Niksi-Pirkka sticker

Auri Kananen: Puhdistusaineita maltilla

Siivousvideoillaan miljoonayleisön TikTokissa kerännyt Auri Kananen ei turhaan lotraa puhdistusaineilla. Lue Aurin vinkit ekologisempaan jynssäämiseen.


Arjen ekoteko

RAKASTAN SIIVOAMISTA. Mitä likaisempi koti, sitä isomman tyydytyksen jynssääminen antaa. Teininä elin melkoisen sotkun keskellä, mutta kaverien huoneita ja koteja olen tykännyt aina raivata. Sen takia päädyin siivousalallekin.

Työssäni olen oppinut, että lian irrottamisen kannalta oleellisimpia tekijöitä ovat pesuaine, lämpötila, mekaaninen hankaus ja aika. Usein ihmiset ovat liian malttamattomia ja kaatavat tahrojen päälle hirveät määrät pesuainetta. Se ei ole tahranpoiston eikä ekologisuuden kannaltakaan paras ratkaisu. Annostelen tahralle vain pienen määrän puhdistusainetta ja annan sen vaikuttaa rauhassa. Sen jälkeen tahra yleensä irtoaa, kun sitä vain jaksaa hangata.

Tavalliseen pyykkikoneelliseen kaadan nestemäistä pesuainetta vain puoli ruokalusikallista. Määrä riittää, jos vaatteissa ei ole sitkeää likaa. Tämä on taloudellistakin, koska pesuainepullo kestää pitkään. Kodin siivouksessa käytän mikrokuituliinoja, jotka kastan veteen ja puristan liian veden pois. Nihkeä mikrokuituliina poistaa pölyt ja liat tehokkaasti kaikilta pinnoilta. Se sopii wc:n puhdistukseenkin, koska imee sisäänsä bakteereja.

Toinen tärkeä pinttyneen lian irrottaja on ikkunakaavin, jolla kiinni palanut ruoka lähtee hellalta tai uunista. Hyviin välineisiin investoiminen on ekoteko itsessään, koska silloin ei tarvitse käyttää niin paljon pesuaineita. Mikrokuituliinoja ja ikkunaskrapoja löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista. Siivousliinat pesen 95 asteessa pesukoneessa, jolloin ne puhdistuvat tehokkaasti. Korkean lämpötilan pesuohjelma tekee koneellekin hyvää ja poistaa rummusta sekä putkistoista pesuainejäämiä. Uskon, että se pidentää näin myös pesukoneen ikää.”

Kuka?

Auri Kananen, 28,  on siivous-yrityksen palveluesimies.

Mistä tunnetaan?

TikTokista, jossa Aurin videoilla on 3,7 miljoonaa seuraajaa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Siivousurani alussa pesin mustan komposiittialtaan kloorilla ja se haalistui laikukkaaksi. Oppi meni perille kerrasta.”

Lue lisää ekotekoja:

JULKAISTU   1.6.2021TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Riina Peuhu

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?