaan usein. Hautajaisissa ollaan niiden suhteen yhä jämptimpiä.

Vältä alipukeutumista

Jos asu on pukukoodin mukainen ja juhlava, ei ole väliä, onko se ostettu 5 eurolla hyväntekeväisyyskirpputorilta. Hinta ei kerro laadusta.

– Vintagevaatteen voi saada hyvinkin edullisesti, mutta se saattaa silti olla parempilaatuinen kuin halvan työvoiman maassa liukuhihnatuotteena tehty uusi tuote, sanoo Etiketti- ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta -teokset kirjoittanut Mirva Saukkola.

Vaatteen ei muutenkaan tarvitse olla kallis ollakseen juhlava, mutta rönttäisessä t-paidassa ja farkuissa paikalle tuleva ei kunnioita tilaisuutta. Häissä on kyse suuresta sitoumuksesta: Morsian ja sulhanen ovat päättäneet astua avioliittoon ystävien ja läheisten läsnäollessa. Oletus on, että kutsun hyväksyjä tulee häihin pukeutuneena tilaisuutta kunnioittaen.

JULKAISTU   22.11.2017TEKSTI   Tyttielina KujalaKUVAT   K-ryhmä

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?