Onko koronakesä kesä laisinkaan? Filosofi vastaa

Stressiä, epävarmuutta, turvavälejä... Kysyimme filosofi Frank Martelalta, miten huolten täyttämän kevään jälkeen pääsee lomatunnelmaan.

Takana on huolten täyttämä kevät, mikä säteilee väistämättä myös kesäloman viettoon. Suunnitelmien tekeminenkin on ollut hankalaa, kun tilanne on elänyt koko ajan.

Filosofi Frank Martela kannustaa etsimään nykytilanteesta kultareunuksen.

– Reunaehtojen hyväksyminen on kaiken lähtökohta. Jokaisen kannattaa miettiä, mitä on jäljellä ja miten niistä aineksista voi tehdä hyvän kesän.

Martelan mukaan lomassa on rentouttavaa nimenomaan työstä irrottautuminen, ei niinkään matka etelään, vaikka näin olisikin tottunut ajattelemaan. Myös lähimatkailu ja luonnossa oleilu virkistävät. Metsän rauhoittavasta vaikutuksesta on puhuttu paljon, mutta vesi on yhtä tärkeä elementti. Se vaikuttaa niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiimme.

Frank Martela – Parhaassa tapauksessa nyt voi löytää jotain semmoista, mihin ei ole ollut aiemmin mahdollisuutta. Kotikaupungin tai sen ympäristön voi ottaa haltuun turistiasenteella, mikä voi avata aivan uusia näkökulmia, Martela ehdottaa.

Muista myötätunto

Nykytilanteeseen sopeutuminen voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty. Toiset meistä ovat luonnostaan avoimempia uusia asioita kohtaan, toiset taas jäävät jumiin vanhaan. Seurauksena voi olla ristiriitoja ja mielipahaa.

– Jos ystävä tai perheenjäsen on allapäin, ei välttämättä kannata tyrkyttää ajatusta lähimatkailun ihanuudesta. Ihmiset eivät useinkaan toivo, että heidän ongelmansa ratkaistaan. Jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi, joten aloita kuuntelemalla myötätuntoisesti, mistä toinen joutuu luopumaan.

Lisää Frank Martelan ajatuksia:

JULKAISTU   3.6.2020TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images, Hanna-Kaisa Hämäläinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?