Niksi-Pirkka sticker

Christoffer Strandberg: Monissa rooleissa

Näyttelijä Christoffer Strandberg hyvästeli Helsingin ja löysi mielenrauhan lapsuudenmaisemistaan Siuntiosta. Arki on Strandbergien kodissa parasta viihdettä ja oma talo projekti, jonka ei kuulukaan koskaan valmistua.

Mökkitie. Lapsena Christoffer Strandberg kulki viljapeltojen reunustamaa tuttua reittiä Siuntion rantaan ja sieltä veneellä saaristoon. Perheen mökki on saaressa yhä, mutta tiellä on nyt toinenkin merkitys: se vie omaan kotiin.

Tummansininen, rinteessä seisova omakotitalo hurmasi Strandbergin ja hänen puolisonsa Janne Strandbergin heti. Sen villiintyneellä pihalla vartioivat omenapuut ja hyppelivät oravat. Sisällä oli onnellisen kodin tuntu ja valo, joka kiersi päivän edetessä läpi avaran yläkerran jokaisen nurkan. Muuttokuorma kannettiin sisään tammikuussa 2021.

– Sisimmässäni tiesin aina, että tulen joskus palaamaan juurilleni Siuntioon, mutten arvannut, että se tapahtuisi niin nuorena, nyt 33-vuotias Strandberg sanoo.

Vielä viisi vuotta sitten pari asui tapahtumien ja ystävien keskipisteessä Helsingin Punavuoressa.

christoffer 2

– Muistan, kuinka yritin perustella kaupunkiasumista itselleni sillä, että tässä iässä kuuluu vielä viilettää yökerhoissaja luuhata kahviloissa. Sitten tajusin, että enhän minä edes tehnyt niin, vaikka siihen oli mahdollisuus.

Kaupunkikodista olisi toki ollut lyhyt matka Helsingin kaupunginteatteriin hittimusikaali Kinky Bootsin harjoituksiin sekä Putous-ohjelman lähetyksiin, joissa Strandbergia on nähty jo kuutena kautena. Mutta Helsinki sai jäädä taakse.

Ensin urbaani kaupunkielämä vaihtui siuntiolaiseen rivitalokolmioon, sitten nykyiseen omakotitaloon. Muutaman kilometrin säteellä uudesta kodista asuvat Strandbergin vanhemmat, setä ja tädit. Anita-mummia ja Lasse-ukkia ei enää ole, mutta isovanhempien lämpö on läsnä.

– Siuntiossa tuntuu, että olen yhteydessä juuriini ja lapsuuteeni. Saan olla se pikkupoika, jonka elämään julkisuus ei vielä kuulunut. Se tuo mielenrauhaa.

Unelmien resepti

Syksy oli Strandbergin lempivuodenaika jo lapsena. Hän muistaa harrastaneensa ystävän kanssa Siuntiossa pitkiä kävelyretkiä ja ihailleensa keltaisenoranssina hehkuvia puita. Teinivuosina kaksikko järjesti teemajuhlia ja viininmaistajaisia kuin keski-ikäiset konsanaan.

– Välillä tuntuu, että minussa asuu sekä 80-vuotias mies että 10-vuotias poika. Yhtenä päivänä höpöttelen itsekseni kasveille ja seuraavana juoksen piiloon nurkan taakse ja säikäytän Jannen, Strandberg kertoo ja arvelee, että puoliso on tottunut kymmenen yhteisen vuoden aikana kaikkeen.

– Olen iän myötä alkanut muistuttaa äitiäni. Olemme molemmat samanlaisia ennalta-arvattavia pyörremyrskyjä ja aina kadonneita tavaroitamme etsimässä.

Poikamaisesta ilosta ja positiivisuudesta on tullut Strandbergin tavaramerkki julkisuudessa. Hän kiertää kouluissa puhumassa unelmien ja kannustavan ilmapiirin merkityksestä. Strandberg tietää omasta kokemuksestaan, että haaveilu on parasta polttoainetta.

christoffer 3

– Unelmoidessa on tärkeintä unohtaa realismi. Haaveet toteutuvat harvoin sellaisina kuin etukäteen suunnittelemme, mutta sieltä voi tulla jotain paljon parempaa.

Niin kävi Strandbergillekin, joka esiintyi Siuntion kesäteatterissa jo yhdeksänvuotiaana ja rohkeni nousta yläasteella koulukavereidensa eteen drag queen -hahmollaan. Teatterikorkeakouluun hän pääsi heti 18-vuotiaana.

– Vierastan silti nykyistä menestysajattelua, jossa asiat saadaan näyttämään siltä, että kaikki olisi tapahtunut helposti. Olen itsekin tehnyt valtavasti töitä unelmatyöni eteen. Luomme kohtaloamme aktiivisilla päätöksillä ja teoilla. Yhden reseptin hän on kuitenkin todennut toimivaksi.

– Kivoja asioita tapahtuu, kun kohtelee muita hyvin. Se on selviytymisstrategiani, sillä en osaa kyynärpäätaktikoida.

Vanha rouva ja 41 tuijaa

Improvisaatio on näyttelijän perustyökalu, mutta Strandberg vakuuttaa, että taidosta on kenelle tahansa hyötyä myös ihmissuhteissa ja arkielämän haasteissa.

– Improvisaatiossa kaverin mielipidettä tai ehdotusta ei koskaan torjuta, vaan se otetaan vastaan ja ajatusta jatketaan. Parhaimmillaan tämä johtaa hedelmällisiin keskusteluihin ja uusien ideoiden syntymiseen.

Television suorissa lähetyksissä ja teatterin lavalla yllättäviltä tilanteilta on mahdoton välttyä. Strandberg on kokenut lavalla sijoiltaan menneen peukalon ja verta vuotavan käden. Viimeisin nopeaa reagointia vaatinut episodi tapahtui Törnävän kesäteatterissa, kun hänen leukapielensä lukittuivat kesken musikaalin.

– Soolonumerossa minun oli tarkoitus laulaa korkealta ja kovaa, mutta en saanutkaan yhtäkkiä suutani tarpeeksi auki. Se oli painajaismainen tilanne. Jotenkin onnistuin laulamaan suu puoliksi raollaan, Strandberg muistelee ja nauraa.

Kotona hän viihdyttää itseään katsomalla amerikkalaisia talkshow-ohjelmia, mutta usein arki on parasta viihdettä. Strandbergien kodissa tilannekomiikkaa aiheuttaa 15-vuotias jackrussellinterrieri Valma, joka kuorsaa äänekkäästi ja seuraa isäntiensä kintereillä aamusta iltaan.

– Vanha rouva on perheemme itseoikeutettu kuningatar, joka osaa pyörittää meitä niin, että sorrumme tekemään kaiken sen ehdoilla. Koiramme pinttyneet tavat ovat huvittavia.

Viime kesänä kolmikko viihtyi enimmäkseen pihatöissä, joiden aikana Strandberg ymmärsi jotain oleellista omakotitaloasumisesta. Valmista ei tule koskaan.

– Kaivoimme ylös vanhan pensasaidan ja istutimme tilalle 41 tuijaa, koska ajattelimme niiden olevan helppohoitoisempia. Vielä se ei ole näkynyt: kaikki kesäiltani menivät siihen, että seisoin puutarhaletku kädessä kastelemassa taimia.

christoffer 4

Kodin ehostamisessa perheellä on selvä työnjako. Strandberg suunnittelee suurella pensselillä ja puoliso hoitaa käytännön remontoinnin. Sisustusratkaisuissa päädytään neuvottelun jälkeen usein kompromissiratkaisuun.

– Minusta on tullut sisustajana konservatiivisempi, ja Janne olisi valmis hulluttelemaan. Yleensä kohtaamme jossain puolivälissä. Kesällä jahkailimme kuukauden, ostammeko valkoiset vai keltaiset puutarhakalusteet. Ostimme metsänvihreät.

Punavuoressa asunut Strandberg ei osannut aavistaa, että puutarhanhoidosta tulisi intohimo, joka menee tennistuntien ja matkojen ohi. Tosin usein myös pakon sanelemana.

– Kun laskut tuijista ja terassilaudoista tulivat, meillä ei ollut vaikeutta päättää, lähdemmekö matkalle vai mökille, Strandberg tuumaa.

Ennakkoperintönä sienet

Toisaalta pakenemiselle ei ole edes tarvetta. Strandberg nauttii vapaapäivinään kotonaolosta, jota rytmittää ruoanlaitto. Perustarvikkeet hän ostaa oman kylän lähikaupasta, mutta peuran- ja hirvenliha tulevat metsästäjiltä.

– Olemme halunneet vähentää teollisen lihan syömistä ja suosia sen sijaan riistaa, koska sitä on Siuntiossa yleensä aika hyvin saatavilla.

Sienisaaliista Strandberg käy joka syksy salaisia neuvotteluja äitinsä kanssa.

Äitini antaa isäni keräämiä sieniä meille salaa. Olemme nauraneet, että sienet ovat ennakkoperintöni.

Ruoanlaittajana Strandberg luottaa spontaaneihin ideoihin, joita kaappien sisältökin määrittelee. Hänen bravuurinsa ovat maukkaat salaatit, joiden oleellisin osa on kastike.

– Maustan salaatit yleensä merisuolalla, hyvällä oliiviöljyllä, sitruunalla, pippurilla ja balsamicolla. Janne on meidän pihvinpaistomestari, jonka kanssa en edes yritä kilpailla.

Autojen muodonmuutos

Taivaisiin karannut sähkön hinta on asettanut siuntiolaiset omakotitaloasukkaatkin uuden haasteen eteen, joka on vaatinut kodin energiankulutuksen tarkkailua. Strandberg sanoo, että maalämpö on 16-vuotiaan talon tärkeimpiä ominaisuuksia. Sen merkitys on vain kasvanut, kun energiakriisi on ravistellut maailmaa.

– Kun etsimme sopivaa kotia, kävimme katsomassa myös yhtä suoran sähkölämmityksen taloa, johon verrattuna nykyisen talon sähkönkulutus jää kolmasosaan. Nämä ovat vuositasolla isoja kustannuseroja, ja toki ekologisuuskin puoltaa maalämpöä.

Energiankulutusta Strandbergit ovat suunnitelleet pienentävänsä entisestään hankkimalla ilmalämpöpumpun. Myös katon aurinkopaneelit ovat suunnitelmissa.

– Niitä voisimme hyödyntää myös autojemme lataukseen, sillä meillä molemmilla on hybridit.

Täyssähköauton hankinta on ollut Strandbergin suunnitelmissa, mutta hybridi valikoitui kulkupeliksi lopulta käytännön sanelemana. Työ kuljettaa näyttelijää usein haja-asutusalueille, joissa latauspisteitä on vähemmän.

christoffer 5

– Toivotaan, että tilanne paranee tulevaisuudessa, ja myös sähköautojen akut paranevat niin, että yhdellä latauksella pääsisi ajamaan pidempiä matkoja. Minun ostopäätökseeni tuo ainakin vaikuttaisi.

Jos ilmastonmuutos ei yllyttäisi Strandbergia vastuullisempiin valintoihin, kotipihassa saattaisi hyvinkin seistä brittiläinen tai italialainen klassikkoauto, jonka konepellin alla murahtelisi 12-sylinterinen moottori.

– Vanhat bensa-autot ovat heikkouteni, ja niin Jannenkin. Olemme koukussa Top Gear -ohjelman uusintoihin.

Jotkut autovalmistajat ovat yrittäneet lohduttaa vanhoja ystäviään lisäämällä sähkö- ja hybridiautoihin keinotekoista moottorin ärjyntää. Myös Strandberg on kokeillut hybridissään äänitehosteita mutta palannut lopulta hiljaiseen maantiekiitäjäänsä. 

– Havahduin siihen, että olen kuin iso mieslapsi, joka kuvittelee, että alla olisi V8. Se hiukan nolotti. Olen hyväksynyt sen tosiasian, että polttomoottoriautojen aika on ohi – ja hyvä niin.

Kuka

Näyttelijä ja juontaja Christoffer Strandberg, 33.

Juuri nyt

Tähdittää musiikkiviihdeohjelma Masked Singer Suomea MTV:llä.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 10/2022

JULKAISTU   29.9.2022TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Kristiina Kurronen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?