Asta Raami: Treenaa intuitio kuntoon kaupassa
"Intuitio on arvokas tilanteissa, joissa vaihtoehtoja on liikaa tai päätöksen tekemiseen vähän aikaa." kertoo taiteen tohtori Asta Raami kolumnissaan.
AIVOISSAMME VUOROTTELEE saumattomassa yhteistyössä kaksi ajattelun järjestelmää: päättely ja intuitio. Ihmismieli toimii näin nerokkaasti ja elegantisti.
Korostamme mielellämme päättelyä, sillä kukapa ei tahtoisi esiintyä loogisena ja rationaalisena ajattelijana.
Tosiasiassa me kaikki ajattelemme ensisijaisesti intuitiolla. Sen potentiaali on valtava, mutta emme usein osaa valjastaa sitä työn ja elämän avuksi. Jos intuitiota tahtoo tietoisesti hyödyntää, se täytyy ensin erottaa toiveista, haluista, mielikuvituksesta ja peloista. Kaikki mieleen pulpahtavat ajatukset ja ideat eivät ole hyviä. Tarvitsemme siis intuition lukutaitoa. Sitä jokainen voi harjoitella.
INTUITIOTA KANNATTAA treenata tilanteessa, jossa väärä valinta ei johda katastrofiin. Arjen pienissä valinnoissa voimme teroittaa intuition kynät niitä tilanteita varten, jolloin luotettavan intuition tunnistaminen on tärkeää.
Minä harjoittelin vuosikausia ruokakaupassa, useastakin syystä. Kauppaan tulee mentyä joka tapauksessa. Käyntiin liittyy konkreettinen, jopa primitiivinen tavoite – tarvitsemme ruokaa elääksemme sekä kehomme ja mielemme hyvinvointiin.
Tällainen itselle tärkeä tavoite helpottaa intuition huomaamista. Treeniä tehostaa se, että ruokaan liittyy intuitiota vinouttavia himoja. Lisäksi intuitio on erityisen arvokas tilanteissa, joissa tietoa on paljon, vaihtoehtoja liikaa tai päätöksen tekemiseen vain vähän aikaa. Siis juuri kaupassa.
Intuitiota harjoitellessa minulle kävi usein niin, että jokin arkinen tuote kiinnitti huomioni marketissa, vaikka ajattelin, että en tarvitse sitä. Kotona kuitenkin huomasin, että juuri se oli loppunut kaapista tai että olisin tarvinnut sitä ruoanlaitossa. Näitä mieleen pulpahtavia ideoita ja ajatuksia kutsutaan pop-up-intuitioksi. Kaupassa siis tiesin, vaikken tiennyt tietäväni. Tämä on tyypillistä intuitiolle. Ajan suunta vaihtuu. Tiedämme, ennen kuin tiedämme, miten tiedämme.
VOIMME VASTAANOTTAA ja hakea tietoa intuition avulla. Silloin valjastamme käyttöömme suunnatun intuition.
Suunnattua intuitiota harjoittelin kysymällä keholtani, mitä ruokaa se tarvitsee. Tätä pohtiessa on kuitenkin tärkeä tunnistaa kehon viestit – mistä voi erottaa, johdattiko karkkihyllyn eteen intuitio vai esimerkiksi nälkä tai huonosti sujunut maanantai?
Tyypillisesti intuitioon liittyy rauha, kirkkaus tai selkeys, jolloin mikään ei vedä tai työnnä. Intuitio ei ole himo tai pakkomielle.
Tunteella fiilistelyn sijaan kannattaa kohdentaa keskittyminen kehoon. Miltä vaihtoehto tuntuu sydämessä tai vatsassa? Niissä molemmissa on omia hermosoluja ja aivoista riippumaton muisti, joka voi olla yllättävän herkkä ja tarkka.
Harjoittelun viimeinen vaihe on käsityön harrastajille tuttu päättely. Lopussa langat ja kudelmat päätellään. Niin myös intuitiossa. Intuition käyttö on vaihtoehtojen näkemistä ja tiedonhakua. Parhaimmat tulokset syntyvät, kun intuition ja päättelyn osaa yhdistää.
Kirjoittaja on väitellyt intuition käytöstä ja kirjoittanut aiheesta tietokirjoja, viimeisimpänä e-julkaisun Intuition lukutaidon ABC. Asta Raami on käynnistänyt Innerversity.org-hankkeen, jossa älykkään intuition menetelmät tuodaan kaikkien ulottuville.